Hver danskers data deles i gennemsnit 280 gange om dagen gennem såkaldt real-time bidding (RTB), der betyder, at programmer afvikler auktioner om brugernes data og reklamepladsen på brugernes skærm, så snart en side loader, for at få den højest mulige gevinst. Dermed deles data mellem de forskellige mæglere, der byder om reklamepladsen.
Det konkluderer en rapport fra den irske menneskerettighedsorganisation Irish Council for Civil Liberties (ICCL).
Læs også: »Nok er er nok«: Konservative i Region Sjælland vil skrotte Sundhedsplatformen
Data omhandler information om enheden, hvorpå siden loader; information om, hvor enheden er lokaliseret og information om tidligere besøgte hjemmesider og deres emnebeskrivelse. ICCL's rapport bygger på data hentet fra Google og dermed ikke fra store spillere i industrien som Meta og Amazon.
ICCL fører i øjeblikket en retssag mod Interactive Advertising Bureau (IAB), der repræsenterer den digitale annonceindustri – og som indeholder blandt andre Google, Meta og Amazon – og de irske databeskyttelsesmyndigheder, Data Protection Commission. ICCL hævder, at RTB er databrud, da »ingen nogensinde har givet sit samtykke til denne praksis.«
»Hver dag sporer RTB-industrien, hvad du kigger på, uanset hvor privat eller følsomt det er, og den registrerer, hvor du går. Det er det største databrud nogensinde registreret. Og det gentages hver dag,« siger dr. Johnny Ryan, der senior fellow i ICCL, til BBC.
Læs også: Hackere truer den amerikanske højesteret i kontroversiel sag om abort-rettigheder
Derudover konkluderer rapporten, at amerikanere får delt deres data 747 gange om dagen gennem RTB, og at RTB-industrien i 2021 omsatte for 117 milliarder dollars i europa og USA, svarende til godt 830 milliarder kroner.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.