Når danske forbrugere køber ind på nettet, er det nu mindre end halvdelene af købene, der sker med det gode gamle dankort i hånden.
En analyse fra Dansk Erhverv viser nemlig, at antallet af betalinger med et betalingskort på nettet for første gang er under 50 procent.
Hos Dansk Erhverv ser man skiftet som en milepæl. Antallet at onlinehandler der sker med dankortet var i juni i år på 46 procent. Det er et fald på hele 14 procentpoint sammenlignet med året før.
»Det er markante forskydninger, der understreger overgangen til langt mere handel via mobilen,« siger Simon Bjerremann, der er ansvarlig for E-handelsanalysen hos Dansk Erhverv.
Læs også: Alle 7-Eleven butikker genåbnet efter ransomwareangreb
Han henviser samtidig til, at antallet af betalinger er steget markant på mobilen. Og det kan være en del af forklaringen til skiftet.
»I juni snuppede computeren igen førstepladsen, men mister dog terræn i forhold til juni 2021, så forskydningen er reel, og det smitter også af på betalingsadfærden,« siger Simon Bjerremann i pressemeddelelsen.
Betalingskortene står dog fortsat for størstedelen af onlinehandler.
I juni 2022 var det 35 procent af onlineindkøbene i Danmark, der blev foretaget med en betalingsapp.
Skiftet sker efter, at EU-direktivet PSD2 trådte i kraft for få år siden. Det betyder, at en stor del af betalingerne på nettet skal bekræftes med et login med eksempelvis NemID. Det gælder ikke for betalingsapps som mobilepay, og kan måske være en del af årsagen til skiftet.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.