Danskere står bag verdens bedste streaming-algoritme

Illustration: ismagilov/Bigstock
To danskere er medforfattere på en streaming-algoritme, der giver de andre baghjul på samtlige performance-metriker.

Streaming-algoritmer er de usynlige helte bag analyser af store mængder livedata. De giver indsigt i massive mængder data uden behov for at stoppe flowet, og de bruges både til at holde styr på packets hos AT&T og til at kortlægge Google-søgninger, mens de bliver gennemført, og et internationalt forskningshold med to danskere var med til at finde verdens bedste af slagsen sidste år.

»Vi udviklede en algoritme, der simultant er bedst på alle performance-dimensioner,« siger Jelani Nelson til Quanta Magazine.

Han er computer science-forsker på Harvard og er sammen med Kasper Green Larsen fra Aarhus Universitet, Mikkel Thorup fra Københavns Universitet og Huy Nguyen fra Northeastern University algoritmens ophavsmand.

Deler store problemer op i små data

For at forstå algoritmen kan man forestille sig, at man skal finde ud frem til hyppige søgeord i en søgemaskine. De fleste streaming-algoritmer hidtil har enten skullet bytte hastighed for præcision eller omvendt ifølge Quanta Magazine.

Det er, fordi de har været afhængige af et stort indeks. Så i vores søgeordseksempel skulle alle ord i ordbogen tildeles en numerisk værdi og parres med en anden værdi, der tæller, hvor mange gange ordet er blevet søgt på. Et stort problem i denne fremgangsmåde er, at det tager en computer alt for længe at loope igennem de hundrede tusinde ord, der er i en ordbog, i real time. Og det er her, forskerne gjorde et gennembrud.

De fandt nemlig en metode til at dele ordbogen op i mindre bidder og en klog måde at sætte ordbogen sammen på igen. Den fulde, matematisk tunge forklaring kan findes på Quanta Magazines hjemmeside, og holdets forskning kan læses her.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere