Da grundlæggeren af det sociale netværk Facebook, Mark Zuckerberg, i november 2010 headhuntede Lars Eilstrup Rasmussen fra den konkurrerende it-gigant Google, skete det ifølge Sydney Morning Herald med ordene 'Kom og hæng ud - så ser vi hvad der sker.'
Her godt to år senere er vi nu blevet klogere på, hvad der skete. Lars Rasmussen har brugt tiden på at få et gammelt Facebook-projekt med navnet Graph Search ud over stepperne.
Graph Search - der endnu ikke er lanceret i Danmark - er et værktøj, der kan hjælpe med at strukturere den gigantiske bunke information, Facebook-brugere verden over genererer. Med Graph Search er det for eksempel muligt at bede Facebook om at finde alle de venner, der bor i New York og er vilde med rapperen Jay-Z.
Eller de italienske restauranter i København, som ens italienske venner synes godt om. Eller billeder af folkeskolekammerater taget i Australien. Brugeren behøver ikke engang at kunne bruge boolske operatorer eller svære søgestrenge - man skal blot formulere sit ønske på sit foretrukne sprog.
Det med at få ideer og visioner ført ud i livet på en ny og banebrydende måde er i det hele taget noget, Lars Rasmussen kan.
Drengen fra Taastrup har nemlig brugt sin usædvanlige begavelse på en række it-projekter, der har ændret hverdagen for millioner af mennesker. Lars Rasmussen og den to år ældre storebror Jens var de drivende kræfter i virksomheden Where 2 Technologies, der i 2004 blev opkøbt af Google, så alverden året efter fik mulighed for at tage på virtuelle drømmerejser med programmet Google Earth.
Efter succesen med Google Earth, der siden blev til den endnu større succes Google Maps, fik brødrene Rasmussen frie hænder til at kaste sig over projekter, hvis blot de syntes, det var spændende.
Sammensmeltet kommunikation
I maj 2009 stod Lars og Jens Rasmussen endnu en gang fadder til et hypet it-projekt. Efter at have revolutioneret kortbranchen fra at være statiske papirkort til noget, man kunne interagere med og manipulere med, var det nu hele måden at kommunikere på, der skulle have en tur i vridemaskinen.
Google Wave var navnet på det 'noget', der skulle sammensmelte e-mail, chat og dokumentsamarbejde. Google Wave blev aldrig den store succes og fik dødsstødet halvandet år senere. En del af arbejdet lever dog videre som elementer i Googles øvrige tjenester.
Allerede i folkeskolen stod det klart, at Lars Rasmussen havde et særligt talent. Hans klasselærer har fortalt til Computerworld, at Lars var dygtig til alt - samtidig med, at han var vellidt. Han var typen, der i femte klasse fandt på at brodere espadrillo-sko til læreren, og i niende klasse programmerede han et billedbehandlingsprogram, der kunne kopiere moderens underskrift. Alt sammen helt uden at blive stemplet som nørd.
Matematik og it
Efter gymnasiet studerede Lars Rasmussen matematik på Aarhus Universitet, hvorefter han drog til Edinburgh for at færdiggøre studierne til it-ingeniør. Her tog computerforskeren Alistair Sinclair ham under sine vinger i et ambitiøst projekt 'On Approximating the Permanent and Other #P-Complete Problems' - og tog ham med til University of California, Berkeley, hvorfra han modtog sin ph.d.
Fra Californien gik turen til Australien, hvor Lars og Jens grundlagde Where 2 Technologies. Pengene var små, og ifølge CNN havde brødrene kun 16 dollars tilbage på kistebunden, da Google slog til og købte virksomheden samt den banebrydende kortteknologi.
I 2010 blev cirklen sluttet, og Lars Rasmussen drog fra Sydney tilbage til Silicon Valley, fristet af Facebook.
'Lars har et talent for at bygge elegante og robuste produkter, som folk elsker. Vi er meget glade for, at Lars bliver en del af Facebooks' verdensklasse-ingeniørhold', lød det stolt fra Facebook.
På sin Facebook-side formulerer hovedpersonen det selv en smule mere jordnært i 'om Lars'-feltet:
'Jeg laver kaffe om til software'.
Blå Bog - Lars Eilstrup Rasmussen:
- Født 1968 i Taastrup.
- Matematisk student fra Statsgymnasiet Schneekloths Skole 1987.
- Studier i matematik og datalogi ved Aarhus Universitet.
- M.Sc.i datalogi fra University of Edinburgh,1991.
- Ph.d.i datalogi, fra University of California, Berkeley, 1998.
- Ingeniør og partner i Digital Fountain, 1998-2002.
- Partner i Where 2 Technologies 2002-2004.
- Engineering Manager, Google, 2004-2010.
- Udviklingschef, Facebook, 2010-.
- Bopæl: Palo Alto, Californien.
- Gift med den cubanske danselærer Yarima Gavilan Herrera.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.