Danskere missede katastrofe-alarm på mobilen: Styresystemet skal være opdateret

Plus3. maj kl. 14:0051
Sirenen
Onsdagens varslingsbesked på telefonen er den første store test af det nye mobile varslingssystem, som skal supplere de fysiske varslingssirener Illustration: Beredskabstyrelsen.
Flere borgere modtog ikke en advarsel på deres mobiltelefon, da myndighederne onsdag testede Danmarks nye digitale varslingssystem.

Flere borgere måtte kigge forgæves på deres telefon, da Beredskabsstyrelsen testede et nyt digitalt varslingssystem onsdag klokken 12.

Det nye varslingssystem skal sørge for, at borgernes mobiler landet over udsender en alarm i tilfælde af ulykker og katastrofer. Men da systemet blev testet i stor skala for første gang, var der flere borgere, der oplevede, at deres telefon hverken udsendte en lyd eller kom med en besked.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
51 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
51
26. maj kl. 22:28

Telefonproducenterne leverer kun OS opdateringer til deres telefonmodeller i et begrænset antal år. Mange telefoner lever længere end det som second-hand, hand-me-down osv. Sådanne gamle telefoner vil ikke kunne modtage et broadcast. Nogen skulle prøve at sammenligne antallet af aktive sim kort med salgstallene for nye telefoner. Om 10-15 år vil problemet nok være løst.

46
9. maj kl. 17:06

Hvorfor ikke bare sende en SMS til alle SIMkort registreret på danske master indenfor de sidste 2 timer ?

47
9. maj kl. 20:50

Hvorfor ikke bare sende en SMS til alle

Måske fordi en så stor mængde kommer for langsomt frem?

49
9. maj kl. 23:22

Måske fordi en så stor mængde kommer for langsomt frem?

Hvorfor nu det?

Det er næppe den direkte forbindelse mellem mast og telefon, som gør at SMS'er kan være længe undervejs.

45
9. maj kl. 15:59

Jeg fik ikke beskeden på min gamle Galaxy S6.

Jeg har så siden fundet ud af at 'Cell Broadcast' ikke var aktiveret.

Det er det så nu, men lyttende på alle kanaler

Det er mulig at vælge enkelte kanaler, men så skal man selv oprette dem (og så skal man vel kende det rette navn?)

43
9. maj kl. 09:38

På TDCs net med iPhones ser det ud til at IOS 16.3 ikke fungerede, men IOS 16.4 (den nyeste fra april) fungerede. Spørgsmålet er så

  1. om ovennævnte gjaldt alle brugere eller kun nogen brugere
  2. hvad var det, som blev tilføjet i IOS 16.4 i sidste øjeblik før testen?

Cell broadcast er en gammel feature helt fra starten af GSM. Den kan bla. bruges til mange relevante teknikeroplysninger. Men om Cell Broadcast i Apple-sprog er det samme som Notifikationer om eksponering - som default er slået til også i IOS 16.3 - vides ikke. Her må vi bede journalist Christoffer om at tage fat i Beredskabsstyrelsen og få et mere præcist svar på, hvad det var, som blev ændret i 16.4. Mon det kunne være en tabel som skulle opdateres med godkendte "præsidenter" (broadcastere af generelle beskeder)?

39
8. maj kl. 12:46

"Vi skulle have været lidt klarere om, at styresystemet skal være opdateret. Vi har prøvet at understrege det, når vi har fortalt om testen, men mit umiddelbare gæt er, at der er mange, der render rundt med en telefon, der ikke er opdateret til det nyeste styresystem"

Kunne en opvakt journalist ikke lige spørge: "HVORFOR har styresystemet på min mobil noget som helst at gøre med om jeg modtager et varsel eller ej?"

Hvis der er en besked som er vigtig information til befolkningen burde det vel kunne lade sig gøre at lave det på en sådan måde at alle med en mobiltelefon får besked. Alt andet er da for dårligt.

41
8. maj kl. 13:26

Hvis der er en besked som er vigtig information til befolkningen burde det vel kunne lade sig gøre at lave det på en sådan måde at alle med en mobiltelefon får besked.

Det var hensigten. Men den kræver tilsyneladende at 4G og Cell Broadcast (CB) er slået til. Så virker det fint.

CB har været del af pakken siden 2G, men hvis man kan pille ved noget, kan det gå galt;)

42
8. maj kl. 13:34

og Cell Broadcast (CB) er slået til.

Er det default eller noget, som Maren i beskyttelsesrummet kan ordne selv?

40
8. maj kl. 13:08

Specielt i betragtning af, at man har brugt samme teknologi (Cell Broadcasting) i andre lande i årevis - hvad gør at vi her i DK skal have nyere styresystemer? Det kan selvfølgelig godt være der er en valid begrundelse - men den kunne være interessant at kende.

38
8. maj kl. 12:00

Min opdaterede iPhone 11 på TDC net modtog alarm. Min søns fuldstændig magen til opdaterede iPhone 11 på Telmores net (også TDC) modtog ingen alarm. Jeg tænker, at de skal udnytte deres TEST til at lære lidt mere i stedet for at give folk selv skylden for ikke at have modtaget alarmer.

37
8. maj kl. 07:27

Skammeligt at der postes skattekroner i et sådant projekt. Det burde være financieret af mobil-producenterne.

35
7. maj kl. 12:48

Hvordan kan man forvente at alle telefoner er opdaterede til nyeste Androidversion når producenterne stopper med at opdatere deres telefoner efter tre år?

Spørg f.eks.Sony hvilke telefoner de understøtter med opdateringer dags dato.

33
6. maj kl. 06:43

Min halvgamle Android 9 mobil sagde heller ikke noget, men jeg gætter på at det var fordi data (LGE) var slået fra og jeg derfor ikke var på andet end 3G. Men meget mærkelig begrænsning at sætte på systemet hvis det man modtager bare er en SMS med speciel lyd på? Man kan vel også broadcaste på 3G? Eller er vi ovre i det sædvanlige amatørnisseri når det kommer til det offentlige og IT?

29
5. maj kl. 22:20

Her i Holland har Cell Broadcast været implementeret siden november 2012, under navnet NL-Alert.

Der er bred opbakning, og systemet bliver brugt nationalt, regionalt og lokalt. Udover nationale og regionale ekstremt vejr advarsler, har jeg fået advarsel ved to lokale industri brande. En brand var en stor affaldsplast sortering, hvor branden spredte sig til ”råvarelageret”. Her blev en lokal alarm gjort regional, som røgfanen bredte sig, men også flyttede med vinden. Som jeg husker det var de gode til at afmelde igen.

Der er to test om året. Første mandag i juni og december. Der er registret 325 ”Alerts” på myndighedernes NL-Alert side: https://crisis.nl/nl-alert/. (Desværre kun med meget kort engelsk sammenfatning).

Der bruges flere kanaler, for at dække så bredt som muligt, og siden 2018, inkluder trafik tavler, busstop og informations- og reklame tavler. Og opgørelser viser alarmer når mange. Tal op til 94% af 12 år og ældre. Alle gængse mobil net bliver brugt.

Normale sirener eksisterer stadig. Bliver testet en gang om måneden (første mandag), men bruges kun i de helt ekstreme situationer.

44
9. maj kl. 14:51

Min iPhone XR på 3's net samt iPhone 13 på Telenors net fik begge beskeden.

Jeg lagde dog mærke til en ting, nemlig at mine telefoner kunne opgraderes til iOS 16.4.1 (a) - den besked fik jeg om formiddagen og havde den installeret inden klokken 12. Om det kan have haft en betydning skal jeg dog ikke kunne sige.

Helt generelt synes jeg dog, at der mangler en forståelse for, at udsendelsen i onsdags var en test. En del borgere har så efterfølgende fået opdateret deres telefoner, og så kigger nogen sikkert på, om der på operatørsiden er noget at ordne. Jeg er helt sikker på, at næste test om et år vil vise, at langt færre ikke modtog beskeden.

Thumbs up herfra 😊

50
10. maj kl. 08:43

Helt generelt synes jeg dog, at der mangler en forståelse for, at udsendelsen i onsdags var en test. En del borgere har så efterfølgende fået opdateret deres telefoner, og så kigger nogen sikkert på, om der på operatørsiden er noget at ordne. Jeg er helt sikker på, at næste test om et år vil vise, at langt færre ikke modtog beskeden.

Helt generelt synes jeg der manglede en KOMMUNIKATION om at der var tale om en test test. Altså et forsøg på om det virkede. Man tester jo også sirenerne hvert år, men skælder ikke folk ud, hvis de så ikke kan høre den, fordi den ikke virkede. Der går man ud fra, at de virker og retter så evt. fejl.

Når man både før og efter giver folk selv skylden for at det så ikke virkede hos alle, så synes jeg ikke helt man har gjort det godt ok.

Det er fint at påpege, at folk skal opdatere, men det var tydeligvis ikke det eneste der gik galt. Og ja - det er jo fint når man tester. Synes bare godt man kunne have haft lidt ydmyghed fra myndighedernes side omkring og måske lige bruge 2min på at undersøge om der nu var andre issues end nyeste IOS version.

48
9. maj kl. 21:24

Du er meget tilgivende.

Det står lysende klart, at man ikke på forhånd havde gjort ret meget for at estimere, hvor mange borgere, der kunne forventes at være tilstrækkeligt opdaterede til at kunne få alarmen.

Det står også lysende klart, at kommunikationen omkring testen har været meget vaklende:

"Juhu, nu skal vi alle høre alarmer på vores telefoner!"

[...]

"Nå, var det ikke alle, der fik alarmen? Det var da pudsigt. Det må vi hellere kigge på."

[...]

"Jamen hov, kære befolkning. I havde jo ikke opdateret jeres telefoner. Så må I nok kunne forstå, at I ikke fik nogen alarm."

(Og her forbigår man så totalt, at den pågældende opdatering til iPhone kun var 26 dage gammel og dermed absolut ikke kunne forventes at være fuldt rullet ud.)

28
5. maj kl. 20:37

På iPhone med iOS 16.x, og som jeg husker også i tidligere iOS, er "Government Alerts" eller "Advarsler fra Offentlige Myndigheder" sat "Til" standard/default.

  • Du finder det i Indstillinger -> Notifikationer -> (nederst/bunden) Offentlige Advarsler.

Var i Denmark på test dagen, hvor iPhone SE Gen2 og iPhone 13 (begge iOS 16.4), samt resten af familiens forskellige Android telefoner (4 forskellige) alle modtog test alarmen. iPhone 13, samt 3 Android var ”Roaming”. Hollandsk SIM/udbyder. Anden iPhone og en Android lokalt dansk. Vi var blandet over TDC og Telenor/Telia net.

30
5. maj kl. 22:47

Du skriver "(nederst/bunden)". Men i bunden af det skærmbillede har jeg en liste over installerede apps og deres notifikationsindstillinger. Og ikke noget, der hedder "Advarsler fra Offentlige Myndigheder". Dette er på IOS 15.7.5.

Så har du en app installeret?

Eller refererer "(nederst/bunden)" til et område længere oppe i det skærmbillede?

31
5. maj kl. 23:11

Nej ingen separate app. Burde være end del of OS. Både sat til Dansk eller Engelsk, har jeg det som separate "notifikation", after alle de applikationer der er installeret (når jeg scroller/ruller ned). For enden af listen er det som separate punkt. Det er også sådan Apple beskriver det: https://support.apple.com/da-dk/HT202743

27
5. maj kl. 00:49

Begge min iphone 11 , der var opdateret fik ikke nogen alarm (telenor)

Kan "cell broadcast" være slået fra? Jeg spø'r fordi, jeg kender en Samsung Galaxy A51 bruger af Telenor, som modtog "varslingen".

Det kan være en mulighed at 4g og CB ikke er enabled.

/nis

24
4. maj kl. 22:34

Kunne ikke forstå at min Iphone SE med automatisk opdatering ikke reagerede. Når man så læser på deres hjemmeside så står der - udsendelse af Apples opdatering fordeles over et stykke tid, så det kan godt være at du ikke er opdateret endnu. Det var jeg ikke, og fik ingen besked. Når man laver et sådant system undrer det mig meget at man laver en løsning der i den grad kræver modtagerne der er på "bleeding edge". Dårlig planlægning af opgaven. Det er også dårlig planlægning, ikke på forhånd at have "udsendt" information om hvad der skal være sat op i ens telefon for at den skal modtage. Der mangler et eller andet som det gamle OBS "Oplysninger til Bor gerne i Samfundet" der blev sendt ud på TV. På min lidt ældre Sony Xperia er det vist noget med >Indstillinger> Underretninger > Meddelelser til borgerne. Det virker ikke som om man har tænkt ret meget i retning af at nå hele målgruppen. Jeg ved fra mit eget arbejde med IT hvor træls det er at skulle være "bagud kompatibel" men det kan somme tider være et krav - go do!

23
4. maj kl. 19:41

Jeg undrer mig! I min optik skal sådan et system være så enkelt/simpelt, at blot mobilen kan vise en tekstbesked/sms så skal beskeden fra 'hyænen' både lyde og vise beskeden, der sendes. Ikke alt det dér med ny, opdateret osv.! Slut, Prut, Finale.Børge

22
4. maj kl. 18:22

Styresystemet på min iPhone 6S er helt ajour og var det på test dagen. Så mon ikke man skal se på systemkonfigurationerne! Det er sikkert der, den halter.

19
4. maj kl. 11:49

iPhone 13 her, nyeste OS, ingen besked på Oisters (Dvs. 3) netværk.

21
4. maj kl. 14:10

underligt. Min kones iphone 14 på oisters netværk bimlede (og min lineageos ligeså). Måske relateret til sendemasten.

18
4. maj kl. 11:08

jeres link til formularen man kan udfylde giver en 404 side. Både jeg (lineageos 12) og min kone (iphone 14) fik en alarm i går - i Hvidovre - så for open source of iphone virkede det ihvertfald :)

20
Journalist -
4. maj kl. 14:08
Journalist

Hej Klavs, tak for beskeden. Beredskabsstyrelsen oplyser i dag, at de har lukket for spørgeskemaet, og derfor har jeg nu fjernet linket fra artiklen. Styrelsens presseafdeling har fortalt, at man stadig kan skrive til kontakt@sirenen.dk, hvis man vil dele sin oplevelse fra testen.

//Christoffer, journalist

16
4. maj kl. 07:46

Cell broadcast (i går) virkede på min Nokia 225 (ikke smart) via Yousee.

14
4. maj kl. 06:55

Cell broadcast teknologi har tilsyneladende været brugt længe i andre lande. F.eks. til udsendelse af tsunamivarsler. Er der nogen, der ved hvordan det hænger sammen med at det i DK kun virker med en helt nyopdateret telefon? Har man valgt en ikke-standard implementering i DK?

13
4. maj kl. 06:30

Jeg fik "Presidential Alert" på min 4-5 år gamle Sony Xperia med android 11 på 3/Oister netværk. En engelsk stemme læste den danske tekst i alerten op. Jeg fattede ikke hvad stemmen sagde indtil jeg hørte den sige "underscore DK". Bagefter blev den engelske tekst læst op.

12
3. maj kl. 23:43

Det er for nemt at sige at det skyldes gamle versioner! Men det udtrykker meget godt at Beredskabsstyrelsen ikke har undersøgt forholdene hos slutbrugerne. Hjemmesiden viser det også, for Android 7,8 og 9 omtales overhovedet ikke. Jeg har en 5 år gammel Samsung S8 der kører Android 9 og som opdaterer automagisk. Kører på TDC's net og fik ingen alarm. Som sagt ingen hjælp hos Beredskabsstyrelsen, men jeg tror jeg fandt en Youtubevideo der fortalte hvordan jeg slår "Cell Broadcasting" til. Nu er det bare surt at jeg skal vente 1 år før jeg finder ud af om det virker nu.

11
3. maj kl. 18:57

Noget kunne tyde på, at en ny test er relevant (hvis man da ellers ændrer noget), gerne om kortere tid end et år.

10
3. maj kl. 18:42

Man glemmer lige at skrive, hvor opdateret telefonen skal være.

IOS 16.4 blev frigivet 7. april. Altså for kun 26 dage siden. Jeg installerer ikke opdateringer på min telefon månedligt.

Det kan godt undre mig, at myndighederne er så forundrede over, at det ikke virkede for alle, hvis det kræver en så ny opdatering.

(Til Jesper Schou #6: Det virkede ikke på min iPhone 7, selv om den kører 15.7.3.)

9
3. maj kl. 18:35

min telefon som er med en nyere android version end min kones, samt på både 3 og cbb modtog intet. Min kones gjorde og hun sad ved siden af.

8
3. maj kl. 17:04

Intet modtaget: Ved en ekstrem nødsituation måske lidt tude tosset at man er afhængig af 4g/ 5g netværk og sidste nye opdatering, min er apple ios 16.2 fra 22/12/2022 på en iphone 11 på telenor netværk.

God test, men det er da vist en ommer og tilbage i sandkassen

17
4. maj kl. 10:45

Har en Iphone11 arbejdstelefon på telenor og privat iphone 13 hos 3, begge virkede fint. Selv på mit apple watch med e-sim hos 3 virkede det.

7
3. maj kl. 16:51

Jeg frygter lidt, at der går "computer" i det - altså noget med, at du skal altid sørge for at du ejer den seneste nye hotte mobiltelefon, og holder dens software opdateret med nyeste opdatering. Er din telefon et halvt år gammel, eller ældre, så er du yt, og ikke værd at rede.

6
3. maj kl. 16:45

På sirenen.dk skriver de: " iPhone 8 eller nyere som er opdateret til iOS 16.4 eller nyere.*".

Da de testede i Tyskland i December 2022 virkede min gamle iPhone 7 med iOS 15 (formodentlig 15.7.1, som var den seneste version på det tidspunkt) uden problemer. Så enten er listen på sirenen.dk meget konservativ eller også har man i Danmark valgt en løsning der kræver nyere OS og/eller telefon.

5
3. maj kl. 16:44

Min telefon viste beskeden med overskriften "Presidential alert". Måske røg monarkiet lige i svinget.

4
3. maj kl. 16:03

Android version 13, opdateret til nyeste version, alle tilladelser aktiveret, Oister abbonent. Ikke en lyd her?

3
3. maj kl. 15:54

Jeg slider stadig på min gamle Samsung Galaxy S6 med Android version 7

Jeg fik ingen reaktion

Jeg er på TDC netværk og var klokken 12 i Rødovre

2
3. maj kl. 15:27

Det har ikke nødvendigvis noget med opdateringerne at gøre. Hvis jeg kigger på de enheder jeg var i nærheden af da alarmen gik, så tegner der sig et meget tydeligt billede:

Alle på TDC netværk bimlede og bamlede.

Alle på Telenor/Telia netværk reagerede ikke det fjerneste.

Der var ingen enheder på 3's netværk i området.

Det underer mig lidt at en telefon udelukkende med et data-delings-kort på TDC ikke sagde noget, men det er der nok en god grund til.

/Henning

25
4. maj kl. 22:58

Jeg sad i en gruppe med 10 personer, som alle har relativt nye telefoner, nogle endda to (firma og egen). Jeg så ingen systematik, bortset fra at jeg fornemmede at firmatelefonerne, som benytter en udbyder uden eget netværk, vist ikke alle fik broadcastet. Er der netværk ud over de fire store, som måske ikke er med i systemet?

Min egen har formentlig en præference for TDC, og det gik fint igennem.

36
7. maj kl. 13:27

Er der netværk ud over de fire store, som måske ikke er med i systemet?

Det bør i teorien ikke kunne være tilfældet, for alarmen udsendes fra masten, ikke fra udbyderen. Dvs. det virker uanset om telefonen roamer eller bruger en virtual udbyder (uanset type). I teorien bør det faktisk virke uden et SIMkort. Det kunne være spændende at vide.

1
3. maj kl. 14:40

Måske skal os uden nyeste idiotPhone bare erkende, at vi ikke er værd at redde. Det gør heller ingen forskel, for hvor sklal jeg gå hen? Hvis gavlen vælter, er jeg jo nok klar over, at nu sker der noget. Og det gør ingen forskel.