Danske teleselskaber har gjort klar til at spærre for Skype på mobilen

12. september 2012 kl. 12:568
Danske teleselskaber har gjort klar til at spærre for Skype på mobilen
Illustration: LARS BERTELSEN.
De store danske teleselskaber forbeholder sig retten til at spærre for IP-telefoni over den mobile dataforbindelse. Men det er ikke på vej lige nu, lover selskaberne.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Teknisk set er der ikke længere behov for taleminutter og SMS’er med en smartphone, når man i stedet kan bruge Skype og andre IP-telefoni-tjenester, der bruger dataforbindelsen i stedet.

Men det scenarie har de store danske teleselskaber forberedt sig på og har i al ubemærkethed listet ind i brugerbetingelserne, at den slags tjenester kan blive spærret. Det skriver Berlingske.

TDC, Telia og Telenor har alle taget sådan et forbehold i brugerbetingelserne, men har ikke brugt muligheden. Og hos Telia lover man, at man ikke bliver det første selskab i Danmark, som vil gennemføre en spærring.

Vælger Telia at spærre for telefoni og videokonferencer via IP, vil kunden i stedet få mulighed for at bruge den slags tjenester mod ekstra betaling, fremgår det af brugerbetingelserne:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Ved en sådan foranstaltning vil Kunden blive tilbudt en særskilt tillægstjeneste indeholdende disse funktioner,« skriver Telia.

80 procent af indtægterne for mobiltelefoni hos Telia kommer fra tale, mens mobil dataforbindelse optager 80 procent af båndbredden i firmaets mobilnetværk.

»Vi er nødt til at have prisplanerne til at hænge sammen. Ellers kan vi ikke blive ved med at kaste milliarder i udbygning af mobilnettene,« siger Telias kommunikationsdirektør Mette Honoré til Berlingske Business.

Forbrugerrådet er meget kritisk over for muligheden for at spærre for visse tjenester og kalder det et brud på netneutraliteten, mens Socialdemokraternes it-ordfører Trine Bramsen vil se på, om loven kan strammes for at undgå, at teleselskaberne begynder at sortere i, hvad kunderne bruger dataforbindelsen til.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
13. september 2012 kl. 08:18

Hvad med en facebook-afgift hver gang folk sender en besked? Det er jo en mistet indtægt fra afsendelsen af ét stk. sms.

Politikerne må på banen og få hamret net-neutralitet fast med syvtommersøm snarest muligt. Ellers vil teleselskabernes "kreativitet" ingen grænser kende.

7
13. september 2012 kl. 08:13

jeg har haft abonement på næsten 1000kr samlet via mobil, det skal siges man føler sig rimelig røvrendt..

for 1000kr over yousee lever man livet langt mere, så jeg skulle mene det ikke er grådigt at forlange jeg fik fri mulighed hos mit mobilselskab for de penge

6
13. september 2012 kl. 08:05

Hvis de spærre for skype skal det ikke undre mig regeringen vil træde til med en lovændring lige som der er gjort over for tdc hvor man har sagt de skal lade konkurenter komme ind på deres net..

der ud over er der allerede en eu-lov mod den høje data/mobil-takst så der er nok nogen der skal gøre noget ved det...

spørgsmålet er bare hvor lang tid det vil tage før det går op for eu/regeringerne at et fuldt abonement med alt+^^ bør maks koste 1000kr...

5
12. september 2012 kl. 16:28

SIP over IPSec - hvad vil de gøre? Spærre for VPN også?

De kommer til at acceptere at en byte er en byte. Uanset om den byte repræsenterer tale, en kort besked eller en webside. Der kan ikke være tre forskellige priser med en faktor 1000 til forskel på disse.

4
12. september 2012 kl. 16:20

Nu skal man ikke glemme at den vestlige kapitalist syge er KONSTANT VÆKST - De kan sagtes få det til at løbe rundt med profit til en MEGET LAVERE PRIS. Men når man er grådig og hele tiden vil have mere, ja så gør man ting som det her. Indtil man som firma dør fordi andre tilbyder folk det de vil have.

2
12. september 2012 kl. 14:55

Vi er nødt til at have prisplanerne til at hænge sammen.

Så tag da for helvede en pris for varen som gør at det kan betale sig for jer at være mobilinternetudbyder. Når jeg køber en datapakke på 10 GB om måneden så vil jeg også have lov at bruge dem på lige præcis det jeg har lyst til. Og på én gang, hvis det er det jeg har lyst til. Bland jer udenom.

Hvad endnu værre er at teleselskaberne er nødt til at snage i vores nettrafik for at kunne skelne mellem VoIP og andet.

Og når først der er taget hul på bylden, hvad bliver så -- som Gert skriver -- det næste? TDC har både en musikbutik og snart også en tv-streaming-tjeneste. Skal man så også til at betale et Netflix/HBO-gebyr og en særlig iTunes/Spotify/WiMP-afgift til TDC for at kunne benytte sig af disse tjenester? De er mindst lige så datatunge som VoIP og "truer" jo også TDC's forretning. Det bliver en glidebane når først man går i gang med at differentiere i datatrafikken.

Æv.

1
12. september 2012 kl. 13:28

Hvis de er bange for at miste penge, hvorfor sætter de så ikke priserne op på deres data abonnementer? Det næste kunne jo lige så godt blive, at de tager 10 øre for hver besked du sender over MSN (eller iMessages, for den sags skyld), da det jo er penge de mister på SMS'er og MMS'er.