Danske virksomheder plages af spionage

Illustration: leowolfert/Bigstock
En ny undersøgelse viser, at danske virksomheder i stor grad udsættes for spionage. Ifølge eksperter i it-sikkerhed peger pilen mod Kina.

It-sikkerhed er for alvor et begreb, der har vundet indpas i den brede befolkning. Alligevel har danske virksomheder længe været tilbageholdende med information, når spørgsmålet om angreb udefra dukkede op.

Nu viser en ny undersøgelse fra Dansk IT dog, at næsten hver tredje af 46 deltagende virksomheder tilkendegiver, at de har været udsat for forsøg på industrispionage.

Det skriver Berlingske.

»Vi er overraskede over, at så mange siger, at de har oplevet forsøg på industrispionage. Det er et kraftigt fingerpeg om, at mange danske virksomheder oplever faren for industrispionage som yderst reel,« siger direktør i Dansk IT Per Andersen til Berlingske.

I halvdelen af tilfældene lykkedes det den uvelkomne part at fuldføre spionagen, mens 86 procent svarer, at de forventer, at udenlandske efterretningstjenester spionerer imod dem.

Ifølge eksperter er det også en ny virkelighed, man bliver nødt til at vænne sig til.

Thomas Lund-Sørensen, chef i Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste, bekræfter over for Berlingske, at virksomhedsspionage er et stort problem herhjemme.

»Undersøgelsen bekræfter to ting. For det første, at cyberangreb er alvorlige og udgør en væsentlig trussel mod danske virksomheder. For det andet tyder undersøgelsens lave svarprocent på, at cyberangreb er noget, virksomhederne nødig vil forholde sig til eller melde ud om,« forklarer Thomas Lund-Sørensen og fortsætter:

»I dag må udgangspunktet for de fleste af virksomhederne være, at man er eller vil komme ud for cyberangreb. Det er et spørgsmål om hvornår. Det bliver virksomhederne nødt til at forholde sig til,« siger Thomas Lund-Sørensen.

Center for Cybersikkerhed laver jævnligt trusselsvurderinger, og skal man tro centeret, er det særligt fra Kina, en stor del af spionagen foregår.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (5)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Anonym

Når Huawei leverer 3G dongles til TDC, mobiltelefoner etc., så er der vel tale om statistikdata og ikke spionage?!

Man skal jo have muligheden for at kunne debugge på produktionssystemerne..

Spøg til side.. Når man se på hvor mange spørgsmål, der er blevet stillet ved Huawei, kan man undre sig over, at man bruger udstyr fra dem. Har selv set flere og flere Huawei dongles brugt til arbejdscomputere, som indeholder sensitive materialer.

Som jeg ser det, er det en åben invitation.. Men jeg er nok også "bare paranoid"..

  • 2
  • 0
#3 Kenn Nielsen

"Ifølge eksperter er det også en ny virkelighed, man bliver nødt til at vende sig til."

Man skal vel vænne sig til en ny situation. Vende har med retning at gøre imens vænne har med vane at gøre.

Jeg ved du har helt ret, men dit indlæg har genereret nogle billeder i min hjerne af en statsminister som gladeligt "vender sig til" den nye situation hvor Uncle Sams agenter tager os i... ææhh fuppen .

K

  • 1
  • 0
#5 Svend Bjerrum Jensen

Spøg til side.. Når man se på hvor mange spørgsmål, der er blevet stillet ved Huawei, kan man undre sig over, at man bruger udstyr fra dem. Har selv set flere og flere Huawei dongles brugt til arbejdscomputere, som indeholder sensitive materialer.

Jeg har set endnu flere bruge et Microsoft styresystem på en arbejdscomputer. Microsoft ved vi samarbejder med NSA.

Med Huawei er det ind til videre kun udkommenterede beskyldninger. Og da beskyldningerne primært kommer fra NSA, så kan problemet måske også bare være, at Huawei besværliggør NSA's arbejde.

  • 2
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere