Dansk chef for europæisk cyberpoliti: Vi ansætter folk der taler russisk cyberslang

Kryptering og anonymisering kan både hjælpe frihedskæmpere og journalister, men også forbrydere, og det er en udfordring, lyder det fra den danske leder af European Cybercrime Center.

Det er både en juridisk og en teknisk udfordring for den europæiske cyberpolitienhed European Cybercrime Center at forfølge kriminalitet begået via internettet. Sådan lød et af hovedbudskaberne fra den danske leder af centeret Troels Ørting, under sit indlæg på konferencen Copenhagen Cybercrime Conference, der finder sted i dag hos revisionsfirmaet PWC i København.

»Jeg har arbejdet i politiet i 34 år, altid i mit eget land (Danmark, red.). Når en forbrydelse bliver begået i landet, så er der et link fra gerningsstedet til gerningsmanden. Nu kan de kriminelle angribe enhver, når som helst, hvor som helst, uden at bevæge sig en tomme,« sagde Troels Ørting.

I forbindelse med åbningstalen på Copenhagen Cybercrime Conference havde CTO i sikkerhedsfirmaet CSIS medbragt en slags gimmick. Kortet viser hvorvidt den browser, de omkring 200 deltagere på sikkerhedskonferencen har registreret sig med, har været opdateret og dermed sikker eller ej. Deltagerne er primært it-direktører, it-sikkerhedschefer, it-specialister og sikkerhedsspecialister samt systemudviklere. Særligt besøgende med iPhones og Internet Explorer havde ikke opdateret deres enheder. Illustration: Jakob Møllerhøj

Og i den forbindelse - eksempelvis i forbindelse med at hackerangreb - kan det være en udfordring med sikkerhed at udpege gerningsmanden. Og skulle det lykkedes at identificere personen eller personerne, som står bag, så kan det være svært efterfølgende at få dem udleverede, forklarede Troels Ørting.

Særligt er det en juridisk udfordring at få udleveret cyberforbrydere, der befinder sig uden for EU, men som begår forbrydelser inden for EU's grænser i eksempelvis Rusland, fortalte han.

Udover de juridiske udfordringer, så har tidens fokus på dataopsamling og overvågning heller ikke gjort det lettere at få adgang til at indsamle data, som kan bidrage til at opklare cyber-forbrydelser, medgav han.

»Og jeg vil gerne indrømme, at Snowden ikke har styrket ordensmagtens sag,« sagde Troels Ørting.

Han gav dog også udtryk for, at der er tale om en balancegang, hvor frihedskæmpere, journalister og andre har behov for at kunne kommunikere sikkert og frit, mens kriminelle, der kan bruge de samme sikre kanaler, skal kunne fanges.

Troels Ørting kunne også løfte sløret for nogle af de tiltag European Cybercrime Center har taget, mens han venter på, at lovgivningen gør det lettere at opklare den grænseoverskridende cyberkriminalitet.

Centeret har eksempelvis ansat flere russisktalende personer, der, som Troels Ørting udtrykte det, ikke bare taler russisk, men også forstår russisk cyberslang og cybersikkerhedssprog.

Og så har centeret indgået et samarbejde med virksomheder som Google, Apple, McAfee og Kaspersky. Det gik Troels Ørting dog ikke videre i detaljer omkring, andet end at understrege:

»De udleverer ikke noget til mig, som de ikke har lov til.«

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Michael Hansen

"Kryptering og anonymisering kan både hjælpe frihedskæmpere og journalister, men også forbrydere, og det er en udfordring, lyder det fra den danske leder af European Cybercrime Center."

Hvis de istedet respekterede folks ret til et privatliv, var der nok mindre krypterede data i omløb, men det problem har de (staten) jo ligesom selv skabt lidt groft sagt.

"Udover de juridiske udfordringer, så har tidens fokus på dataopsamling og overvågning heller ikke gjort det lettere at få adgang til værktøjer, der kan indsamle data, som kan bidrage til at opklare cyber-forbrydelser, medgav han.

»Og jeg vil gerne indrømme, at Snowden ikke har styrket ordensmagtens sag,« sagde Troels Ørting." Og stor tak for det, hvis alternativet var mere overvågning.

  • 5
  • 0
#2 Kristian Sørensen

Snowden har gjort verden en tjeneste ved at føre bevis for at truslen mod fredelige lovlydige mennesker og firmaers data lige så vel kan komme fra en vestlig regerings efterretningstjeneste som fra en "privat kriminel"

Hvis mr "cyber crime fighter" ønsker at begrænse "cyber kriminalitet" kan han passende starte med sit eget bagland.

  • 4
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere