Danske teleselskaber har gjort klar til at spærre for Skype på mobilen

De store danske teleselskaber forbeholder sig retten til at spærre for IP-telefoni over den mobile dataforbindelse. Men det er ikke på vej lige nu, lover selskaberne.

Teknisk set er der ikke længere behov for taleminutter og SMS’er med en smartphone, når man i stedet kan bruge Skype og andre IP-telefoni-tjenester, der bruger dataforbindelsen i stedet.

Men det scenarie har de store danske teleselskaber forberedt sig på og har i al ubemærkethed listet ind i brugerbetingelserne, at den slags tjenester kan blive spærret. Det skriver Berlingske.

Læs også: TDC vil ikke afvise Skype-gebyr

TDC, Telia og Telenor har alle taget sådan et forbehold i brugerbetingelserne, men har ikke brugt muligheden. Og hos Telia lover man, at man ikke bliver det første selskab i Danmark, som vil gennemføre en spærring.

Læs også: Telia afviser planer om Skype-afgift i Danmark

Vælger Telia at spærre for telefoni og videokonferencer via IP, vil kunden i stedet få mulighed for at bruge den slags tjenester mod ekstra betaling, fremgår det af brugerbetingelserne:

»Ved en sådan foranstaltning vil Kunden blive tilbudt en særskilt tillægstjeneste indeholdende disse funktioner,« skriver Telia.

80 procent af indtægterne for mobiltelefoni hos Telia kommer fra tale, mens mobil dataforbindelse optager 80 procent af båndbredden i firmaets mobilnetværk.

»Vi er nødt til at have prisplanerne til at hænge sammen. Ellers kan vi ikke blive ved med at kaste milliarder i udbygning af mobilnettene,« siger Telias kommunikationsdirektør Mette Honoré til Berlingske Business.

Forbrugerrådet er meget kritisk over for muligheden for at spærre for visse tjenester og kalder det et brud på netneutraliteten, mens Socialdemokraternes it-ordfører Trine Bramsen vil se på, om loven kan strammes for at undgå, at teleselskaberne begynder at sortere i, hvad kunderne bruger dataforbindelsen til.

Læs også Poul-Henning Kamps blogindlæg om muligheden for at spærre for IP-telefoni: M/K eller mus

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Gert Peter Brigsted

Hvis de er bange for at miste penge, hvorfor sætter de så ikke priserne op på deres data abonnementer? Det næste kunne jo lige så godt blive, at de tager 10 øre for hver besked du sender over MSN (eller iMessages, for den sags skyld), da det jo er penge de mister på SMS'er og MMS'er.

 • 9
 • 0
Mikkel Mortensen

Vi er nødt til at have prisplanerne til at hænge sammen.

Så tag da for helvede en pris for varen som gør at det kan betale sig for jer at være mobilinternetudbyder. Når jeg køber en datapakke på 10 GB om måneden så vil jeg også have lov at bruge dem på lige præcis det jeg har lyst til. Og på én gang, hvis det er det jeg har lyst til. Bland jer udenom.

Hvad endnu værre er at teleselskaberne er nødt til at snage i vores nettrafik for at kunne skelne mellem VoIP og andet.

Og når først der er taget hul på bylden, hvad bliver så -- som Gert skriver -- det næste? TDC har både en musikbutik og snart også en tv-streaming-tjeneste. Skal man så også til at betale et Netflix/HBO-gebyr og en særlig iTunes/Spotify/WiMP-afgift til TDC for at kunne benytte sig af disse tjenester? De er mindst lige så datatunge som VoIP og "truer" jo også TDC's forretning. Det bliver en glidebane når først man går i gang med at differentiere i datatrafikken.

Æv.

 • 6
 • 0
Peter Jensen

Nu skal man ikke glemme at den vestlige kapitalist syge er KONSTANT VÆKST - De kan sagtes få det til at løbe rundt med profit til en MEGET LAVERE PRIS. Men når man er grådig og hele tiden vil have mere, ja så gør man ting som det her. Indtil man som firma dør fordi andre tilbyder folk det de vil have.

 • 2
 • 0
Baldur Norddahl

SIP over IPSec - hvad vil de gøre? Spærre for VPN også?

De kommer til at acceptere at en byte er en byte. Uanset om den byte repræsenterer tale, en kort besked eller en webside. Der kan ikke være tre forskellige priser med en faktor 1000 til forskel på disse.

 • 2
 • 0
Morten Christiansen

Hvis de spærre for skype skal det ikke undre mig regeringen vil træde til med en lovændring lige som der er gjort over for tdc hvor man har sagt de skal lade konkurenter komme ind på deres net..

der ud over er der allerede en eu-lov mod den høje data/mobil-takst så der er nok nogen der skal gøre noget ved det...

spørgsmålet er bare hvor lang tid det vil tage før det går op for eu/regeringerne at et fuldt abonement med alt+^^ bør maks koste 1000kr...

 • 0
 • 0
Morten Christiansen

jeg har haft abonement på næsten 1000kr samlet via mobil, det skal siges man føler sig rimelig røvrendt..

for 1000kr over yousee lever man livet langt mere, så jeg skulle mene det ikke er grådigt at forlange jeg fik fri mulighed hos mit mobilselskab for de penge

 • 0
 • 0
Martin Kofoed

Hvad med en facebook-afgift hver gang folk sender en besked? Det er jo en mistet indtægt fra afsendelsen af ét stk. sms.

Politikerne må på banen og få hamret net-neutralitet fast med syvtommersøm snarest muligt. Ellers vil teleselskabernes "kreativitet" ingen grænser kende.

 • 5
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere