Dansker er blandt verdens mest lovende inden for teoretisk datalogi

Forskeren Kasper Green Larsen har sikret en række bidrag til forståelsen af, hvor effektivt algoritmer, og dermed computere, kan løse beregningsproblemer. Det får han nu en pris for

Som den første dansker nogensinde har lektor i Datalogi, ved Aarhus Universitet, Kasper Green Larsen, modtaget den internationale 2019 EATCS Presburger pris som gives for »fremragende bidrag inden for teoretisk Datalogi«. Det skriver Aarhus Universitet i en meddelelse.

Prisen gives én gang årligt til én eller flere internationale forskere under 35 år.

Komiteen har enstemmigt udvalgt Kasper Green Larsen sammen med Karl Bringmann, Max-Planck-Institut für Informatik i Saarbrücken, til prisen.

Komiteen består af anerkendte internationale forskere og det forhold gør ham meget stolt:

»Jeg er meget overvældet over at modtage prisen. Flere af de tidligere modtagere var mine helt store idoler da jeg var ph.d.-studerende. Jeg er meget beæret over at mine internationale kollegaer finder min forskning værdig til at modtage en så fornem pris,« siger han ifølge meddelelsen.

Presburger prisen bliver givet ved den største europæiske konference inden for teoretisk Datalogi, ICALP (The International Colloquium on Automata, Languages and Programming), og modtagerne anerkendes for deres banebrydende bidrag til forskningen inden for teoretisk Datalogi.

Komiteen begrunder deres valg således: Kasper har lavet en række fremragende bidrag til vores forståelse af, hvor effektivt algoritmer, og dermed computere, kan løse beregningsproblemer. Igennem hans forskning har Kasper udviklet informations-teoretiske teknikker, der sætter os i stand til at finde grænserne for, hvor effektivt et beregningsproblem kan løses.

Disse teknikker har i mange tilfælde brudt barrierer, som forskere har kæmpet med i årtier. Kasper har udforsket computerens begrænsninger inden for mange grene af Datalogi, og har lavet banebrydende bidrag blandt andet inden for data strukturer, kryptografi og machine learning.

Version2 har tidligere omtalt Kasper Greens forskning, som også har vist, at visse beregningsproblemer - typisk af meget store datamængder - umuligt kan løses effektivt med en computer.

Læs også: Danske dataloger vil bevise at computere ikke altid kan klare beregningerne

»Ud over anerkendelsen, vil prisen have stor betydning, når jeg i fremtiden skal søge forskningsmidler og tiltrække nye postdocs og ph.d.-studerende,« forklarer Kasper Green Larsen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Thomas Peter Berntsen

Vi kan være meget stolte af Kaspers bidrag til teoretisk datalogi, hvor han har gjort det helt i særklasse.

For én, som kendte Kasper i studietiden, er det imidlertid også værd at fremhæve, at Kasper er lidt af en guttermand. Positiv, imødekommende og hjælpsom af natur, og med en lynende intelligens, som ikke stod tilbage fra at bruge sine evner til at hjælpe sine medstuderende.

Jeg er sikker på, at vi er mange, der er stolte af Kasper, og som med stor glæde og ydmyghed følger hans opstigning på den internationale datalogiscene. 🙏

  • 6
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere