Danske Regioner og DI foreslår ny teknologifond

26. oktober 2022 kl. 09:402
Anders Kühnau, Danske Regioner
Anders Kühnau, formand for Danske Regioner, foreslår en ny teknologifond til sundhedsområdet. Illustration: PR-Foto / Danske Regioner.
Sammen med DI foreslår Danske Regioner, at en ny teknologifond skal være med til at styrke det danske sundhedsvæsen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Danmark har brug for en teknologifond, der skal styrke det danske sundhedsvæsen. Det mener Danske Regioner, der sammen med erhvervsorganisationen DI foreslår, at der gives penge til en sådan fond.

»Du kan ikke gøde en mark med en teske. Eller vande jorden med en kop. Der skal mere til. På samme måde med sundhedsvæsenet. Vil vi af med den akutte mangel på arbejdskraft, kræver det en massiv indsats. Faktisk flere,« skriver formand for Danske Regioner, Anders Kühnau, i en pressemeddelelse.

De fem danske regioner har en plan på 12 punkter, som altså skal være med til at nedbringe ventelisterne, og her spiller investeringer i ny teknologi ifølge regionsformanden en nøglerolle.

»Vi skal udvikle ny teknologi, som for alvor kan frigive tid hos sundhedsmedarbejdere på hospitalerne og ruste os til presset, som kun stiger de kommende år. Udfordringen er stor, for vi bliver flere og flere ældre, som har mere brug for sundhedsvæsenet – og oveni bliver vi færre på arbejdsmarkedet,« lyder det fra Anders Kühnau, der derfor foreslår den nye teknologifond.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De to interesseorganisationer kommer ikke ind på, hvor stor den nye fond skal være, eller hvor de gerne så pengene kom fra. Tidligere i valgkampen lancerede Venstre og partiets sundhedsordfører Martin Geertsen et lignende udspil, hvor der dog er sat beløb på. Han og Venstre mener, at der er brug for 100 millioner kroner i en sådan fond for at frigive mere tid til patienterne i fremtiden.

Forslaget blev rost af både DI og Dansk Erhverv, da Venstre kom med forslaget om den nye fond.

Læs også: Venstre foreslår ny teknologifond på 100 millioner kroner: It og automatisering skal frigive hænder

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
26. oktober 2022 kl. 11:43

En vej til afhjælpning af belastningen af sundhedspersonalet, er at kræve systemer, som ensidigt understøtter personalets arbejdsgange.

Man skal holde op med at vælge og designe systemer efter ledelsens ønsker om rapporter.

Rapporter etc. kan være fornuftige i sig selv, men læger og sygeplejesker har andet og vigtigere at lave, end at tilfredsstille chefers - og forskeres - nyfigenhed.

1
26. oktober 2022 kl. 11:05

Ah nej....

Endnu engang lyder det til, at pengemænd har grebet tøjlerne for at udnytte en krisesituation. Man intet har lært, og man vil igen spænde vognen for hesten. Endnu engang er det fuld fart frem med hovedet under armen, uden at evaluere alle de projekter, som allerede er gået galt. Endnu engang må intet spænde ben for hovedløs og skruppelløs digitalisering. For personalemanglen er akut, og forsvarlig udrulning af disse teknologier er et meget langtidsprojekt, hvis det skal gøres både funktionsmæssigt og datasikkerhedsmæssigt forvarligt. Det er med garnti ikke regnet ret meget med i business-casen. Velfærdsteknologierne kan aldrig blive et forsvarligt svar på den aktuelle krise. Det er spin og pengejagt som sædvanligt, og det kommer til at køre sundhedsvæsnet yderligere i sænk.

  • velfærdsteknologi kræver store investeringer
  • kræver løbende store vedligeholdelsesudgifter
  • kræver megen forskning mht. funktion og sikkerhed
  • kræver dygtigt it-personale
  • kræver løsning på enorme privatlivsproblematikker
  • kræver oplæring af sundhedspersonale
  • kræver, at borgeren kan gøres tryg ved det

Hvor skal pengene komme fra? Forhåbentlig ikke som sædvanligt ved at skære i personalet for at få råd til fonden? Jo - det er garanteret det, man har tænkt sig. Endnu et tiltag for i det skjulte at køre velfærdsstaten i sænk.

Hvad med at sætte samtlige 100 millioner af til øget kontrol og tilsyn med allerede eksisterende sundheds- og velfærdsteknologi? Det er jo netop kommet frem på Version2, hvor skralt det står til med f. eks. Lægemiddelstyrelsens tilsyn med insulinpumper.

INGEN tror på, at diverse tilsyn vil kunne følge med i den udvikling. Datatilsynet er ved at blive stækket - hvordan skal de kunne håndtere den opgave?

Det er en kynisk, uigennemtænkt og bindegal plan. Brug i stedet pengene til at rette op på forholdene for personalet.

Bak op om forsøgene på at tæmme amokløben, skruppelløs digitalisering. Skriv under på borgerforslaget om styrkelse af Datatilsynet:

https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-12735