Danske webudviklere jubler: IE6 er død

Andelen af danske brugere med den forældede browser Internet Explorer 6 er nu nede på fem procent, og nogle steder kun tre procent. Dermed kan webudviklerne nu lægge IE6-understøttelse bag sig.

Kampagnen fra foråret 2009 for at få danskerne til at droppe den bedagede browser Internet Explorer 6 (IE6) har båret frugt.

Nu er andelen af danskere, der bruger IE6, nede på fem procent, viser de seneste tal fra Foreningen af Danske Interaktive Medier (FDIM) fra december måned, hvilket gør Danmark til duks sammenlignet med resten af verden.

IE6-andelen er faldet fra 16 procent til fem procent på et år, efter en slutspurt i efteråret 2009, og så kan mange webside-ejere med god samvittighed droppe understøttelsen af browseren, der så dagens lys i 2001.

Hos Freeway, der står bag nogle af Danmarks mest besøgte websider, har man således lagt alle problemer med IE6 helt bag sig.

»Vi bruger ikke længere krudt på at udvikle til Internet Explorer 6. Det er droppet helt, og det er vi selvfølgelig glade for. Nu kan vi bruge al vores tid på ny funktionalitet,« siger Niels Thrane, chef for webudvikling hos Freeway.

I foråret 2009 lød kravet, at alle sider skulle fungere med IE6, men ikke nødvendigvis være kønne i browseren. Men nu er der også frit slag for funktionalitet, der ikke kan bruges med den gamle browser.

Man kan altid installere Firefox

Firmaets to største sider, Dating.dk og Arto.dk, kan prale af en IE6-andel på kun tre og fire procent, men Freeway har også været meget fokuserede på at få brugerne til at skifte. Udover et gult popup-banner, der beder IE6-brugerne om at skifte, har alle supportmedarbejdere også presset på.

»Når folk har ringet ind med problemer, bliver de altid spurgt, hvilken browser de bruger, og bedt om at opgradere, hvis det er IE6,« forklarer Niels Thrane.

Kun i alt to til tre kunder har brokket sig over Freeways browser-politik, siger han, og typisk er det ældre mennesker, der ikke vil pille ved computeren, eller arbejdscomputere hvor kun IE6 er tilladt, der oplever problemer.

»Men vi kan ikke blive ved med at bruge energi på den brugerbase. Hvis man skal bruge IE6 på arbejdet, kan man jo bare installere Firefox ved siden af,« siger udviklerchefen.

Version2 satte - efter norsk forbillede - gang i en kampagne for at få danskerne væk fra IE6 i marts 2009. Mange websider og netmedier meldte sig under fanerne og installerede et banner på websiderne, som bad IE6-brugerne om at opgradere.

I december måned skete 5,1 procent af de danske besøg hos alle danske netmedier med IE6, viser tallene fra FDIM. Besøg fra udlandet til danske netmedier skete med en langt højere IE6-andel på 12,7 procent.

Men også blandt danske netmedier er der udsving. Således kæmper ekstrabladet.dk stadig med en IE6-andel på ni procent, selvom avisen var med i anti-IE6-kampagnen fra begyndelsen.

Version2.dk's IE6-andel er i øvrigt på 3,7 procent.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (22)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Hans-Kristian Bjerregaard

Men 3% er jo også meget for f.eks. webshops. Her er IE på ingen måde død da det i høj grad kan betale sig at understøtte den. Et optimistisk bud er at et nyt design med øget brugervenlighed måske i sig selv kan hente 1% ekstra hjem (med mindre man kommer fra et virkeligt grælt fortilfælde) men hvis det ikke understøtter IE6 mister du så 3% og derved har den dyre opgardering kostet dig 2% af virksomhedens omsætning. Så IE6 kan stadig betale sig.

 • 0
 • 0
Kristian Bjørklund

Jeg er ikke uenig med Hans-Kristian.

Men dog forudsætter beregningen, at de 3% med IE6 køber lige så meget som de øvrige.

Den betragtning er nok ikke realistisk. Man kunne antage, at folk, som benytter en ca. 10 år gammel browser, generelt ikke er folk, der går ind for hyppig fornyelse - og måske derfor heller er så aktive forbrugere?

De kundesites, jeg administrerer, fungerer fint i IE6. Men under 5 promille af omsætningen kommer fra IE6-brugere (målt over 12 måneder).

 • 0
 • 0
Michael Diaz

99% af alle problemer jeg har med webudvikling til kunder, er understøttelse af IE6. Større virksomheder jeg har udviklet for, har næsten alle en politik der hedder at IE6 skal være understøttet, grundet gamle systemer der (iflg. IT-afdelingerne) KUN kan køre med IE6.

Hele verden burde virkelig snart forstå at der er voldsom økonomisk fordel i at afvikle alt IE6-nødvendighed jo før jo bedre. Bare det man sparer på ikke at have IT-droner til at gå rundt og afinstallere Spyware dagen lang er grund nok til at skifte.

 • 0
 • 0
Flemming Hansen

Om IE6 er død for en webudvikler afhænger helt af kunderne man arbejder på. Om så 99% af alle sites har en besøgsrate på 0,001% for IE6, så skal man stadig kæmpe med skidtet hvis man selv sidder på en kunde hvor raten ligger på 20% eller derover (Ja, de findes endnu!).

IE6 er ikke død før den sidste bruger har opdateret - det er desværre sådan kunderne ser på det. At de så også betaler kassen for alt det ekstra udviklingstid er så noget helt andet som man kun kan ryste på hovedet af.

 • 0
 • 0
Anonym

Der er noget i matematikken der ikke stemmer. Lad os sige du har en konverteringsprocent på 5, du laver et nyt design og den stiger fra 5% til 6%, altså 1 procentpoint. Desværre koster det dig 3% af ALLE kunderne. Det giver et tab på: 6 * 3% = 0,18 procent point. Du har altså stadig vundet 0,82 procentpoint flere betalende, hvilket i dette tilfælde giver dig 16,4% større omsætning. I dit eksempel forudsætter du, at alle IE6 brugere konverterer.

 • 0
 • 0
Rasmus Schultz

Google har jo officielt taget afsked med IE6.

Andre større sites som facebook, youtube, yahoo, myspace og twitter følger jo nok snart trop - google har jo en tendens til at stikke kursen, og hvis de siger god for at droppe IE6 nu, så er der nok mange der ånder lettet op og skærer de ekstra udviklings-omkostninger fra (og forhåbentligt bruger pengene på noget sjovere!)

Når først de store spillere begynder at droppe support for en browser, går det som regel hurtigt med at få de sidste sløve brugere til at opgradere - når selv de største mainstream sites begynder at fejle i deres browser, går der som regel et lys op for dem.

Vi har vel på sin vis nettets største spiller's velsignelse til at droppe IE6 nu - så hvis IE6 ikke dermed kan betragtes som død, så er i den i de mindste døende.

 • 0
 • 0
Jens Madsen

Åbentbart skifter danskerne ikke frivilligt. Så microsoft har udtænkt de mest beskidte triks. Det ses blandt andet, på Microsofts reklame på debatsiden her - når denne vises, går debatten død - men kun i IE6. Andre reklamer end microsofts, er der naturligvis ingen problemer med. Og der var ikke problemer, før Microsoft startede deres kampagne. Lige siden, har det medført "hang-ups" på IE6, så snart en microsoft reklamer blev vist.

Jeg synes det er beskidte metoder, der nærmer sig terror!

Jeg vil sammenligne det med, hvis B&O indbyggede en blow-up failure i deres TV apparater, der blev aktiveret af en bestemt reklame, f.eks. en der anvender nye features i de nyere apparater. Og så får disse reklamer i TV, for at få de gamle fjernsyn til at blow-up, og brugerne til at skifte til seneste nye B&O fjernsyn, fordi de gamle ikke understøtter de nye features.

Det burde ikke være indenfor lovens grænser. Men, det er nok typisk amerikansk. Ihvertfald minder det om den gamle Chaplin film, med glarmesterens børn, der knuste ruder. Bortset fra, at her tager microsoft hammeren selv.

 • 0
 • 0
Rasmus Schultz

Sikke dog en masse hysteri over en forældet browser, som ingen gider bøvle med længere.

Vi kan jo heller ikke have folk kørende rundt i hestevogn på motorvejen - så tag dog og anskaf dig en "bil", eller et andet internet at køre rundt på.

;-)

 • 0
 • 0
Jens Madsen

Problemet er ikke større, end man kan skifte til Firefox. Her er ingen problemer. Firefox, har sin helt unikke måde at klare Microsoft problemet på: Den springer ganske enkelt Microsofts reklamer over! Herligt!

Jeg glæder mig allerede til fjernsynet, der ikke vil vise andre TV producenters TV reklamer...

 • 0
 • 0
Flemming Hansen

Problemet er at du kun ser det fra en brugers synspunkt. Men netop brugerne burde høre efter og gøre hvad der bliver sagt af dem der rent faktisk har forstand på tingene.
Jeg menere ikke der kan terroriseret nok overfor IE6 brugere i den forstand at de bare har værsågod at opdatere, eller også skal de holdes fra nettet.

En ting er at udviklere skal bøvle med en browser der har været fuldstændig fucked up at udvikle til siden dag ét, men noget andet er det sikkerhedsmæssige aspekt, hvor mange brugere ikke fatter ret meget, og i stedet for at følge rådene, bliver trodsige som et lille barn.

IE6 brugere skal tvinges til at opdatere, for det med sund fornuft er forlængst opgivet.

 • 0
 • 0
Jens Madsen

Problemet er ikke at undgå IE6. Det kan de fleste. Alle har mulighed for at downloade firefox i stedet.

Det jeg protestere imod, er selve metoden. Er rimeligt, hvis toyota gør det samme - og får de gamle til at ikke køre ordentligt, fordi der er kommen en ny Toyota, der kører meget bedre...

Eller, at glarmesteren "overklistre" folks windows, med en "reklame" der siger "skift straks", din rude får måske snart en rids. Og kort tid efter, opstår ridser på braset. Er det rimeligt?

Jeg forstår glimrende, at nye Toyota ejere, er glade for deres nye bil, og mener at de gamle ejere skulle indsé lyset straks, og skifte til en ny. Men spørgsmålet er, om det er rimeligt.

Der er ingen tvivl om, at hvis jeg skulle lave en bil, eller ethvert andet produkt - så vil jeg bruge den type metoder. Det muliggør lavere salgspris, og at pengene tages ind i rater. Og udfra et sikkerhedsmæssigt synspunkt, kan det også anbefales, at alt det gamle bras, forsvinder fra vejen. Ikke kun, fordi det er usikkert for føren selv, men også fordi det er usikkert for andre bilister.

Jeg vil hellerikke ikke være tryg ved, at have en stærkt accellererende Toyota, kørende bagefter mig. Men, er den over to år gammel, er løsningen jo bare at trække stikket ud...

 • 0
 • 0
Michael Degn

@Jens

Der er jo forskel på en bil og en browser (håber jeg da). Efterhånden burde de fleste snart vide at IE6 er en uendelig hullet si, som udgør en betydelig risiko. Det er ikke kun for brugeren selv, men også for andre, idet alverdens malware suser ind på maskinen og gør den til zombie i et eller andet botnet, som angriber alle mulige andre.

Når brugeren så åbenbart ikke selv kan finde ud af at gøre noget ved tingene, må man således hjælpe vedkommende på vej. Der skal åbenbart tages skrappe midler i brug, og det finder jeg i orden i denne situation.

Skal vi bruge din bil analogi, så er det jo sådan at en bil skal synes med jævne mellemrum. Består den testen får den lov at køre videre uanset alder. Er den derimod ikke i sikkerhedsmæssig forsvarlig stand bliver den skrottet.

Man kan så egentlig godt sige at IE6 ikke er i en sikkerhedsmæssig forsvarlig stand og derfor skal skrottes.

 • 0
 • 0
Jens Madsen

Man kan så egentlig godt sige at IE6 ikke er i en sikkerhedsmæssig forsvarlig stand og derfor skal skrottes.

Jeg har kørt med IE6 i mange år, og aldrigt fået virus. Og jeg kører også uden viruschecker. Hvis jeg har på fornemmelsen, at jeg har fået virus, scanner jeg computeren manuelt, og indtil nu er ingen virus detekteret. Hullerne i IE6 er derfor stærkt overdrevne.

Derimod, har jeg set mange problmer med IE7. Der har vi haft problemer med virusser, der var næsten umuligt at luge ud. Antivirus programmerne tog dem ikke, da de uafbrudt muterede. Og vi måtte føre image tilbage, på over 250 maskiner, for at udryde virussen.

Virussen snød desuden vores værktøjer der skulle detektere den, og fik computeren til at overfor disse værtkøjer, at angive sig som andre. Det betød, at vi i flere tilfælde fik at vide fra dem der målte på nettet, at computere der stod slukket, og havde været i kælderen i flere år, stod og smed virus ud. Computerne stod i kælderen uden ledninger og strøm, men virus'en må have fundet den på gamle systemlister.

På min gamle windows 98se computer, hvor jeg kører IE6, og som stadigt er min elskede og mest brugte computer, har jeg aldrigt haft en virus. I et enkelt tilfælde, hvor jeg fik en mail, og kørte indholdet lykkedes det at få virus. Det var ganske svært, og jeg måtte til at udføre bat filer osv. manuelt. Til sidst, opdagede jeg så, at indholdet var en virus. Det er en del år siden, og jeg vidste da ikke, at jeg skulle passe på med programmer, der kom fra personer jeg kendte - idag, vil jeg nok ikke gøre så store anstrengelser, for at få en virus til at køre, fordi den kommer fra en ven.

Mit system er, at jeg har en fast backup, af hele drev C. Alle programmer, er på drev C, og de fylder totalt ca. 600MB. Med mit backup program, tager det ca. 50 sekunder, at føre drev C komplet retur. Inklussiv genstart, kan det gøres på et minut. Da jeg hverken har mail, eller andet på drev C, og altid holder den så jeg umiddelbart kan føre backup retur, så er det hurtigere at restore backup'en, end at køre et antivirus program. Synes jeg, at computeren virker sløv, eller er der et kørende task jeg ikke kender, så får fører jeg bare backup'en retur. Havde jeg anvendt en XP computer, vil det tage lidt over 10 minutter, og så vil sandsynligheden for virus, også være noget større.

Det bedste, til at undgå virus på en XP, synes jeg er deep-freeze på computeren, og at anvende netværksdrev. Deep-freeze fjerner enhver virus ved genstart, da harddisken sættes tilbage til sit oprindelige. Skal programmer indstalleres, optøs den, og programmet indstalleres efter genstart. Da computeren skal genstarte først, renses den derved også for virus, og nye programmer indstalleres altid på et friskt image. Så snart programmet er indstalleret, og måske computeren genstartet et par gange, så fryses den igen. Og igen, er den sikret mod virus. Data, som skal gemmes permanent, er det bedst at have på netværksdrev. Her er også muligt, at sætte dem til read-only, skrivebeskytte, password beskytte osv.

På min personlige computer, foretrækker jeg dog stadigt windows 98SE, og MS-DOS.

Selvom man måske vil forbyde gamle biler, og indkalder dem til periodisk syn - så går jeg ind for, at det også skal være tilladt med veteran biler. At derfor bare slavisk forbyde, et gammel operativsysetm, eller en gammel browser, er mig imod. Mine systemer, er i tip-top stand, selvom de er gamle.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere