Dansker bag dobbeltskærms-Android: Derfor får vi succes

Bag den kommende Yotaphone står et lille firma med 35 ansatte, og det er en klar fordel, mener firmaets kommercielle direktør, danskeren Lau Geckler. Dermed kan firmaet hurtigere indføre nye teknologier.

En russisk udviklet smartphone. To typer af hidtil uprøvet teknologi. Fra et lille firma på 35 mand. Hvordan skal det nogensinde gå godt, på et meget hårdt smartphone-marked, i kamp med giganter som Samsung og Apple?

Sådan lyder det spørgsmål, som danske Lau Geckler oftest skal svare på - især hjemme i Rusland, hvor folk generelt er pessimister. Som kommerciel direktør i Yota Devices er det nemlig hans opgave at sikre, at telefonen faktisk også kan blive solgt, når den er færdigudviklet.

Men efter den første præsentation af telefonen for nylig, er han ikke bekymret.

»Vi har fået en overvældende respons, fra almindelige forbrugere og fra analytikere. Så nu ved vi, at vi kan afsætte telefonen,« siger danskeren, som Version2 møder i lufthavnen, på hans vej hjem til jul med familien i Jylland.

Også skærm på bagsiden

Yotaphone er en Android-model, der skiller sig ud fra mængden ved, at bagsiden er én stor e-ink-skærm, der dermed kan vise alt fra klokken til dit twitter-feed - uden at bruge batteri på andet end at udskifte skærmbilledet.

For at vise, hvordan det i praksis fungerer, hiver lau Geckler en af fire prototyper op af lommen, som Yota Devices foreløbig har fået håndlavet.

»Jeg rejser meget, så det er for eksempel smart for mig, at jeg kan få vist et kort på bagskærmen og så bruge det, når jeg går rundt. Med min iPhone plejer jeg at få brugt halvdelen af batteriet, hvis jeg går rundt efter kort i en times tid. Og i lufthavnen kan du få dit boardingcard vist på bagskærmen. Så er det klar til brug hele tiden - også hvis telefonen løber tør for strøm,« demonstrerer han.

Selvom e-ink-skærmen ikke har samme opløsning, som den traditionelle touchskærm på forsiden af telefonen, står bogstaver og QR-koden på boardingcard'et skarpt nok til at blive aflæst af lufthavnens scannere.

Yota Devices udspringer af den russiske televirksomhed Yota, der startede med at drive et mobilt datanetværk med Wimax-teknologi og siden skiftede over til 4G/LTE. De modem, man kunne købe til mobilt bredbånd, var desværre ikke tilfredsstillende, og med de rige russiske stiftere af Yota i ryggen opstod Yota Devices, så man kunne producere sine egne modems og routere.

»Det var typisk kinesisk udstyr, man kunne købe, og der var mange udgifter til support, ligesom designet ikke var pænt. Vi byggede et stærkt software-team op, sammen med nogle hardware-designere, og vi fandt en løsning, hvor du er online efter ti sekunder. Også på Mac, uden at du skal installere noget først,« siger Lau Geckler.

Med over én million solgte modems og routere er Yota Devices blevet en succes, og så faldt snakken meget naturligt på at lave egne telefoner. Første projekt - en Wimax-telefon - skulle skabes i samarbejde med Samsung, men det betød, at Yota Devices mistede kontrollen over det endelige produkt. I stedet ville man prøve at lave sin helt egen telefon, denne gang en Android-model.

»Efter en brainstorm kom vi frem til, at mobilindustrien nu er blevet et kapløb om at få en større skærm, flere megapixels i kameraet og så videre. Det var ligesom i printerbranchen engang, hvor printerne blev solgt på, om hastigheden var 8 eller 10 sider i minuttet, selvom forbrugerne var ligeglade. Man lytter mindre til forbrugerne, som alle sammen primært efterspørger en bedre batteritid, når vi spørger dem,« siger Lau Geckler, der har en fortid i HP, blandt andet inden for markedsføring af printere.

Resultatet af brainstormen hos Yota Devices, for to år siden, blev konceptet med en e-ink-skærm - kendt fra e-bogslæsere som Amazon Kindle - på bagsiden af telefonen.

»På den måde er telefonen ’always on’ - uden at det bruger batteri,« siger Lau Geckler og kommer med flere eksempler på, hvordan den ekstra skærm kan bruges: Til et personligt billede, eller med en påmindelse om, at man nu har været ikke-ryger i 38 dage, hvis man prøver at stoppe med at ryge.

»Jeg får en ny Dilbert-stribe (en sjov tegneserie-stribe om store og små ting i arbejdslivet, red.) på bagskærmen hver time. Det er de helt vanvittige med i Japan,« siger han.

Hvis det er sådan en god idé, hvorfor har ingen af de andre producenter gjort det før?

»Jeg tror, at det er fordi, det i andre, store firmaer er så svært at få nye ideer igennem. For eksempel gik der mange år i HP, fra man udviklede multifunktionelle printere, til de kom på consumer-markedet. De blev stoppet mange gange, fordi man ikke troede på dem. Og i dag kan man næsten ikke få andet,« forklarer Lau Geckler.

Der er også tit så mange kroner på spil for de store producenter, at de ikke tager for mange chancer.

»De fleste venter på, at andre har prøvet det først, før de selv tør bruge det,« lyder hans vurdering.

Det i mobilsammenhæng lille antal medarbejdere hos Yota Devices betyder, at der kun er én ekspert på hvert område, i stedet for 15 eksperter, som hver har sin mening. Det speeder processen meget op.

»Vi er et lille team, så vi kan beslutte noget og ændre noget hurtigt. En proces, som ville tage tre år hos HP, tager tre måneder hos os. For eksempel har vi besluttet, at disse magnetiske connectors på telefonen ikke virker godt nok, så dem fjerner vi fra det endelige produkt. I store firmaer kunne det betyde, at man helt droppede produktet,« forklarer han.

Antallet af medarbejdere stiger dog hastigt, og her er de to russiske rigmænd, der står bag Yota-firmaerne, en stor fordel, fordi der ikke er problemer med at skaffe midler til projektet.

»Vi skal ansatte 10-20 ingeniører nu, og vi har åbnet en afdeling i Finland, hvor der er rigtig mange dygtige hardware-folk, som forlader Nokia eller er blevet fyret. Mange af dem ønsker ikke at flytte fra Finland, selvom de kunne få job i for eksempel Asien,« siger Lau Geckler.

Læs også: Kinesiske Huawei går på udviklerrov i Finland

Første telefon med buet Gorilla-glas

Yota Devices har også fået masser af hjælp fra chipproducenten Qualcomm, skærmproducenten e-ink og Corning, som opfandt Gorilla Glass.

»Uden den hjælp kunne projektet ikke lade sig gøre. De er kommet med ti gange så mange ingeniører, som vi har haft. Og fordi vi hos Corning røg lige ind i et projekt, som de sad og arbejde på, er de vildt begejstrede,« siger han.

Bagsiden af Yotaphone er nemlig krum, så telefonen bliver den første med buet Gorilla Glass. Tanken er, at man så automatisk vil lægge telefonen med den flade side nedad - altså med e-ink-skærmen opad. Og selvfølgeligt også for at have et design, der ikke er helt som de andres.

Oprustningen med flere hardware-eksperter sker ud fra en tankegang om, at alt skal tjekkes hos de producenter i Asien, som skal lave telefonerne.

»Du skal bruge rigtig meget energi og opmærksomhed på at producere noget i Asien. Heldigvis har vi erfaring med vores produktion af routere og modem. Vi tog en beslutning om også at have al nødvendig ekspertise in-house. Og så har vi 10-12 mand siddende ude hver dag på fabrikkerne og tjekke alting. Så kan vi også hurtigt flytte til en anden fabrik, når vi selv har al den nødvendige viden,« siger Lau Geckler.

Rent ingeniørmæssigt har den største udfordring været at få plads til al elektronikken, samt den ekstra skærm, uden at telefonen blev for tyk, fortæller han.

»Vi kunne også godt have gjort bagskærmen trykfølsom, men så var telefonen blevet omkring 5 millimeter tykkere. Så det valgte vi ikke at gøre. Til gengæld har vi givet områder uden for skærmen touch, så man kan bruge gestures der,« siger Lau Geckler.

Det samme gælder forsiden, hvor der ikke er de traditionelle Android-knapper i bunden af telefonen. I stedet er der et blankt felt, hvor man kan bruge gestures. Og vil man have indholdet af den almindelige skærm ført over til bagskærmen, trækker man to fingre ned over skærmen.

Tester i Rusland - på eget telenet

De håndlavede prototyper har nogle små kanter, som ikke vil være på den færdige model, og softwaren skal have en omgang mere. Men det har Yota-folkene cirka to måneder til at få på plads. Første offentlige ’optræden’ for telefonen bliver nemlig i slutningen af februar på Mobile World Congress i Barcelona, og i april skal 3.000 eksemplarer sendes ud til venner og partnere til test.

»Den brede launch bliver i tredje kvartal i Rusland. Der har vi en fantastisk mulighed for at få produktet testet, fordi vi selv er teleoperatører. Og der er altid justeringer, man kan lave, for at gøre produktet bedre. Måske mangler der lige én bestemt applikation, før folk synes, at produktet er fantastisk,« siger Lau Geckler.

Hans danske baggrund betyder også, at Danmark ligger højt oppe på listen over lande, når Yotaphone i fjerde kvartal af 2013 skal lanceres uden for Rusland.

Kommer tidligt til Danmark

»Der er ingen tvivl om, at Danmark bliver et af de første lande i Europa. Jeg vil have telefonen ud blandt mine venner og min familie her. Og så er Danmark også et godt marked at begynde på, fordi det ikke er så stort, og der er høj penetrering af alt, som har med it at gøre, og fordi folk siger deres ærlige mening,« forklarer han.

Prisen bliver på niveau med eller lidt under, hvad man normalt betaler for en af Samsungs top-Android-modeller, lover Lau Geckler. Og de nuværende specifikationer kan også nå at ændre sig i løbet af 2013, så en Yotaphone stadig vil kunne konkurrere med andre firmaers topmodeller til den tid.

Tilbage står spørgsmålet, som Lau Geckler oprindeligt frygtede lidt - om nogen vil købe et produkt fra Rusland.

»Jeg havde forventet kommentarer som, at FSB (den russiske sikkerhedstjeneste, red.) nok læser med i mails på telefonen, og at sidst, der kom et succesfuldt produkt fra Rusland, var Kalasjnikoven (automatvåbnet AK-47, red.). Men vi er blevet mødt med enorm begejstring, så den frygt er væk. Det er faktisk kun i Rusland, men der er man generelt ikke så tit begejstret for noget. Ligesom i Jylland,« siger Lau Geckler med et smil på læben.

Lau Geckler

Uddannet jurist i 2003, men havde allerede da arbejdet i HP i mange år, og blev marketingsdirektør for printere i de nordiske lande. Dernæst ansvarlig for beskyttelse af immaterielle rettigheder (IP) i Europa hos HP, og flyttede i den sammenhæng til Rusland, da det var her, der var flest problemer. Siden fik han ansvar for salg af blækpatroner, før han skiftede til Microsoft og var der nogle år. Siden blev han selvstændig, gik ind i reklamebranchen og endte med at eje 30 forskellige reklamebureauer over hele Europa. For et år siden blev han headhuntet til Yota Devices, da han har kendt direktøren for firmaet, Vlad Martynov, gennem mange år.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#3 Casper Bang

Lumia 800 (og sikkert N9 også, da de er mere eller mindre ens) havde også buet Gorilla Glass. Det samme gælder Lumia 920.

Jeg kan forestille mig, at der findes masser af Android-telefoner, der har det også.

Jeg faldt også over dette aspekt som mindre sandfærdigt. Der er ind til flere Android telefoner med Corning GorillaGlass og GorillaGlass2 i concave form (Google kalder det Contour Display). Måske han istedet refererer til Corning's såkaldte WillowGlass.

Men jeg kan ikke forestille mig der skulle være specielt for Yota, eftersom Samsung og Corning i rigtig mange år har arbejdet meget tæt sammen og bliver ved med indgå i disse joint ventures.

  • 3
  • 0
#5 Jesper Høgh

... hvornår er det sidst set, at en virksomhed kan opstå på re-design af et eksisterende produkt?

AMG, ja - men det ejes jo nu af ...

Det er fedt, at nogen sætter sig for at designe en kendt ting på en anderledes måde!

Men, det er vel i grunden bare en ny indpakning til Android (?)

Ja, dét var to ting blandet sammen - undskyld.

  • 0
  • 0
#8 Helge Svendsen

Jeg synes det er lidt underligt, jeg ikke kan finde den dims til salg (edbpriser)?

Den ville være genial i udlandet. Hvis man er nogle stykker afsted vil man således kunne dele et prepaid telekort købt lokalt til mobil data. Og samtidig stadigvæk få konventionelle telefon opkald på det sim kort, man har hjemmefra i sin mobilos.

Edit: http://en.wikipedia.org/wiki/Yota_Egg

Sikkert fordi det er WIMAX - hvad med en LTE udgave? Eller måske begge dele på een gang?

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere