Danskerne skal have 'ret til at blive glemt' på internettet

Ny europæisk datalovgivning skal blandt andet give borgerne i de 27 medlemslande vished for, at deres data kan blive slettet fra Facebook og andre tjenester.

Lige nu beskytter et 17 år gammelt direktiv europæernes data på nettet, der ofte ligger spredt hos netgiganter som Facebook, Google eller Amazon.

Men lovgivningen er forældet, og derfor går den ikke længere, mener EU's justitskommissær, Viviane Reding.

EU-Kommissionen ventes af samme grund i dag at foreslå en ny lovgivning, der kan blive den mest omfattende om beskyttelse af personlige data på nettet, skriver Politiken.dk.

»Folk i dag aner jo ikke, hvad der sker med deres data på internettet. Det skaber mistillid og bekymring, og det er skidt for både forbrugerne og de firmaer, der udbyder tjenester på nettet,« siger Viviane Reding.

Konkret forslår kommissæren en forordning for samtlige 27 EU-lande.

Den skal blandt andet kræve af for eksempel Facebook og andre sociale tjenester, at de skal forklare kunderne, præcis hvad oplysningerne skal bruges til, og hvem der får adgang til dem, skriver politiken.dk.

Brugerne af tjenesterne skal også give eksplicit tilladelse til brugen af oplysninger, og udbyderen skal informere brugerne inden for 24 timer, hvis personlige data bliver stjålet.

Samtidig skal brugerne også nemt og hurtigt at kunne lukke en konto hos for eksempel Facebook og overføre deres personlige data til en anden tjeneste, skriver politiken.dk. Og man skal kunne få vished for, at ens data vitterligt også er slettet fra den tjeneste, man har forladt.

Kommissionen betegner det 'retten til at blive glemt' på internettet.

»Det skal gøres klart én gang for alle, at det er borgerne, der ejer deres egne personlige data«, siger Viviane Reding.

Flere af de store internetfirmaer er ikke begejstret for forslaget og kalder kravene teknisk komplicerede og dyre at leve op til, skriver politiken.dk.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
Jarnis Bertelsen

Det er ikke et direktiv, der kan udvandes af den danske implementering men derimod en forordning, der gælder direkte i hele EU.

Fra http://www.eu-oplysningen.dk/fakta/retsakter/ef/:

En forordning er almengyldig. Det vil sige, at den ikke retter sig mod en bestemt personkreds eller institution. Forordninger er umiddelbart gældende i medlemslandene, hvilket betyder, at dens retsvirkning indtræder uden national indarbejdelse. Forordninger er bindende, hvilket betyder, at de skaber rettigheder og pligter på lige fod med national lovgivning (Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde art. 288).

Søren Mikkelsen

Det var da på tide der var nogen der gik ud og krævede at vores personlige info trods internettet stadig er vores personlige info, de tilhøre "ejer" og kan ikke lovligt i EU (uden for danmark) videregives uden ejers tilladelse og kan ej heller bruges af div skumle firmaer som Facebook, Google osv. Folk der nu kunne have held til at finde og brug disse info uden ejers tilladelse på den ene eller anden måde, kan straffes hvis han/hun bor i EU.
Jeg er dog stadig uændret bekymret over at ingen kan forhindre domain.dk i at snuppe deres brugeres info og derefter på den ene eller anden måde misbruge dem, der kan være div love imod dette, men da man er dansker kan man kun straffes med noget ala dagbøder, samfunds tjeneste og den slags som ikke forhindre en i at fortsætte og gå hårdere til den i morgen og det er jo rent faktisk lidt skuffende.
Jeg ved som alle at den Danske regering ikke kan overholde disse regler, vi vil prøve, men vi vil fail max, og det er pga vi ikke sætter magt bag (ikke kan pga vores slappe lovgivning) så intet vil ske da de anholdte ikke kan idømmes en straf der ikke eksistere, vi ender med samme deal som med Pirater, vi kan fange dem da vi ser dem lave noget ulovligt, men vi kan ikke straffe dem...(no comm,ents)...da man eks skulle retsforfølge folk der stjal musik via fildeling her i danmark viste det sig at en person ville tage sagen op og se på dommen uden at indgå forlig og så opgave "man" at retsførfølge privat personer for den slags da bevisførelsen ikke kan løftes ifølge den danske lov.

(Jeg ved intet og benægter alt)

Log ind eller Opret konto for at kommentere
Pressemeddelelser

Welcome to the Cloud Integration Enablement Day (Bring your own laptop)

On this track, we will give you the chance to become a "Cloud First" data integration specialist.
15. nov 2017

Silicom i Søborg har fået stærk vind i sejlene…

Silicom Denmark arbejder med cutting-edge teknologier og er helt fremme hvad angår FPGA teknologien, som har eksisteret i over 20 år.
22. sep 2017

Conference: How AI and Machine Learning can accelerate your business growth

Can Artificial Intelligence (AI) and Machine Learning bring actual value to your business? Will it supercharge growth? How do other businesses leverage AI and Machine Learning?
13. sep 2017