Dansker udlever drømmen: .Net-udvikler med kontor på paradis-ø
»Jeg sidder faktisk lige på stranden. Der er en fantastisk udsigt. Øen ligner noget fra ?Lost? bare med de moderne bekvemmeligheder.«
Ordene kommer fra Michael Bodekær, som sidder på den indonesiske ø Gili Trawangan sammen med omkring tyve andre iværksættere fra it-branchen såvel som andre brancher.
Herfra arbejder de på deres projekter, og når de har brug for en pause, så tager de en parasol-drink på den hvide sandstrand eller dykker i det azurblå hav.
Michael Bodekær er selvlært programmør, handelsskoleuddannet og iværksætter. Hans projekter ligger især inden for udvikling af client-server applikationer ved hjælp af WPF, WCF, Silverlight og C#.
Blandt has mest succesfulde projekter er en managementapplikation til caféer, der hjælper caféejeren med at styre ordrerne og betjeningen med mere.
Han syntes at livet var for kort til kun at holde ferie et par uger om året, og når han var på ferie, kunne han alligevel ikke lade være med at arbejde. Dermed opstod idéen til at rejse på en slags permanent ferie og arbejde fra en indonesisk paradis ø.
»Det startede med, at jeg var på Fuerteventura, hvor jeg var ude at surfe, og det var helt fantastisk. I den periode havde jeg min bærbare med, for jeg brænder så meget for mit arbejde, at jeg kan ikke kan undvære den. Men jeg savnede bare den sparring, der kommer fra at omgås andre iværksættere og andre eksperter i det daglige,« siger han.
Så hvorfor ikke tage nogle af eksperterne og de inspirerende mennesker med? Det gjorde Michael Bodekær så. Projektet fik navnet Project Getaway. Den første tur var Michael Bodekær på Bali i seks uger sammen med 15 ? 20 andre iværksættere, og siden har han ikke været hjemme.
»Jeg har fået et nyt syn på, hvad der er muligt i livet. Man kan nyde livet på et helt andet niveau samtidig med, at jeg kan møde spændende mennesker og arbejde med det, jeg kan lide,« siger han.
Men får du så rent faktisk arbejdet noget i paradis?
»Jeg vil vove at påstå, at man er mere produktiv her. Fordi når man slapper af og tager en pause, så er man ti gange mere afslappet, end man er derhjemme. Man kan lige hoppe i poolen og slappe lidt af,« siger han.
Faktisk mener Michael Bodekær, at han kan bevise, at han arbejder mere på den indonesiske ø end han gør derhjemme. Ved hjælp af programmet Rescue Time har han sporet, hvor mange timer han har arbejdet og hvor mange timer, han har slappet af.
Resultatet viste, at han arbejdede 55 timer om ugen, hvilket er langt mere, end han gjorde derhjemme. Inden han tog af sted, havde han sagt til sig selv, at målet var at arbejde 40 timer om ugen.
Michael Bodekær er dog ikke i tvivl om, at man nok skal være en særlig type for at kunne arbejde på den måde.
»Det kræver, at folk brænder for det de laver. Hvis du ikke synes, dit arbejde er sjovt, så kan du ikke tage til et sted som det her og arbejde. Det kan ikke lade sig gøre, for så bliver du distraheret af livet her,« siger han.
Michael indrømmer dog også, at der kan være nogle tekniske problemer, som man ikke kommer uden om. Blandt andet er internettet på øen ikke superstabilt, og så er det utænkeligt at få en hastighed på mere end 2 megabit. Det udelukker alt arbejde, der kræver en hurtig netforbindelse.
Det kommer Michael Bodekær dog udenom ved at arbejde lokalt på sine applikationer, og så uploader han dem bagefter, når han er færdig med at programmere dem.
»Du kan ikke sidde og downloade film og sådan noget. Men så bliver du heller ikke forstyrret. Så længe du kan surfe på nettet, så kan du jo det meste af det du har brug for. Og så kan du ringe fra en IP telefon som koster halvanden krone i minuttet eller bare bruge Skype,« siger han.
Når Michael Bodekær arbejder på sine projekter, er han ikke så afhængig af tæt kontakt til kunder, men det er nogle af de andre deltagere på turen. En af deltagerne er for eksempel selvstændig advokat og lever af at give juridisk bistand til sine kunder. Men det fungerer ifølge Michael Bodekær fint at holde kontakten blot via telefon og email.
Har I ikke problemer med tidsforskellen i forhold til kontakt med kunder?
»Vi har snakket meget om det også. Det viste sig, at det var en fordel med tidszoneforskellen. Det passer perfekt med, at man ikke er forstyrret i løbet af sin dag, og man kan arbejde. Først om eftermiddagen begyndte folk i Europa at stå op og kontakte en,« siger han.
Michael Bodekær håber, at projektet kan skabe en bevægelse af eventyrlystne iværksættere som tager eksotiske steder hen for at leve drømme ud og fuldføre projekter og blive inspirerede af hinanden.
Kommer du så nogensinde hjem igen?
»Jeg skal være ærlig og sige, at jeg er ikke sikker. Med de vejrudsigter jeg hører hjemmefra, så er det ikke øverst på min to do-liste. Jeg kan godt lide Danmark om sommeren, så jeg tænker måske, jeg kommer hjem til sommer,« siger Michael Bodekær.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.