Danskernes brug af mobildata stiger kraftigt

12. november 2014 kl. 11:5110
Danskernes brug af mobildata stiger kraftigt
Illustration: Jesper Stein Sandal.
På bare et år er den mobile datatrafik fløjet i vejret med en stigning på 64 pct. Det skyldes især, at flere mobilabonnementer bruger data, viser ny statistik.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I smartphonens tidsalder kan det næppe komme som en overraskelse, at danskernes brug af mobildata er i kraftig vækst.

Således brugte danskerne 29.400 terabyte (TB) mobildata i første halvår af 2013, hvilket er steget med 64 pct. til 48.400 TB i første halvår af 2014. Samlet er datatrafikken fra mobiler på højde med trafikken fra mobilt bredbånd via eksempelvis dongles.

Det viser telestatistikken for første halvår af 2014 fra Erhvervsstyrelsen.

Samtidig er hastigheden på både upload og download ottedoblet siden 2010, hvilket især skyldes udbredelsen af 4G-netværket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er dog ikke kun de hurtigere hastigheder, der får os til at forbruge mere data. Stigningen i den samlede trafikmængde skyldes primært, at der sælges langt flere mobilabonnementer, som bruger data.

Fra midten af 2013 til 2014 steg antallet af dem med 24,1 pct. til 3,96 mio. abonnementer.

Med udbredelsen af besked-apps, som sender meddelelserne via internettet, sender vi også færre af de traditionelle sms’er til hinanden.

Således faldt sms-forbruget med 11,7 pct. til 4,4 mia. afsendte sms-beskeder i første halvår af 2014 sammenlignet med samme periode året før.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det svarer til, at hver mobilabonnent i gennemsnit sender 537 sms-beskeder om året eller 1,5 beskeder om dagen.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
13. november 2014 kl. 08:17

mon ikke det er fordi at ipads ,smartphones og andet først nu er begyndt at blive rigtigt brugbare, jeg mener de telefoner jeg havde før, kunne da godt gå på nettet men det var jo kun i nødstilfælde at man gad det.

Men da udviklingen nåede til HTC one, samsung galaxy s4, og ævle 5, det var jo først DER at det begyndte at blive ok at lige checke ting på nettet, og derfor blev mobilen pludseligt et mobilt kommunikations værktøj, og ikke bare sms og telefon.

4
12. november 2014 kl. 21:30

Er det ikke også et udtryk for, at TDCs kobber har spillet fallit og ikke længere er leveringsdygtigt i hastigheder, der modsvarer brugernes behov?

Det kunne være interessant at se noget statistik over, hvor mange af de "mobildata", der rent faktisk hentes ned uden for hjemmets fire vægge.

5
12. november 2014 kl. 21:48

Det interessante er mere at mobil data bruges på mobile enheder, ikke som erstatning for en fastnet forbindelse, hvilket vel er meget naturligt når nu stort set alle telefoner kan gå på internettet, så der browses, checkes Facebook og hvad ved jeg i toget eller alle mulige andre steder.

Eller Google maps bruges til navigatorer etc, etc.

6
13. november 2014 kl. 07:05

Re: Hvad er alternativet?</p>
<p>Det interessante er mere at mobil data bruges på mobile enheder, ikke som erstatning for en fastnet forbindelse, hvilket vel er meget naturligt når nu stort set alle telefoner kan gå på internettet, så der browses, checkes Facebook og hvad ved jeg i toget eller alle mulige andre steder.</p>
<p>Eller Google maps bruges til navigatorer etc, etc.

Så læser du altså tallene, som fanden læser Biblen Christian.

Det er korrekt, at data fra smartphones stiger meget i den seneste statistik, men at drage den konklusion at mobildata ikke bruges som erstatning for en fastnet forbindelse, den må du altså underbygge med lidt mere end en påstand.

Jeg vil faktisk påstå, at en del af det øgede forbrug på smartphones sker fordi folk i højere grad har fået øjnene op for at de kan dele deres internetforbindelse via deres smartphone. Dette sker tildels fordi dataindholdet i abonnementerne efterhånden er så store, at det er muligt at lave datadeling uden at opbruge hele ens kvote i løbet af 10 minutter.

Derved flyttes noget forbrug væk fra dedikerede dataabonnementer, hvilket slører statistikken lidt. Dertil kan så selvfølgelig lægge de andre faktorer såsom Facebooks auto afspilning af video samt et øget generelt forbrug af video på smartphones (Netflix, Viaplay, TV2Play osv.).

Der er i min verden ingen tvivl om, at mobilt bredbånd i højere og højere grad benyttes som erstatning for f.eks. TDCs xDSL forbindelser flere steder i landet.

Og med TDCs seneste tiltage (200 GB mobilt bredbånd til 349 kr.), som er der længere ikke den store undskyldning for bønderne til ikke at hoppe med på 4G vognen.

10
13. november 2014 kl. 11:05

Der er i min verden ingen tvivl om, at mobilt bredbånd i højere og højere grad benyttes som erstatning for f.eks. TDCs xDSL forbindelser flere steder i landet.

I din verden måske, men den er så åbenbart ret begrænset.

Hvis du bevægede dig lidt uden for din egen lille osteklokke, så ville du eksempelvis over det seneste have læst at mængden af WiFi offload ræser opad - og du er vel ikke så naiv at tro at denne WiFI offload kommer fra en router med et simkort i?

11
13. november 2014 kl. 13:34

I din verden måske, men den er så åbenbart ret begrænset.</p>
<p>Hvis du bevægede dig lidt uden for din egen lille osteklokke, så ville du eksempelvis over det seneste have læst at mængden af WiFi offload ræser opad - og du er vel ikke så naiv at tro at denne WiFI offload kommer fra en router med et simkort i?

Ja, Wi-FI offloading vokser i procent på et globaltplan, og det vil den nok forsætte med. Men hvad har det med sagen at gøre?

Wi-Fi offloading tager toppen af væksten fra smartphone abonnementerne, men den har begrænset indflydelse på den voksende datamængde fra dedikerede dataabonnementer.

Jeg siger blot, at NOGET af væksten i dataforbrug foretaget via smartphone abonnementer, skyldes at folk også deler deres abonnement med andre enheder. I statistikken tæller det som dataforbrug fra en smartphone.

Forbruget flyttes altså fra den ene kategori til den anden kategori i statistikken. Resultatet er stadigvæk at mobilt bredbånd stiger kraftigt - ligesom alle andre former for kablet/trådløst bredbånd.

2
12. november 2014 kl. 13:59

Er vel så småt også døende. Er jeg på farten kan mobilen dele nettet, brugte jeg 3G/4G som primært internet derhjemme ville jeg købe en router med plads til et SIM-kort. Generelt er dongles noget skrammel at anvende: Softwaren er skrevet på et budget svarende til en kop lunken mocca og virker kun på den nu lige aktuelle version af Windows. Ikke på Mac, ikke på Linux og heller ikke på forrige eller næste version af Windows :)

3
12. november 2014 kl. 16:17

Jo, jeg tror også at Dongles er på vej ud. Specielt til lommeroutere/mi-fi, da folk gerne vil have tablet og så videre koblet på forbindelsen. Men nu skriver artiklen også "via eksempelvis dongles".

1
12. november 2014 kl. 12:37

Jeg kan forestille mig at det har haft en mærkbar stigning i dataforbrug af f.eks. Facebook begyndte automatisk at afspille video når man scroller gennem sit feed. En funktionalitet størstedelen af brugerne nok ikke får slået fra.

Selvom folk bruger den mobile platform mere og mere tror jeg en stor del af det øgede dataforbrug kommer fra diverse apps og hjemmesider der udnytter at de kan sende mere data frem og tilbage og dermed "frådser" med båndbredden.