Danske virksomheder fortsætter rekrutteringsjagten trods udsigt til økonomisk afmatning

15. august 2022 kl. 16:11
GN
I det første halvår af 2022 har GN Group ansat 250 nye medarbejdere inden for STEM-området, fortæller Mette Øxenberg, der Head of Talent Attraction & HR Operations. Illustration: GN.
Høj inflation, usikker verdensøkonomi og ansættelsesstop hos flere store amerikanske virksomheder får ikke de danske selskaber til at bremse op. Der er fortsat vækst og hård konkurrence om den eftertragtede arbejdskraft, lyder det samstemmende fra virksomhederne.
Artiklen er ældre end 30 dage

 

Stigende inflation og dystre økonomiske udsigter har nu fået nogle af de helt store amerikanske tech-giganter til at varsle om fyringsrunder og ansættelsesstop. Ifølge mediet Protocol har blandt andet Meta varslet ansættelsesstop, Salesforce har nedsat deres rekruttering af nye medarbejdere, Google har indført midlertidigt ansættelsesstop, og Netflix har været allerede været ude at fyre medarbejdere. 

Men intet tyder på, at selskaberne herhjemme er påvirket på samme måde som de amerikanske selskaber. Derimod lyder det enstemmigt fra de danske selskaber, at de har brug for flere nye kræfter, især inden for STEM-fagene. Det viser en rundspørge, som Version2 har foretaget. 

Hos Visma Danmark er man optimistisk, men som mange af de andre virksomheder holder man tæt øje med den globale udvikling. 

»Man skal selvfølgelig være opmærksom på, at i forhold til både en geoøkonomisk og makroøkonomisk plan kan tingene forandre sig. Men vi kigger også noget længere frem i tiden, end hvad der lige er inden for det næste års tid. Som det ser ud lige nu, forventer vi, at det nok skal gå, og vi har brug for disse ressourcer,« siger Anders René Andersen, adm. direktør i Visma Enterprise.   

Fortsat behov for kvalificeret arbejdskraft

Hos GN skæver man også til de makroøkonomiske tendenser, men det er ikke umiddelbart noget, der ændrer på behovet for rekruttering af kvalificeret arbejdskraft inden for STEM-fagene. Mette Øxenberg, Head of Talent Attraction & HR Operations, fortæller, at man i det første halvår af 2022 har ansat 250 medarbejdere, hvoraf de fleste ligger inden for STEM-området. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi ser intet behov for eller ønsker om at stoppe op. Vi forventer at ansætte nogenlunde det samme antal resten af året, og det skyldes simpelthen, at vi har brug for kvalificerede medarbejdere. Selvfølgelig forholder vi os fornuftigt til stillingerne og kigger på, om det er en stilling, vi ønsker at besætte nu eller vente med, men vi ser ingen opbremsning lige p.t., så rekrutteringerne fortsætter stille og roligt i det samme tempo,« siger hun. 

Samme melding kommer fra COWI, hvor man startede året med at lancere en ny strategi, som er grundlæggende for den fremtidige vækst. Selvom den blev lanceret tilbage i januar, hvor verden så anderledes ud, så har det ikke fået rådgivningsvirksomheden til at sadle om. 

»Vi ser fortsat rigtig gode muligheder i både det danske og internationale marked. Så vi vokser. Vi har fortsat et stort behov for at rekruttere nye dygtige medarbejdere, både globalt, men også i Danmark,« siger COWI’s, direktør Henrik Winther. 

Dobbelt så mange nyansættelser

Hos Rambøll mærker man heller ikke meget til usikre tider og økonomisk afmatning, nærmere tværtimod. HR-direktør Lena Kjær fortæller, at man lige nu ansætter endnu flere, end man gjorde før coronapandemien brød ud.  

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis vi sammenligner med tiden før corona, så ansætter vi næsten dobbelt så mange som før corona på årsbasis,« siger hun.

Netop de seneste år under coronapandemien har skubbet til en digital udvikling. Det mærker man hos Microsoft, hvor HR-direktør Camilla Hillerup peger på en global forandringsproces initieret af de restriktioner, vi alle mødte i forbindelse med corona. 

»Hele den digitale rejse og transformation er ikke blevet mindre relevant, og ser vi tilbage på tiden før coronapandemien, så arbejdes der på en anden måde i dag. De digitale arbejdsformer har vundet ekstra indpas. Hvis vi kigger på hele den grønne omstilling, er det også her det digitale og teknologien, som er i centrum. På den måde er vi i Microsoft selvfølgelig heldige. Det, vi arbejder med, er stadig både relevant og nødvendigt for, at vi kan komme igennem de kriser, som vi er i,« lyder det fra HR-direktøren. 

Kamp på attraktive ansættelsesvilkår

Flere af virksomhederne i rundspørgen melder om et ophedet arbejdsmarked med hård konkurrence om kvalificeret arbejdskraft inden for STEM-området. Det skyldes dels, at der er en større mobilitet generelt, men også at der er flere, som har valgt at blive en del af ’The Great Resignation’, som er en tendens, der startede i begyndelsen af 2021, hvor ansatte frivilligt siger deres job op. Det fortæller eksempelvis Mette Øxenberg, Head of Talent Attraction & HR Operations hos GN. Af de årsager kan hun også berette om en mindre stigning i medarbejderomsætningen. 

I Topsoe har man i første halvår ansat omkring 200 nye kollegaer, og selvom det er svært at forudsige situationen for andet halvår, skal medarbejderne fortsat forvente nye kollegaer både nyuddannede og erfarne. 

»Vi har god fart på rekrutteringer generelt og også inden for STEM-fagene. I Topsoe udvikler vi teknologiske løsninger, der skal sikre den grønne omstilling af samfundet. Grøn energi til skibsfarten, luftfarten og de industrier, der sender rigtig meget CO2 ud i atmosfæren. Det kræver, at vi har veluddannede medarbejdere ikke mindst inden for de naturvidenskabelige fag,« lyder det i et skriftligt svar fra global HR business partner, Michelle Svensson, til Version2. 

Head of Talent Acquisition hos Danfoss, Shila Siemsen, fortæller, at man særligt oplever rift om kandidaterne inden for it og software. Hun peger på, at attraktive ansættelsesvilkår er en del af rekrutteringskampen, men at hun oplever, at rigtig mange kandidater også gerne vil have et godt formål med det arbejde, de skal udføre. 

»Her har vi en gave, fordi vores formål er at sikre hele den grønne omstilling med de løsninger, vi udvikler og sælger. Vores medarbejdere får muligheden for at få indflydelse på den klode, som vi skal efterlade til vores børn. Det er virkelig et godt budskab at kunne give kandidaterne. Det gør det ikke nemt, men det er helt bestemt en fordel,« siger hun, og flere andre fra Version2's rundspørge påpeger det samme.

Hård konkurrence

Selvom flere af de amerikanske tech-selskaber for en stund har sat rekrutteringskampen på pause, så leder de danske virksomheder fortsat med lys og lygte efter kompetencer inden for STEM-fagene. Det har skabt en hård konkurrence mellem selskaberne om de eftertragtede erfarne profiler og de for få nyuddannede. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos Netcompany er der heller ingen planer om ansættelsesstop, nærmere tværtimod. Lars Ulslev Johannesen, Group HR Director fra Netcompany, er dog bekymret for fremtidsudsigterne, især i forhold til jobmarkedet for it-profiler, der allerede er præget af hård konkurrence. 

»Vi ser med bekymring på, at optaget på STEM-uddannelser er faldet igen i år. Den udvikling skal vendes, så vi også i fremtiden kan rekruttere de medarbejdere, vi har behov for. Men lige nu glæder vi os over, at vi fortsat kan rekruttere og netop har budt næsten 100 nye medarbejdere velkommen alene i København,« lyder det fra Lars Ulslev Johannesen. 

(Opdateret den 17-08-2022 kl. 9:45. Rettede Visma Enterprise til Visma Danmark, da Anders René Andersen udtaler sig på vegne af hele Visma i Danmark.)   

Dem har vi talt med

Virksomhederne i Tech Managements rundspørge:

Rambøll

Visma Enterprise

GN

Netcompany

Microsoft

Topsoe

COWI

Danfoss

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger