Forældre i New York og Californien har lagt sag an mod de to danske spiludviklere Kiloo og Sybo for, hvad de mener er et brud på amerikansk privacylovgivning.
Søgsmålet anklager selskaberne for at udnytte data fra børn uden forældrenes samtykke til at målrette annoncer. Det er ifølge søgsmålet sket ved at tilføje software til spillene, der indsamler oplysninger om brugerne for at målrette annoncer.
Det fremgår af en meddelelse, som advokatfirmaet bag søgsmålet - Leiff Cabraser, Heimann & Bernstein - har udsendt.
Subway Surfers er et af verdens mest downloadede og spillede mobilspil. Søgsmålet nævner dog også andre titler fra Kiloo som Frisbee Forever, Frisbee Forever 2, Spellbinders, Smash Champs, Tesla Tubes og Storm Blades samt Blades of Brim fra Sybo.
Foruden de to spilselskaber anklages diverse tredjeparter, som angiveligt er med til at udnytte data om spillere.
Fuld kronologi
Ifølge sagsanlægget indsamler kode fra tredjeparterne personlig information om brugere for at målrette reklamer - en strategi, der for så vidt er almindelig blandt mange app-udviklere, fortsætter teksten.
I den forbindelse indsamler tredjeparterne en såkaldt persistent identifier, der ifølge søgsmålet bruges til at identificere brugere på tværs af apps og online palatforme. Teknikken gør det muligt at levere en »fuld kronologi over barnets handlinger på tværs af enheder og apps«, fortsætter anklagen, der bygger på analyser af spillenes netværkstrafik.
Sagsanlægget henviser til Children’s Online Privacy Protection Act - eller COPPA - der skal beskytte børn under 13 års privatliv. Loven trådte i kraft i 1999, men blev opdateret i 2013. Her blev det blandt andet klart, at reglerne også gælder for tredjepartstjenester.
Under COPPA er det ulovligt at indsamle personlig information - herunder såkaldte personlige identifiers - fra børn under 13 uden klart samtykke fra forældrene.
Derfor søger advokaterne nu om, at Kiloo og Sybo ændrer praksis, udleverer data og betaler erstatning til de berørte.
Ikke til børn
I 2015 blev Subway Surfers undersøgt af Children’s Advertising Review Unit (CARU), der er reklamebranchen eget forsøg på at regulere sig selv. Her gik Kiloo med til at ændre i spillets privatlivspolitik for bedre at beskytte børn. Selskabet oplyste dog, at man ikke samlede information, der ville gøre det nødvendigt med forældres samtykke.
Ifølge søgsmålet passer den vurdering hverken nu eller dengang.
I undersøgelsen fra 2015 argumenterer Kiloo også for, at Subway Surfers ikke henvender sig specifikt til børn, men til et generelt publikum. Det argument synes advokaterne bag massesøgsmålet dog ikke om og henviser blandt andet til, at spillets hovedperson - Jake - selv er et barn.
Skelnen mellem spillet målgruppe synes at være central, fordi COPPA kun gælder for indhold, der er rettet mod børn under 13 år.
I båd med Disney
På Kiloos hjemmeside kan man finde en privatlivspolitik, der gælder specifikt for Subway Surfers i USA. Dokumentet bekræfter blandt andet, at spillet indsamler identifiers, og at denne kan deles med reklamenetværk.
Tredjeparter kan ifølge dokumentet få adgang til information »om din brug af app’en, inklusive din alder, IP-adresse, MAC-adresse, device identifiers, software- og hardware-information, tidszone og brugsinformation«.
Kiloo skriver dog også specifikt, at det ikke er intentionen, at app’en skal bruges af børn under 13 år, og at Kiloo ikke bevidst indsamler information fra børn under 13 år.
Foruden Kiloo og Sybo er også Disney blevet mål for et gruppesøgsmål fra Leiff Cabraser, Heimann & Bernstein for samme forseelse i spil som Disney Princess Palace Pets og 42 andre spil til smartphones og tablets.
Version2 arbejder på at få kommentarer fra både Kiloo og Sybo.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.