Danskerne får fart på netforbindelsen

Kun et ud af hundrede danske hjem kan ikke få bredbånd, viser ny kortlægning fra IT og Telestyrelsen. Antallet af fiber-opkoblinger og mobil-downloads brager fremad. Men upstream-hastigheden bekymrer.

ADSL-forbindelserne i de danske hjem og i virksomhederne bliver stadig bredere. Det viser IT og Telestyrelsens bredbåndskortlægning for 2007.

Danmark har Europas højeste udbredelse af bredbånd med 34 abonnenter per 100 indbyggere. Og disse linjer bliver ? ikke overraskende ? stadig hurtigere.

70 procent af forbindelserne er nu på 2 Mb/s eller derover. I 2006 var det tal 42 procent. IT og Telestyrelsen definerer bredbånd som værende forbindelser på mindst 144 Kb/s.

Kortlægningen viser også, at kun en procent af befolkningen - og virksomhederne ? nu befinder sig i et geografisk område, hvor man ikke kan få bredbånd. Det er en halvering siden 2006. Særligt ramt af smalle forbindelser er udkantsområderne i det nordvestlige Jylland, de sydfynske øer og på Lolland.

Motorvej ned ? grusvej op

Det bekymrer IT og Telestyrelsen, at over en tredjedel af opkoblingernes upstream-hastighed lå under 144 Kb/s. Det understøtter ikke udviklingen mod mere bruger-drevet indhold på internettet, og det er en særlig udfordring for kommercielle tjenester, der benytter peer-to-peer teknologi.

IT og Telestyrelsen konkluderer, at det er nødvendigt med fokus på upstream-hastighederne, og at de vil følge udviklingen tæt.

Fiber og mobil vokser voldsomt

Fibertilslutningerne stiger med hidsig fart. På kun et halvt år er antallet steget fra 29.500 til 43.000. I alt har 11 procent af husstandene og virksomhederne nu mulighed for at få en fiber på adressen.

Dataoverførsel via mobil er seksdoblet fra 1. halvår 2006 til 1. halvår 2007 ? 79 terrabyte blev det til i perioden. Udbredelsen af 3G-nettet er afgørende her.

Hvor hurtig er din forbindelse hjemme? Deltag i den aktuelle afstemning i venstre side.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Maciej Szeliga

...så kan IT & Telestyrelsen sige at man ikke må kalde det breedbånd hvis den ikke er symetrisk. Downstream hastighederne er jo steget voldsomt men det er sket på bekostning af upstream hastighedem, det kan man ikke bruge til noget hvis man kører VPN eller har egen mailserver.

  • 0
  • 0
#3 Dennis Krøger

Det ville jo være tåbeligt at måle det ud fra hvad kun en meget lille del af befolkningen får noget ud af...

Det vigtige for 90% procent af brugerne er downstream hastigheden.

Måske ikke for dig (og bestemt heller ikke for mig), men hvorfor lade egne præferencer gå ud over alle andre, når vi fint kan købe de linier vi har brug for?

  • 0
  • 0
#4 Maciej Szeliga

Først og fremmest så er det jo IT & Telestyrelsen som er bekymret, jeg kom med en måde hvorpå de kunne få løst problemet. I øvrigt så er der rigtigt mange som ikke er klar over at de har brug for upstream hastigheden: "Hvorfor tager det en krig at sende den e-mail med et par feriebilleder til mit barnebarn ?" (6 stk. billeder á 8 mb hver). ADSL udbyderne udnytter folks uvidenhed til at sælge/"opgradere" dem til noget som er noget andet end det ser ud til.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere