Danske virksomheder taber milliarder på elendige BI-værktøjer

Hver tredje store danske virksomhed har svært ved at træffe kvalificerede beslutninger ud fra den information, de har til rådighed.

Ledelsen i mere end hver tredje store danske virksomhed har problemer med at træffe kvalificerede beslutninger, fordi de ikke har adgang til den nødvendige information om, hvordan virksomheden kører. Det fremgår af en undersøgelse lavet af Cap Gemini.

Derfor vil fire ud af fem større danske virksomheder også investere yderligere i Business Intelligence-værktøjer ifølge undersøgelsen.

Problemet for virksomhederne er typisk, at den information, ledelsen har brug for, ligger i flere forskellige systemer, så eksempelvis data om kunder og produkter ligger i to særskilte systemer.

Ifølge undersøgelsen har virksomheder, som mener at have bedst styr på ledelsesinformation, en overskudsgrad, der ligger 1 til 2 procentpoint højere end de virksomheder, som ikke har tilstrækkelig styr på dataene.

Det betyder ifølge Cap Gemini, at danske virksomheder samlet går glip af 8 til 16 milliarder kroner årligt.

Dårlige informationssystemer koster danske virksomheder 8-16 milliarder årligt

Selv om mange danske virksomheder arbejder med professionel styring af deres virksomheds-information, er der store muligheder for forbedringer. Fire ud af fem større danske virksomheder ønsker således at forbedre deres brug af business intelligence værktøjer. Det fremgår af en ny analyse af større danske virksomheders brug af ledelsesinformation, som Capgemini Danmark har gennemført i fjerde kvartal 2011.

Faktisk mener mere end hver tredje store danske virksomhed (38 procent), at der kan være problemer med at træffe kvalificerede beslutninger på basis af den nuværende tilgængelige virksomhedsinformation.

Forklaringerne er, at informationen ikke findes, er forældet eller simpelthen er forkert, og at man generelt ikke kan have tillid til informationerne.

Det koster milliarder
Capgeminis analyse viser samtidig, at de virksomheder, der arbejder mest professionelt med Business Information Management, i gennemsnit har en overskudgrad, som er 1-2 procentpoint højere end hos de virksomheder, der ikke har tilstrækkeligt styr på deres data som beslutningsgrundlag.

Sidstnævnte gruppe udgør ifølge analysen godt hver tredje danske virksomhed. På landsplan betyder det, at disse virksomheder går glip af mellem 8 og 16 mia. kroner.

”Det er tankevækkende, at virksomheder med styr på deres data og ledelsesinformation klarer sig økonomisk bedst, uanset hvad årsagsforklaringen er,” siger Per Andersen, direktør for Capgemini Danmarks konsulentafdeling.

Fokus på problemet
Den gode nyhed er, at de fleste virksomheder ønsker at gøre noget ved dette problem. 72 procent af virksomhederne kender ganske godt til ”Business Intelligence”, og hvilken værdi, det kan tilføre virksomheden. Og endnu flere – nemlig 82 procent - har planer om at forbedre den måde, som analyse- og rapporteringsværktøjer anvendes på i deres virksomheder.

”Der er en god forståelse for værdien af business intelligence. Ikke desto mindre står større danske virksomheder ifølge analysen over for vanskelige udfordringer og barrierer,” påpeger Per Andersen fra Capgemini Danmark.

De hyppigste udfordringer ifølge Capgemini Danmarks analyse er:

• Virksomheder anvender ofte forskellige informationssystemer i de forskellige dele af virksomheden. Det er tilfældet for 35 procent af analysens virksomheder, mens yderligere 35 procent siger, at det er tilfældet i mindre grad.
• Samtidig siger næsten hver fjerde virksomhed, at information om fx kunder eller produkter ligger i forskellige systemer, der ikke samkøres
• Hver fjerde virksomhed anvender ikke deres ledelsesinformation til forebyggende formål (fx tegn på kundeflugt eller svindel)
• Endelig har ikke mindre end 60 procent af virksomhederne flere overlappende analyse- og rapporteringsværktøjer

Løsningen er centralisering
Ifølge Per Andersen giver utilstrækkelige informationssystemer en uklar situationsforståelse (as-is) og et manglende overblik over, i hvilken retning (to-be) virksomheden bevæger i, og hvad de bagvedliggende forklaringer er.

”Virksomhederne bør via analyse styrke indsatsen for bedre overblik over as-is og to-be situationerne som understøttelse til det efterfølgende arbejde med strategisk adressering af ledelsesinformation og skabe en sammenhængende strategi og arkitektur for business intelligence for hele koncernen,” siger Per Andersen.

Det fremgår da også af analysen, at under halvdelen af virksomhederne mener, at de har en klart defineret informationsstrategi, -vision og -kultur. Dermed kommer virksomhedernes informationssystemer til at fungere som øer rundt om i virksomheden, og det er ifølge analysen tydeligvis også en udfordring.

”Ø-dannelsen og den manglende centralisering skyldes ofte, at der ikke i virksomheden er et entydigt ejerskab af virksomhedens ledelsesinformation. Denne udfordring vil kun blive større fremover, medmindre en centralt forankret indsats bliver etableret,” siger Per Andersen.

Endelig viser Capgemini Danmarks analyse, at det i de fleste større danske virksomheder fortsat primært er eksperter og specialister, der anvender analyse- og rapporteringsværktøjerne. Det giver en stærk indikation af, at der i dag er højere grad af vertikal informationsunderstøttelse og i mindre grad horisontal informationsunderstøttelse i form af tværgående analyse og rapporteringsmuligheder i organisationerne, hvilket gør virksomhederne sårbare.

Om analysen
Capgemini har interviewet 200 danske økonomidirektører og topledere i virksomheder med mere end 250 ansatte i Danmark i fjerde kvartal 2011. Fokus for analysen er anvendelse af ledelsesinformation og business intelligence.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Stefan Kreisberg

Ligepræcist: Den store "hurdle" er vel netop af ETL delen på plads. Og dette er sjældent let for en leverandør uden indgående kendskab til den øvrige produkt-suite. Personligt er jeg fanatisk tilhænger af Talend Open Studio som ETL værktøj - der er bare (ikke mig bekendt) nogle leverandører herhjemme endnu ... Men har man først det på plads, er BI systemet også godt på vej uanset hvad det så end kan hedde :) Og her kunne jeg være nysgerrig: Hvad bruges derude? Jeg kender et par stykker ... men jeg ved ikke om jeg lige vil kategorisere dem som elendige ...? Hvis det er ETL delen der halter er systemet i sig selv vel ikke elendigt?

:) vh Stefan

  • 0
  • 0
#3 Nikolaj Brinch Jørgensen

Hvad er der galt, overskriften eller analysen?

Følgende statement fra rapporten

"72 procent af virksomhederne kender ganske godt til ”Business Intelligence”, og hvilken værdi, det kan tilføre virksomheden."

Vidner om at næsten 30% af de adspurgte ikke kender til BI, så det er lidt svært at påstå at disse har elendige BI-værktøjer for de har ikke nogen. Det fremgår heller ikke hvor mange af de 72% der rent faktisk har og anvender BI-værktøjer, så konklusionen er lidt tynd.

Det er sikkert ikke værktøjerne der er noget galt med, men nok mere implementationerne rundt omkring. A fool with a tool.....

  • 0
  • 0
#6 Nikolaj Brinch Jørgensen

Jeg synes desværre der er lige lovligt meget spin i Per Andersens indlæg (om sig selv mm.). Senest denne her nyhed. Det ville være rart at lytte til Pers holdninger og ikke fabrikerede holdninger der er skruet sammen for at markedsføre den virksomhed han arbejder for.

Det er uinteressant.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere