Danskere flytter årtiers udvikling fra mainframes til Windows uden at kode en linje

11 kommentarer.  Hop til debatten
Skandinavisk Data Center, SDC, flytter nu it-systemerne over på windows-baserede servere. Skiftet fra IBM's mainframe kan lade sig gøre, fordi systemerne oprindeligt er udviklet i et modelbaseret sprog, der kan generere kode til enhver platform.
9. april 2010 kl. 06:59
errorÆldre end 30 dage

Et stort antal danske og nordiske pengeinstitutter er på vej til at flytte deres it-systemer fra IBM's mainframe-platform til Intel-baserede servere med Microsoft Windows.

Det vil ifølge Skandinavisk Data Center, som står for driften af systemerne, spare i omegnen af 100 millioner kroner om året.

Skiftet fra mainframen til Windows er muligt, fordi applikationerne oprindeligt er udviklet i det fjerdegenerations- eller modelbaserede værktøj HPS, som i dag hedder AppBuilder.

»Vores kernesystemer, som alle kunders konti ligger i, er udviklet i et fjerdegenerationssprog, som vi nu har fået til at oversætte til .Net-platformen,« forklarer administrerende direktør Erik Jakobsen fra Skandinavisk Data Center eller SDC.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I et fjerdegenerationssprog bliver programmet beskrevet ud fra en række regler i stedet for konkret programkode, ligesom databasen bliver tegnet som et relationsdiagram. Denne type værktøjer er kendetegnet ved at have et højere abstraktionsniveau end typiske programmeringssprog som eksempelvis Java, der tilhører tredjegenerationssprogene.

Da der er tale om en abstrakt model, betyder det også, at værktøjet bagefter skal oversætte modellen til programkode, der kan afvikles på den tiltænkte platform.

»Udvikleren kan generere kode i Cobol, Java, C til Windows eller C#. Og du kan vælge, at nu skal du ikke generere til den ene platform, men til den anden,« siger pre-sales manager Anders Hecquet fra BluePhoenix, som står bag udviklingen af AppBuilder.

Den samme abstrakte model kan altså bruges til at generere programkode til flere platforme, og det er det, SDC nu benytter sig af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er helt essentielt for os, at der ikke bliver lavet ændringer. Andre, der har prøvet at flytte og ændre i store systemer, er gået døde i det,« siger Erik Jakobsen.

For at det har kunnet lade sig gøre, har det krævet, at fjerdegenerationskoden er opbygget meget stringent, da små tilpasninger i forhold til standarderne betyder, at tilpasningen nu vil skulle gentages og dermed fordyre projektet.

»Det har været et effektivt værktøj for os, men det kræver, at der er en organisation, der holder det stringent. For os har det været en god hjælp. Vi har evalueret det hvert tredje år, om vi skulle skifte, men det har vi ikke fundet nødvendigt,« fortæller Erik Jakobsen.

Første skridt for SDC er en konvertering af den del, der står for læsetransaktioner fra databasen. Den er valgt, fordi man derefter vil kunne opbygge en ny database, og hvis der opstår problemer, kan der ikke ske nogen skade, da der ikke skrives til databasen.

Da det hele er bygget på fjerdegenerationsplatformen, betyder det også, at det er muligt at skifte tilbage til det gamle system i løbet af få sekunder, hvis noget går galt.

I overgangsfasen fra mainframen til Windows-serverne vil en særlig adapter stå for at skifte mellem de to systemer, alt efter om forespørgslerne kommer fra én af de kunder, der allerede er flyttet.

SDC samarbejder med blandt andre Fujitsu, som har udviklet en oversætter til Cobol-programkode, som bliver brugt til projektet.

Næste fase i projektet vil være at flytte skrivedelen af systemet og derefter selve databasen. Det sker også i samarbejde med Microsoft, som har udvalgt SDC til særlig partner i forbindelse med dets mission critical-program. Det vil sige eksempelvis banksystemer, hvor der er meget lav tolerance over for nedbrud eller fejl.

»Det har været vigtigt for os at få dem med. Mainframen har mange styrker, som skal med over på den nye platform. Det er vigtigt for os at have den samme overvågning og driftsstabilitet. Den kan vi ikke gå på kompromis med. Ellers har vi ikke lavet en besparelse,« siger Erik Jakobsen.

Han understreger samtidig, at skiftet fra mainframen ikke skyldes utilfredshed med IBM, som også er involveret i projektet som underleverandør.

»For mig er det ikke et ønske om at skifte teknologi, men kun et spørgsmål om økonomi,« siger Erik Jakobsen.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
Rene Madsen
9. april 2010 kl. 09:00

Hvordan var det lige at Microsoft og deres mission critical var det hang sammen med London Stock Exchange...

Jeg er glad for at min bank ikke benytter SDC i det her tilfælde. Det kan meget vel være at de er dygtige, men Microsoft og mission critical i samme sætning virker ikke i min verden...

2
Morten Bøgh
9. april 2010 kl. 09:25

Ifølge SDC's hjemmeside servicerer SDC 146 pengeinstitutter med i gennemsnit 25.000 kunder hver. Dvs. hvis denne omlægning til Windows lykkes, ændrer det ikke på det faktum at alle 'store' banker verden over kører deres kontohåndtering på IBM mainframe og IBM DB2-database.

3
Flemming Frandsen
9. april 2010 kl. 09:34

Heh, SDC er den samling klyt-kodere som for nogle få år tilbage havde java kode i deres netbank som kun kunne køres i MS almost-java 1.0, det fejlede simpelthen i SUN java 1.5 eller hvad der nu var moderne.

Det giver fint mening at droppe mainframes og bruge PC hardware, men der findes jo fine og stabile server OS'er til PC hardware som ikke har alle de problemer windows har.

Hvis ikke min sparekasse på alle andre måder var en ok ville jeg have været skiftet for lang tid siden.