Danskerne er imod film-afgift på bredbånd

6. oktober 2014 kl. 12:2833
Danskerne er imod film-afgift på bredbånd
Illustration: Jesper Stein Sandal.
Et flertal af danskerne er modstandere af, at den danske filmbranche skal støttes ved at lægge en afgift på internetforbindelser for at afspejle forbruget af streaming-tjenester.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den danske filmbranche har ikke befolkningens opbakning til at få dækket en del af produktionsomkostningerne ved at lægge en ny afgift på bredbånd. I en undersøgelse foretaget på vegne af Dansk It svarer 77 procent af nej tak til at støtte filmbranchen gennem sådan en afgift. Det oplyser Dansk It ifølge en pressemeddelelse.

Filmbranchen har foreslået, at teleselskaberne skal være med til at støtte den danske filmproduktion, fordi teleselskaberne tjener penge på at sælge bredbåndsforbindelser til danskerne, som kan bruge deres bredbånd til at streame indhold fra tjenester som Netflix. De danske filmselskaber får kun dækket en mindre del af deres omkostninger gennem indtægter fra streaming-tjenesterne.

»Undersøgelsen er et klokkeklart budskab til filmbranchen og politikerne om, at et stort flertal af danskerne ikke mener, at det er rimeligt, at skal betale støtte til dansk film, fordi de har en internetforbindelse,« udtaler direktør Per Andersen fra Dansk It ifølge pressemeddelelsen.

Han opfordrer i stedet filmbranchen til at lede efter nye forretningsmodeller. Filmselskaberne har hidtil tjent en del af omkostningerne hjem på salg af biografbilletter, salg af dvd og blu-ray samt fra visning på tv. De seneste år er danskernes forbrug af streaming-tjenester imidlertid vokset.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I den amerikanske filmindustri vil The Weinstein Company nu forsøge sig med at udgive fortsættelsen til 'Tiger i spring, drage i skjul' på Netflix, samtidig med at filmen får premiere i biograferne.

33 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
31
9. oktober 2014 kl. 13:36

Drop dog flimmerkassen og få jer et liv. Men ok - så skal underholdningsmafiaen sikkert støttes med afgifter på frisk luft.

30
8. oktober 2014 kl. 14:52

Det er jo især sjovt nu, hvor ALLE danskere skal være "digitaliserede" for at kunne få breve fra det offentlige. jeg tænker at det som udgangspunkt vil kræve en Internet forbindelse. men hvis man så har det, skal man lige betale licens til DR og nu måske osse film branchen.

Jeg tænker/håber inderligt at det ikke kan være lovligt at have den kombination af krav til krav..

27
8. oktober 2014 kl. 00:13

Hvad så med os der ikke bruger streaming tjenesterne, men som køber en film, sikkerhedskopier den over på en nas og ser den derfra og opbevarer filmene.. Hvem betalef for server, harddiske, strøm, film, fibernet, opbevaring af film, udgift til software til at sikkerhedskopiere film??? Filmbranchen er da ved og være lige dumme nok at høre på!!!

26
8. oktober 2014 kl. 00:13

En Tøj agift ville gøre at jeg vil blive i stand til at drive en tøjfabrik her i danmark vel at mærke på dansk overenskomst, for ærlig talt så kan jeg ikke konkurrerer over alle de der asiatiske pirat fabriker.

28
8. oktober 2014 kl. 00:34

Tøj afgift
En Tøj agift ville gøre at jeg vil blive i stand til at drive en tøjfabrik her i danmark vel at mærke på dansk overenskomst, for ærlig talt så kan jeg ikke konkurrerer over alle de der asiatiske pirat fabriker.

Det ville du da ikke. Dit tøj ville blive pålagt en sikkert endnu større afgift.

Asiatiske tøjfabrikker er ikke 'pirat'. De udnytter blot at lønnen i mange lande, hvor folk får alt for mange børn, er ubegribelig lav.

At vi kan købe varene - her tøj - billigt skyldes at containertransport er nærmest gratis i forhold til prisen på tøj.

Afgifter skal pålægges de steder, hvor folk vil anskaffe ydelserne/varene alligevel og derfor nødvendigvis må betale afgifterne.

Lars :)

24
7. oktober 2014 kl. 23:51

Er 99% enig med de fleste, at kradse penge ind hos internetudbydere er en stenalder-mentalitet værdig. Internetudbydere skal holdes skødesløse ift andres tab pga teknisk udvikling ift Internettet. Som i enhver anden henseende, så er en internet-forbindelse blot et værktøj, og intet andet. Det er op til hver enkelt hvad de vil bruge den til. Og selvfølgelig skal ingen ISP holdes ansvarlige for hvad deres brugere så bruger dette internet-værktøj til.

Men det er da meget "smart" fundet på af filmbranchen, at forsøge at kradse penge ind. Går den så går den. Der er da sikkert mange andre brancher der kunne bruge samme argumenter, men som ikke har set en "mulighed" for at kradse penge ind på´den måde. Det må man give dem, de forsøger jo bare at manipulere og snyde sig frem til ekstra indtægter.

Men det kunne da være smart med en fælles film-portal/hjemmeside til danskerne, så MANGE af de danske filmskatte kunne distribueres på nettet til stream. Der er jo mange tidsperioder og genrer der aldrig kommer ud til brugerne, men som de har liggende i deres arkiver. Det kan også være nogle der engang blev sendt ud på feks vhs, eller på tv1000, eller DR osv. Det kunne da være en opgave for den danske stat, at digitalisere og lagre alle eller mange af de danske film der er produceret igennem tiden, for så at gøre dem tilgængelige for den almene forbrugere på så mange måder som muligt. Måske for et symbolsk beløb på 10-20kr pr måned, et eller andet der kan få det til at løbe rundt, og få realiseret projektet.

23
7. oktober 2014 kl. 15:10

Nu vil man lægge afgift på bredbånd, tidligere var det kasettebånd, videobånd og hvad ved jeg. Til almindelig bekymring for alle disse bagstræbere vil jeg fortælle at de er bagefter - simpelthen bagefter. I fremtiden bliver alle lagringer måske foretaget i DNA og hvem ved måske det bliver muligt at overføre disse oplysninger seksuelt. Hvem og hvordan vil man kontrollere at dette ikke sker - og hvor stor bliver afgiften. Vi har jo i forvejen et faldene fødselsniveau.

22
7. oktober 2014 kl. 12:20

Vi betaler jo allerede en afgift til DR fordi vi har mulighed for at se deres produkter på nettet, så det er vel kun rimeligt at vi skal betale til filmproducenterne for at kompensere for deres manglende evne til at lave en forretning ud af deres produkter. Og nu vi er i gang, så kan vi vel ligeså godt hælde nogle flere udgifter på.... En afgift som skal fordeles til fysiske butikker som en kompensation for vores stigende internethandel... En afgift som kan fordeles til arbejdsløse håndværkere som kompensation for vores ulidelige evne til at indhente billige tilbud via nettet... Osv osv

Der er jo helt fantastiske muligheder i dette her! Når 3D-printere begynder med at blive hvermandseje, så kan vi jo lave en stribe afgifter som kompensation til diverse virksomheder der nu vil miste et salg af produkter.

Og der er jo intet uretfærdigt i dette.... Vi har jo muligheden for at gøre alle disse ting på nettet, og de stakkels producenter ser deres pengestrøm svinde ind fordi de ikke i tide har omstillet sig til tidens forhold, så selvfølgelig må vi hjælpe staklerne. Eller hvad med at vi pålægger alle virksomheder en afgift som udbetales til arbejdsløse. Virksomhederne har jo muligheden for at ansætte disse mennesker, så det er vel kun rimeligt at de betaler for mulgiheden?

(Advarsel. Dette indlæg er produceret på et databehandlingsanlæg der i stor udstrækning benyttes til at producere ironi, hvorfor spor af ironi kan forefindes i dette produkt)

21
7. oktober 2014 kl. 10:45

Skal afgiften så ikke dække aviser, tidskrifter, udgivere af rejsebøger og andre? Alle disse har oplevet nedgang i oplagene fordi at man nu kan læse om slankekure, anmeldelser af hoteller, sladder om kronprinsen helt gratis på nettet. Derfor skal de da også have støtte, så de slipper med besværet med at udvikle en ny forretningsmodel, eller kan holde andre ude som rent faktisk har en forretningsmodel, der kan overleve i fremtiden.

Hvorfor ikke også opkræve en afgift på bannerannoncer, adwords annoncer mv., da disse tager omsætning væk fra traditionelle trykte medier. Ok nu skal jeg nok lade være med at komme med for mange gode ideer til skatteministeren.

20
7. oktober 2014 kl. 10:40

Faktum er at filmbranchen har sovet i timen og ikke fået tilpasset deres forretningsmodel den nye virkelighed.

Jeg skifter selv mellem et abonnement på Netflix og HBO. Hvad har det betydet for mit medieforbrug? For det første ser jeg flere serier end tidligere. Desuden er det blevet meget mere amerikansk/engelsk. Hvorfor nu det? Jo for der er næsten ingen danske serier eller film. Hvis jeg skal se en dansk film skal jeg først ned og købe den. Har jeg købt den skal jeg bagefter have den liggende og fylde op i min reol eller i min kælder. Desuden kan jeg ikke se den hvor og når jeg vil med mindre jeg altid har den med mig. Kort sagt meget mere besværligt end Netflix.

En anden ting er at jeg køber meget færre film end før hen. Hvis jeg køber er film er det fordi jeg virkelig ønsker at eje den. Hvis jeg har brug for lidt underholdning så smutter jeg bare ind på Netflix og vælger noget.

Endelig kan jeg se at min søn foretrækker Youtube. Han vil hellere se hvordan man bygger en dyrepark i Minecraft end kedelige pædagoiske danske tegnefilm.

Den dansk filmbranche har fuldstændig misset denne udvikling og nu vil de have at danske internetbrugere skal betale for at de kan fortsætte med at lave film ingen gider se og at distribuere dem via medier ingen bruger mere.

19
7. oktober 2014 kl. 10:32

"Jeg vil ikke pålægge nogen nye afgifter, men omvendt synes jeg, at det er naturligt, at teleindustrien bidrager finansielt, fordi de uomtvisteligt har en indtjening på, at danskerne streamer film"

Hvad for en økonomi er det Barfoed lige har opfundet, for jeg kan ikke med min bedste vilje se hvordan teleindustrien kan tjene penge på at 3'die part udbyder streamingstjenester - tværtom så er kunder der ikke bruger nettet ret meget da de bedste kunder set med operatørbriller.

"Folk streamer på livet løs fra iTunes og Netflix, men den pris, filmproducenterne kan få fra disse tjenester, er tilsyneladende slet ikke i nærheden af at kunne matche den indtjening, de tidligere havde på DVD-salg."

Og hvad så - at filmindustrien ikke er i stand til at forhandle en fornuftig aftale med iTunes og Netflix, og de selv er for dovne/dumme til selv at lave en løsning, skal da på ingen måde ligge operatørerne til last.

Mælkebønderne kræver da heller ikke en afgift af Storebæltsforbindelsen bare fordi deres afregningspriser fra Arla er kummerlige.

Og som sagt tidligere, de sidder på en guldgrube i form af et bagkatalog, som de jo passende selv kunne stå for at udbyde - lav en simpel model med et lækkert interface, uden drm, og sælg filmene billigt (og hvis det er billigt nok, så gider folk ikke engang gemme dem) - 5-10 kr. per film og de kunne skovle penge ind.

En i øvrigt udmærket artikel om sagen, hvoraf det også fremgår at der heldigvis også er mere besindige folk i branchen:http://mediawatch.dk/Meninger/article7037748.ece?fb_action_ids=10205074365437425&fb_action_types=og.comments

16
Indsendt af Thomas Hansen (ikke efterprøvet) den tir, 10/07/2014 - 09:49

Gælder det også porno ? Det ville vel være passende at en sådan medieafgift, bliver fordelt retur til medierne, i forhold til indholdet som bliver transporteret over bredbånd.

18
7. oktober 2014 kl. 10:10

Gælder det også porno ?
Det ville vel være passende at en sådan medieafgift, bliver fordelt retur til medierne, i forhold til indholdet som bliver transporteret over bredbånd.

Og børneporno.... Jo så fik vi lige sneget den ind - det argument er jo altid godt, når man vil have gennemført noget upopulært.

Så nu skal telebranchen altså til at betale børneporno-producenterne fordi de tjener penge på at videreformidle indholdet.

12
6. oktober 2014 kl. 16:22

77 procent, de har vist hjulpet de adspurgte på vej med det ledende spørgsmål.

hvad med at sætte afgifter på forbruger undersøgelser, det vil give mening. Ingen der ringer om med ukendt nummer om aften, dejlig ro og fred.

filmindustrien for rigelig støtte i forvejen, hvad med at fjerne den -måske fik det dem til at være lidt mere kreative på den økonomiske front.

10
6. oktober 2014 kl. 15:38

Er det ikke blot et ondt forsøg på at få kulturradikale til at stemme på de konservative?

8
6. oktober 2014 kl. 14:08

Sidst de klaget sig, forsøgte jeg at finde gamle danske klassikere på netflix og ViaPlay, uden held. Til gengæld kunne jeg "Leje" dem over ved youbio i 48 timer til omkring 30 kr. Så det jeg betaler for at stream Netflix, kan jeg få lov til at se 3 "Soldaterkammerater" film.

"Jamen streaming tjenesterne tilbyder en alt for lav pris" er det argument vi har hørt lidt for tit. Man kan så spørge sig selv, om lidt penge er bedre end ingen penge? For spørgsmålet er vel, hvor meget Soldaterkammerater og andet gammelt dansk efterhånden laver i salg på gammeldags medier?

7
6. oktober 2014 kl. 13:54

Hvis den analogi skal til at være gældende for, hvordan vi vil afregne i fremtiden..? Hvis der laves cykelstier skal bilproducenterne da kompenseres.. Det bliver godt nok svært at udvikle samfundet overhovedet, hvis vi skal forsvare firmaer blot fordi deres virkelighed ændrer sig.. og de ikke vil tilpasse sig.

6
6. oktober 2014 kl. 13:28

For mig at se er det da et problem for internetudbyderne at der streames så meget. De skal opgradere udstyr osv pga. denne mer' trafik. Filmindustrien burde da betale internetudbyderne for at det er muligt at kunne levere varen til forbrugerene :)

5
6. oktober 2014 kl. 13:16

Når jeg streamer på Netflix betaler jeg dér. Når jeg streamer fra dr har jeg betalt licens. Jeg har allerede betalt! De har fået deres penge!!

De kan da umuligt være så tomhjernede at de ikke har indset det. Efterhånden man kan vel ikke kalde dem andet end nassere.

Men i forvejen betaler jeg afgift på de flashkort og harddiske jeg bruger til at opbevare mine egene billeder og videooptagelser.

33
9. december 2014 kl. 16:45

asdasdasd

13
6. oktober 2014 kl. 21:19

jeg har det lidt på samme måde med X-box og playstation som vil have mig til at betile for at bruge mit viaplay abonoman ... i kan fanme tror nej... især når jeg både kan gøre det gratis på min computer , min søns wii U(dog kun netflix desværre).... og hvis jeg havde et smart tv kunne jeg det også gratis der...jeg betaler allerede for mit internet og viaplay. så skal jeg da ikke også betale Microsoft for at bruge det jeg har betalt for ...

4
6. oktober 2014 kl. 13:08

Hvis der bare var en snert af begavelse hos filmdirektørerne, så ville de acceptere hvilket århundrede vi befinder os i og tilpasse deres forretningsmodel til det, i stedet for at stå og klynke fordi de ikke selv kan finde ud af det.

Filmindustrien har et kæmpe bagkatalog, så hvad om de selv satte i system at man kunne se filmene i en ordentlig kvalitet, med mulighed for at vælge undertekster, og til en rimelig pris - hvorfor er det at filmbranchen ikke selv kan tage det initiativ, i stedet for bare at kræve, kræve, kræve.

Og de har jo ingen skrupler med at nasse på den udvikling som f.eks. Linux står for, hvor de kvit og frit kan benytte kraftigt software til deres animationer.

3
6. oktober 2014 kl. 13:04

Jeg foreslår hermed at indføre taxaafgift på samtlige trillebår da de kan bruges til at fragte mennesker.

Jeg vil også indføre filmafgift da passagerere kan se div. film (på sine tablets og smartphones) mens de er fragtet i disse trillebår.

(ironi kunne have forekommet)

2
6. oktober 2014 kl. 12:56

Hvis de ikke får nok penge ud af de aftaler de laver med streaming tjenesterne, så er det da vist kun deres egen skyld.

1
6. oktober 2014 kl. 12:52

Jeg ville da med glæde betale en lille afgift på min internetforbindelse, hvis det til gengæld betyder fri afbenyttelse af medier (læs: "pirat"-kopier) på nettet.

Nul udgift til Netflix osv.

11
6. oktober 2014 kl. 16:02

Jeg ville da med glæde betale en lille afgift på min internetforbindelse, hvis det til gengæld betyder fri afbenyttelse af medier (læs: "pirat"-kopier) på nettet.

Jeg tror mere du skal sammenligne det med blankmedie-afgiften der er noget du betaler fordi du potentielt kan lægge ulovligt materiale på medierne, altså en form for forhåndsbøde for noget du måske gør. Det giver dig ikke ret til at gøre andet end det du allerede må. Og du får selvfølgelig også en bøde efterfølgende hvis du kopiere ulovligt. Afgiften dækker reelt ikke andet end musik- og filmbranchens manglende evner til at tjene penge. Det burde nok hedde inkompetence-afgift.

Man kan så begynde at regne på hvad det kommer til at koste at downloade noget (gratis) og derefter brænde det på en cd/dvd. Så skal man indtil videre betale afgift 2 gange - for noget der måske slet ikke er afgiftsberettiget.

15
6. oktober 2014 kl. 22:57

Jeg tror mere du skal sammenligne det med blankmedie-afgiften der er noget du betaler fordi du potentielt kan lægge ulovligt materiale på medierne

Undskyldningen for blankmedieafgiften var at privatkopiering blev lovliggjort. Dvs. man måtte f.eks. låne en CD på biblioteket og kopiere den ind på sin computer.

Det blev så afskaffet igen på to måder, fordi man ikke længere må kopiere fra lånt eller lejet forlæg (dvs. man må kun tage backup). Derudover må man ikke omgå en teknisk foranstaltning for at foretage kopieringen, hvilket udelukker stort set al kopiering i dag.

Afgiften er stadig teknisk set begrundet i at du teoretisk set kan lave en lovlig kopi. Det er bare ikke muligt i praksis længere.

29
8. oktober 2014 kl. 04:00

Afgiften er stadig teknisk set begrundet i at du teoretisk set kan lave en lovlig kopi. Det er bare ikke muligt i praksis længere.

Jo det er muligt, men da man kun lovligt må fremstille en kopi af et værk man allerede ejer, giver kompensationen ingen mening.

Det er ret så groft, at man skal betale rettighedshaverne vederlag for 'retten' til at fremstille en kopi af et værk man allerede har erhvervet på lovlig vis.

  • Man må ikke fremstille en kopi af en lånt eller lejet cd.

  • Man må ikke bortgive kopien.

  • Men man må godt købe en cd, fremstille en kopi til sig selv og videresælger eller bortgive originalen.

Af bemærkningerne til loven fremgår det udtrykkeligt, at man godt må beholde kopien af en cd, hvis man har erhvervet originalen på lovlig vis.

Det er altså lovligt at rippe alle ens gamle cd'ere til flac, sælge originalerne og beholde kopierne.

Der har været debatter, om det var lovligt men det står i bemærkningerne til loven, så man kan godt beholde kopier af værker hvis man selv har ejet dem på kopieringstidspunktet.

Men det er jo ingen kopiering der koster rettighedshaveren penge.