Danske sygehuse trækkes med 23.000 usikre Windows XP-installationer

Illustration:
To år efter Microsoft stoppede support af Windows XP, er der stadig tusindvis af XP-computere på danske sygehuse.

Over 22.900 af regionernes computere kører stadig det forældede Microsoft-styresystem XP, hvilket gør dem ekstra udsat over for sårbarheder.

Det viser en rundspørge, som Version2 har gennemført. Regionerne prøver at slippe af med XP, men især styringscomputere på sygehusene driller.

»Vi har for eksempel systemer til køleskabe og elevatorsystemer samt noget mikroskopstyring, hvor det software, man bruger, ikke kan køre på nyere versioner,« forklarer Klaus Larsen, som er kontorchef med ansvar for forvaltning drift og support i it-afdelingen i Region Nordjylland og tilføjer:

»Den klassiske løsning, vi anvender mest, er at låse computeren, så det ikke er muligt at foretage ændringer, og du kan ikke gå på internettet.«

Microsoft standsede supporten af Windows XP d. 8. april 2014. Men alligevel kører altså tusindvis af computere stadig med styresystemerne.

Dårlig planlægning

I dag har Region Nordjylland 146 XP-computere tilbage i folden, og det var den eneste region, der nåede at opgradere sine almene arbejdscomputere, inden supporten udløb.

I modsatte ende står Region Midtjylland, der har hele 20.500 XP-computere. De regner med at være færdige med opgraderingerne i begyndelsen af 2017, på trods af, at de - ligesom de andre regioner - i god tid blev opmærksom på, at supporten ville stoppe i april 2014.

»Release-planer var vi ikke så skarpe på før,« forklarer Jens Kristensen, områdeleder for client management og application management i Region Midtjylland.

Heller ikke hos Region Hovedstaden var planen for opgradering knivskarp. De fik først opgraderet deres sidste almene arbejdscomputere i september 2015 og mangler stadig i dag 1.300 computere.

»Det var en stor udfordring at gå i gang med opgraderingen af Windows 7, fordi vi ikke havde et samlet billede af det samlede antal applikationer rundt om på hospitalerne, da de ikke var centralt styret,« skriver Torben Dalgaard, som er vicedirektør i Region Hovedstadens Center for It, Medico og Telefoni (CIMT), til Version2.

Gammel software udsætter opgradering på ubestemt tid

It-direktør i Region Sjælland Per Buchwaldt mener, at også software har en afgørende rolle for, at nogle regioner halter årevis efter andre. I hans region var arbejdscomputere opgraderet én måned efter, at XP-supporten ophørte:

»I den ene ende er der leverandører til nyere versioner, og i den anden ende er der leverandører til gamle versioner. Den situation er forskellig fra region til region.«

I Region Syddanmark lider man af gamle systemer. Først til maj i år bliver der mulighed for at opgradere 350 af i alt 900 tilbageværende XP-computere:

»Udsættelsen skyldes afhængighed til et fagsystem på røntgenområdet,« skriver regionen til Version2.

Og 400 computere fordelt rundt på sygehusene i Region Syddanmark er fanget af XP på ubestemt tid.

»Her er vi afhængige af, at vores leverandører udvikler nye løsninger til Windows 7,« skriver regionen.

Har mand ansat til at låse og åbne computere

Ligesom der er stor forskel på, hvor hurtigt regionerne får opgraderet, er der også stor forskel på, hvordan de langsomme regioner efterfølgende sikrer deres XP-computere.

I Region Midtjylland har man valgt at whiteliste de 20.500 resterende XP-computere. En metode, Jens Kristensen sammenligner med at tage ’et dna af computeren, som den er, og hvis der sker den mindste ændring, blokeres der for det’.

»Så kan der ikke komme noget ind på dem udefra og installere sig eller ændre på noget,« uddyber han.

Det betyder dog, at regionen har måttet ansætte en medarbejder med speciale i it til at åbne og lukke XP-computere, hvis nye programmer for eksempel skal installeres. En udgift på omkring 600.000 kroner årligt.

Mange million-aftaler med Microsoft

Dog er det en langt mindre udgift, end hvis regionen valgte at tage imod Microsofts tilbud om forlænget support.

»Vi var i kontakt med Microsoft, men det var en ekstrem stor omkostning på over 20 millioner kroner for det første år. Vi skulle alligevel have nye pc’er, så det sammenkædede vi i stedet med opdateringen,« siger Jens Kristensen.

Også Region Hovedstaden og Region Syddanmark var bagud ligesom midtjyderne, men de valgte i stedet at punge ud til Microsoft.

Først i september 2015 fik Region Hovedstaden opgraderet de almene computere og beskyttede dem indtil da via en 58 millioner kroners aftale med Microsoft, hvor forlænget support indgik.

Region Syddanmark oplyser til Version2, at de har betalt i omegnen af 15 millioner kroner for forlænget support fra Microsoft.

Opdateret: Antal af XP-computere i Region Hovedstaden har vist sig at højere, end Version2 først blev oplyst.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (8)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Thomas Alexander Frederiksen

Alternativer til Windows er kun billigere hvis man antager at fagsystemerne automagisk bare vil virke på andre operativsystemer. Det er en forholdsvis naiv antagelse på medico-området.

Det ville klart give mening at køre noget andet end Windows på sygehusene, ikke mindst i forhold til hele opgraderings-problematikken de her har ramt, men så længe leverandørerne af fagsystemerne ikke understøtter det er det en ligegyldig spekulation.

 • 0
 • 0
Kristian Poulsen

Det er jo gerne afhængigheder til eksternt udstyr der udgør problemet.

Jeg har selv oplevet samme problematik inden for Pharmaindustrien. Her kan man have et velfungerende stykke udstyr som i sin tid blev leveret med software til Windows XP. Ønsker man at opgradere Windows til en nyere version, er svaret fra leverandøren typisk, at der ikke er garanti for at det oprindelige program kan køre på den nye version af Windows, og at den nye version af softwaren ikke passer til det gamle udstyr. Man har derfor 2 muligheder. Enten indkøber man nyt udstyr, hvilket hurtigt løber op i 7 cifrede beløb pr installation, eller også bruger man det eksisterende og håber på at det ikke går ned. (Hvis man er smart virtualiserer man skidtet)

 • 0
 • 0
Povl H. Pedersen

Vi kan vel forvente at Windows 7 har en relativ kort restlevetid, så forhåbentlig har det offentlige en klausul der sikrer at alt hvad de køber kan køre på Windows 10 - Eller noget med den til enhver tid nyeste version af Windows frem til år 20xx.

Når ting ikke kører på Windows 7, så kan det vel næsten kun skyldes drivere ? Og resten må være dårlig kodning, for mig bekendt er Windows API'et bagudkompatibelt ret langt tilbage.

Der sker meget med hardware i denne tid. USB, USB 3.0, Lightning port... Og alt muligt stand-alone med ethernet/wireless. Her kunne det offentlige også gå ind og anbefale Ethernet og IP som anbefalet snitflade mellem apparatur. Eller åben kildekode til drivere.

 • 0
 • 0
Carsten Olsen

Nu da alt er indkørt (lock-in) på det forælde OS Win7, skal de vel igang med at opgradere (lock-in ) til Win10. ? (Kan det mon gøres for 58 millioner kroner)

Jeg troede ikke Region Hovedstaden betalte beskyttelses penge. Normalt når man betaler en løsesum så bliver man frigivet. Region Hovedstaden forbliver i lock-in på Win7 ?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere