Danske virksomheders brug af cloud er gået totalt i stå

Plus3. februar kl. 05:006
Danske virksomheders brug af cloud er gået totalt i stå
Illustration: Simon Vath.
Efter flere år med eksplosiv vækst tegner der sig en ny virkelig for danske virksomheders brug af cloud. I mere end to år har danske virksomheders brug af cloud stået fuldstændig stille.
Artiklen er ældre end 30 dage

Danske virksomheder køber langt færre cloud-løsninger end tidligere. 

Det viser tal fra Danmarks Statistik, hvor man siden 2017 har spurgt danske virksomheder om deres brug af en række teknologier inden for det, der populært er kendt som industri 4.0.

Knap 70 procent af danske virksomheder svarer i undersøgelsen, at de gør brug af cloud-teknologi, men det tal har stort set ikke flyttet sig i tre år.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
4. februar kl. 18:25

Cloud er spændende men for dyrt, hvis man ikke kan forudsige forbruget. Og hvem vil have deres data et andet sted i denne tid? Jeg er ikke overrasket og tror ikke på dem, der kan slå prisen på en ansvarlig, netbootet on-premises-cluster med billige gamer computers, the google way.

4
3. februar kl. 18:13

Jeg tror da også, at den værste skrubbelløshed har lagt sig, og at man nu i virksomheder i langt større grad tænker privacy og dataetik ind og det også har været med til at opbremse cloud-iveren.....men det er selvfølgelig ikke i de store techvirksomheders interesse, at den overvejelse debateres. Dansk Industri er på det felt også et stort talerør for mere digitalisering og cloud....Vi har savnet rettidig omhu og måske den tendens vi ser nu, er et tegn på at der endelig tænkes "STOP-THINK"

3
3. februar kl. 10:24

Nu vil jeg lige påpege at overskriften er ad hest som man sa' dengang jeg var barn!

Det er væksten som er stoppet, heldigvis for det var helt med hovedet under armen, ikke brugen - og det fremgår i øvrigt klart af artiklen.

2
3. februar kl. 09:15

Danske virksomheder afskåret fra licensfrie private 5G net.

Den altovervejende grund til, at danske virksomheder sakker bagud når det gælder industri 4.0 er, at den basale grundforudsætning mangler. Så længe danske virksomheder er afskåret fra at opbygge private licensfrie 5G net, er der heller ikke et væsentligt behov for hverken edge computing eller cloud tjenester.

Over det meste af verden kan virksomheder frit opbygge og bruge 5G til private net, uden at de dermed gøres afhængige af et teleselskab eller licensbetaling til staten, men den mulighed findes ikke i Danmark. Her mener man, at en stram regulering af hele 5G spektret - også det der anvendes licensfrit i andre lande - er nødvendig på grund af knaphed i frekvensspektret. Hvorfor knapheden er så meget større i Danmark må undre, da man følger samme fælleseuropæiske frekvenstildeling.

Så sagen er enkel: Den fundamentale forudsætning for industri 4.0 findes bare ikke i Danmark. Ikke fordi vi ikke har 5G, eller fordi vi bruger frekvenserne til noget andet, men fordi man af uransagelige grunde har valgt at licensbelægge og sælge det nødvendige spektrum til at teleselskab. Den beslutning er fatal for udviklingen af edge og cloud i Danmark - desværre.

Nogle danske virksomheder har flyttet udvikling og produktion af af licensfrie 5G produkter ud af Danmark, selv om de har gjort en ihærdig indsats for at gøre opmærksom på netop dette problem under høringerne før den danske regulering blev vedtaget. Alle høringssvar som advarede om denne udvikling blev dog ignoreret.

Underteksten til illustrationen i artiklen kommer her: "Embedsmænd tager beslutninger om licensfri 5G i Danmark."

6
6. februar kl. 11:58

Helt enig, dog vil jeg sige, mange køber sig ikke kun ind på en platform, men også den tool-kit der følger med, og der har vi bare ikke et godt europæisk svar på det som eksempelvis Azure eller Amazon har at byde ind med.