Danskernes tillid til behandlingen af persondata i det offentlige er under pres.
Kun godt halvdelen af danskerne er nemlig enige i, at det offentlige og private erhvervsliv rent faktisk opbevarer deres data, som man skal. Herunder at data kun opbevares, så længe det er nødvendigt, eller så længe det er aftalt.
Det viser en undersøgelse blandt 1.500 danskere, som Epinion har gennemført for konsulenthuset PriceWaterhouseCoopers, PwC.
Tilliden er udfordret i et digitaliseret samfund under hastig forandring, viser et nyt Tillidsbarometer. Det skriver PwC i en opsummering.
»Tillidsbarometeret viser, at der er et stort potentiale for såvel det offentlige som det private erhvervsliv i at have en dialog med danskerne om opbevaringen af deres data. Det kan uden tvivl øge tilliden til det private som det offentliges databehandling, hvis danskerne får vished for, at deres data kun opbevares så længe, som det er aftalt,« siger Mogens Nørgaard Mogensen, adm. direktør og Senior Partner i PwC ifølge en meddelelse.
Version2 har flere gange beskrevet manglende it- og datasikkerhed i det offentlige. Eksempelvis i regionerne eller Statens Serum Institut, som har lever op til reglerne om at føre tilsyn med deres databehandlere og Region Hovedstaden, som havde et åbent dokumentsystem, hvori brugernavn og kodeord til diverse systemer i sundhedssektoren lå frit tilgængelige.
Webshops skraber bunden
Konsulenthusets såkaldte tillidsbarometer, som baserer sig på undersøgelsen, rammer et index 55 for, hvorvidt danskerne har tillid til databehandlingen i det offentlige, men det rammer 51 for det private.
»Den høje danske tillid er en af vores største styrker, og det er en vigtig grund til, at vi i Danmark har nemt ved at handle med hinanden og omverdenen. Dette underbygges også af, at vi i Danmark har en lav grad af korruption sammenlignet med mange andre lande. Ifølge tillidsbarometeret er tilliden i en stadig mere digital verden dog udfordret, og dette aspekt er derfor vigtigt at tage fat om,« siger Mogens Nørgaard Mogensen.
Blandt bundskraberne er tilliden til webshops. Danskernes villighed til at afgive mere data om sig selv for at få en bedre service, når de handler på nettet, rammer index 35, mens lysten til at afgive mere data om dem selv for at få en billigere pris rammer index 33.
Det viser, at tilliden på dette område ligger lavt.
Tillidstallet er et vægtet gennemsnit af de forskellige tillidsdimensioner i tillidsbarometeret og giver i 1- halvår 2018 et samlet tillidstal på 62.