Danskerne kaster sig over nye apps fra det offentlige

11. juni 2021 kl. 10:006
Danskerne kaster sig over nye apps fra det offentlige
Illustration: Digitaliseringsstyrelsen .
Offentlige apps fra det seneste år har opnået millioner af downloads.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

De digitale løsninger, der gør det muligt at supplere bl.a. kørekort og sundhedskort med en app på mobilen samt vise coronapas på samme måde, er populære. Der er således allerede flere end 1,3 mio. downloads af kørekort-appen og 715.000 downloads af sundhedskort-appen, oplyser Digitaliseringsstyrelsen til Version2.

Få dage efter udgivelsen af coronapas-appen havde den over én million downloads, oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke (S), og Sundhedsministeriet oplyser, at appen Smittestop er hentet 2,3 millioner gange.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»For mange af os er det simpelthen smart. Det er enkelt at bruge, og det er nemt at huske telefonen. Mange af os har bedre styr på, hvor vores smartphone er, end på hvor f.eks. vores eget og måske især børnenes sundhedskort befinder sig,« forklarer Adam Lebech, der er vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen. Han understreger dog , at der fortsat skal være gode alternativer til dem, som ikke bruger apps.

Selvom de nye apps bliver downloadet på stribe og får god kritik, er de dog ikke fejlfri. Lørdag formiddag var det i et par timer umuligt at fremvise sit coronapas fra Minsundhed-appen, der dog relativt hurtigt kom op at køre igen. Man skal heller ikke smide sine plastikkort væk, da det ikke er alle, der accepterer app-løsningerne. Så på trods af succesen er de nye apps fortsat blot et supplement.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
14. juni 2021 kl. 10:46

Generelt er det en naturlig udvikling og meget praktisk, dog bør der snart komme en debat om hvor mange offentlige app's der er behov for.

Det er værd at påpege, at Visma havde udviklet kørekort-appen som en wallet + kort. Digitaliseringsstyrelsen valgte bevidst at sundhedskortet skulle køre i sin egen app i stedet for at de to kort blev lagt i én wallet. Dog har Digitaliseringsstyrelsen et sigte om at lave en offentlig wallet: https://www.computerworld.dk/art/254406/digitaliseringsstyrelsen-afviser-kritik-af-spritny-koerekort-app-til-naesten-45-millioner-kroner-er-foerste-led-i-en-wallet-fra-det-offentlige

Generelt synes jeg dog at det er farligt at skulle presse alle funktioner ind i én app. Id-kort, jep, de kan ligge samme sted. Men udover NemLog-in, hvad er så fællesmængden for Digital Post, sundhedskort, sundhed.dk? Der er ikke rigtig nogen. Konsekvensen af at ville forsøge at tvinge alt ned i samme kasse er enten enorme udviklingsomkostninger da man ville skulle opfinde en HTML-protokol fra bunden (fordi ... Danmark ved bedst?), eller også ville alt blive gjort enormt besværligt for brugerne.

En schweizerkniv kan mange ting, men den er ikke specielt god til nogle af tingene.

5
14. juni 2021 kl. 08:47

Hvorfor er det lige du vil have adgang til dine kort på en PC?

4
13. juni 2021 kl. 21:44

Det er fint nok med alle de der APPs, men de virker så ikke med en alm. PC. Jeg vil mene at det ville være en bedre ide at det offentlige holdt sig til en hjemmeside i stedet for alle de der obskure APPs.

3
12. juni 2021 kl. 18:14

Een god webbrowser er er vel alt hvad der kræves.

Og den er vel også mere sikker med hensyn til hvilke data der aflevere til offentlige sider, købmand osv. --- eller?

Jeg har ikke megen forstand på sikkerhed, men forestiller mig at med en browser skal jeg "kun" stole på én virksomhed/organisation, herunder at de ikke sender mere afsted end jeg ønsker.

I modsætning hertil skal jeg stole på hver enkelt udbyder af apps ikke har snabelen for dybt nede i mit system --- medmindre jeg kan stole på at styresystemet holder apps i kort snor.

Kort sagt, kan man kåre en vinder af browser contra apps når det gælder sikring mod snagen i personlige oplysninger?

2
12. juni 2021 kl. 14:13

Svar, 1 (een).

Een god webbrowser er er vel alt hvad der kræves. Den kan klare det offentlges sider, sundhed.dk, købmanden og boldklubben.

Og når der skal bruges færre mennesker til at udvikle/vedligeholde apps er der flere tilbage til seriøs udvikling/vedligehold!

1
12. juni 2021 kl. 12:50

Generelt er det en naturlig udvikling og meget praktisk, dog bør der snart komme en debat om hvor mange offentlige app's der er behov for.

De mange app's kræver mere vedligeholdelse og test, de fylder på telefonerne og der kræves mange login's...

Mon ikke at 5 app's af 50-70 MB kunne erstattes af en enkelt på 80 MB.