Danske politikere sætter tape for kameraet: Efterretningstjenester lytter med

16. april 2018 kl. 08:5321
Danske politikere sætter tape for kameraet: Efterretningstjenester lytter med
Illustration: MI Grafik.
Politikerne på Christiansborg kæmper en hård kamp for at holde fortrolige sager ude af hænderne på udenlandske efterretningstjenester. Derfor sætter de tape på kameraet, skriver noter i hånden og holder telefonen ude fra vigtige møder.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

De danske toppolitikere er så bekymrede for, at udenlandske efterretningstjenester forsøger at overvåge dem, at de ikke tager telefoner og tablets med sig, hvis de skal tale om noget fortroligt.

Det betyder også, at Ida Auken (R) for eksempel har sat sort tape for kameraet på sin mobiltelefon, skriver Berlingske.

»Som offentlige personer er vi mere udsatte for overvågning fra andre lande. Hvorfor skulle russerne ikke samle alt, hvad de kan få på danske parlamentarikere? Det vil de måske kunne bruge på et tidspunkt,« siger hun til Berlingske.

Hun oplever, at en række apps på telefonen har tilladelse til at tænde for både mikrofon og kamera. Selvom hun gentagne gange har rettet i indstillingerne, så de ikke længere burde have tilladelse, så dukker de op igen og igen. Derfor tager hun heller ikke telefonen med ind i soveværelset.

Håndskrevne noter kan ikke hackes

Ida Auken er ikke den eneste på Christiansborg med bekymringer om overvågning. Torsten Schack Pedersen (V) er meget opmærksom på, hvor telefonens kamera peger hen, så den ikke bliver en risiko.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han har også sat tape for kameraet - dog ikke på telefonen, men i stedet på sit smart-tv hjemme i soveværelset. Også Peter Kofod Poulsen (DF) blokerer kameraet og bruger i stedet for digital kommunikation oftest håndskrevne noter.

Politikerne nævner generelt, at de benytter krypterede services til at håndtere beskeder, og at de er meget opmærksomme på, hvor de har telefonen med.

Ifølge Berlingske har en tidligere udenrigsminister fortalt, at danske efterretningstjenester formoder, at mindst tre udenlandske efterretningstjenester forsøger at lytte med på politikernes telefoner.

21 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
17. april 2018 kl. 11:01

Er vel vejen frem for sikkerhed også telefoner, hvor man som bruge selv kan bestemme hvad hvert enkelt applikation kan bruge. Hvis de absolut skal bruge telefonbog og kamera, så kan de få en generic med John Doe og et billedet med katte.

20
17. april 2018 kl. 09:40

Hvis man ikke stoler på de eksisterende operativsystemer til telefoner - og det mener jeg der er god grund til ikke at gøre - så kan man af god grund ikke bruge de apps der (kun) er skrevet til dem. Men Linux er ikke er lille, ubetydeligt OS. Både Gnome og KDE bakker op om telefonen, og jeg er sikker på mange programmer kan og vil blive tilrettet, så de kan køre på telefonen. Men ja, man skal ikke regne med at appen til X-factor o.l. kommer til telefoner med Linux. Kører man med et 'alternativt' operativsystem, så bliver udvalget af apps 'alternativt'. Erfaringen fra OSS-verdenen er dog, at hvis der er noget tilstrækkelig mange vil have - og det behøver ikke være ret mange - så går der ikke lang tid før nogen får lavet det.

Men hvis det skal "batte noget" så er det jo lidt skidt at folk ikke kan bruge mobilepay, e-dankort, netbank app, e-boks app og så videre.

Sikkerhed vs useability er altid en afvejning men hvis det skal batte noget, så nytter det ikke noget at telefonen vil være "ubrugelig" for 99% af brugerne.

Så er vi nemlig tilbage ved at så kan folk lige så godt købe en dumb-phone hvis den alligevel "kun" kan bruges til at ringe til/fra.

Når det så er sagt, så er der jo stadigvæk også hele SoC problematikken.

Hvis jeg var en efterretningstjeneste som havde lyst til at lave så jeg fik adgang til enhver telefon, remote og uden det blev opdaget, så ville jeg ikke forsøge at lægge alt muligt ind i styresystemet på mobilen og ej heller apps. Begge dele kan forholdsvis nemt skaffes af folk som har lyst til at decompile og kigge i koden.

Var jeg efterretningstjenesten så ville jeg i stedet gå efter SoC firmaerne og få mit "snavs" som giver mig adgang, enten direkte embedded i SoC'en.

Der har jo været eksempler på f.eks Baseband processorer hvor koden indeholdt "fejl" som gjorde at den kunne få adgang til "alt" også selvom telefonen var "slukket".

Hvordan du vil sikre dig at der ikke er "nasties" i den SoC som det her firma vil benytte sig af, må stå hen i det uvisse og hvis telefonen direkte sælges til "den sikkerheds-bevidste" bruger, så vil det jo bare være ENDNU mere interessant for efterretningstjenesten at få adgang.

Dette ud fra devicen om at hvis man er villig til at ofre så meget funktionalitet så vil der være en rimelig chance for at man er "interessant" og så længe du ikke får telefonen lavet så "almindelige mennesker" også gider bruge den, så bliver høstakken ikke specielt stor om man så må sige.

19
17. april 2018 kl. 08:09

Den du her linker til kører som jeg ser det et helt tredje styresystem hvilket betyder at den ikke kan køre de apps som er til Android eller ios ?</p>
<p>Hvis jeg har ret så kan det hele jo være lidt ligemeget da den så kun er telefon og ikke de 100 andre ting folk bruger deres telefon til nu om dage.

Hvis man ikke stoler på de eksisterende operativsystemer til telefoner - og det mener jeg der er god grund til ikke at gøre - så kan man af god grund ikke bruge de apps der (kun) er skrevet til dem. Men Linux er ikke er lille, ubetydeligt OS. Både Gnome og KDE bakker op om telefonen, og jeg er sikker på mange programmer kan og vil blive tilrettet, så de kan køre på telefonen. Men ja, man skal ikke regne med at appen til X-factor o.l. kommer til telefoner med Linux. Kører man med et 'alternativt' operativsystem, så bliver udvalget af apps 'alternativt'. Erfaringen fra OSS-verdenen er dog, at hvis der er noget tilstrækkelig mange vil have - og det behøver ikke være ret mange - så går der ikke lang tid før nogen får lavet det.

18
16. april 2018 kl. 21:52

Løsningen hedder hardware switch. Og et OS og apps man tør stole på. Personligt har jeg store forhåbninger til purism's mobil <a href="https://puri.sm/shop/librem-5/">https://puri.sm/shop/librem-5/</a&gt;

Men hvorfor så ikke bare købe en doro dumbphone ?

Den du her linker til kører som jeg ser det et helt tredje styresystem hvilket betyder at den ikke kan køre de apps som er til Android eller ios ?

Hvis jeg har ret så kan det hele jo være lidt ligemeget da den så kun er telefon og ikke de 100 andre ting folk bruger deres telefon til nu om dage.

15
16. april 2018 kl. 15:27

I de gode gamle dage var der en minister, der udtrykte bekymring for, om han kunne blive beluret af sovjetiske undervandsbåde i Københavns kanaler.

14
16. april 2018 kl. 15:17

Men sikre bliver de ikke før vi har hjemme designet hardware og software. Vi kan passende gå sammen med ligesindede lande evt. som et opensource projekt - både for hardware og software.

12
16. april 2018 kl. 13:17

Var det ikke bedre at skifte enhed, end at tro at et klistermærke gør den store forskel.

Når det kommer til mobil, så er det jo svært at finde en mobil uden mikrofon og endda kamera.

Når det gælder fjernsyn så er det nemmere.

Det virker dog også som om TV producenterne har fattet at kamera ikke er en feature som folk efterspørger, det ser i hvert fald ud til at kamera og mikrofon er ved at ende på den teknologiske kirkegård sammen med 3D funktionaliteten og buede fjernsyn :)

11
16. april 2018 kl. 13:07

Var det ikke bedre at skifte enhed, end at tro at et klistermærke gør den store forskel.

10
16. april 2018 kl. 13:00

Så mangler vi vel bare, at politikerne begynder at arbejde aktivt for at Cypherpunk-manifestet bliver en del af dansk grundlovgivning ;-) Privacy for the weak, transparency for the powerful ...

8
16. april 2018 kl. 12:51

Jeg kan forstå at sølvpapirshatten er flyttet ind på Christiansborg, hvor den især har slået rod hos tilhængerne af ”hvis man ikke har noget at skjule ….”

Jeg kan forstå at f.eks. DF’s Peter Kofod Poulsen bruger håndskrevne noter og at Torsten Schack Pedersen har et stykke malertape på TVet i soveværelset – af frygt for overvågning. Jeg ved ikke hvad med jer, men personlig ville jeg hellere følge med i Caroline Wozniacki privatliv frem for de to selvhøjtidelige herrer.

Har disse fyrtårn af uvidenhed mon overvejet at andre kunne gøre det samme – ændre adfærd mhp. at undgå overvågning og at ethvert overvågningstræk bliver modsvaret af ændrede handlinger? Kunne det mon tænkes at en terrorist i svøb mon ville gøre det samme?

Det der er brug for, er ikke malertape eller håndskrevne noter. Det der er brug for, er politikere som tager hele befolkningens behov for privacy alvorligt og igennem lovgivning gennemtvinger sikkerhedsløsninger og -standarder som i praksis umuliggør overvågning eller i hvert fald vanskeliggør overvågning.

Da de blev folketingspolitikere, skrev de samme personer under på »Jeg lover herved på ære og samvittighed at holde rigets grundlov«.

De betyder det det står – herunder at retten til privatliv udelukker at staten skal vide alt om alle.

Det er et voldsomt problem at vore lovgivere overhoved ikke fatter forskellen imellem den logiske verden og den fysiske verden, hvor fysikken alene udelukker ufattelig mange former for overvågning/kriminalitet.

7
16. april 2018 kl. 12:36

Jeg har sat tape på mine nummerplader for at undgå statens ANPG-overvågning.

6
16. april 2018 kl. 12:25

Hvorfor skal politikernes kommunikation ikke overvåges, lagres og deles? De burde da stå forrest og vise vejen :-)

5
16. april 2018 kl. 12:00

De onde efterretningstjenester lytter med via kameraet? Ser de så også med via mikrofonen?

4
16. april 2018 kl. 11:33

"Hvorfor skulle russerne ikke samle alt, hvad de kan få på danske parlamentarikere? Det vil de måske kunne bruge på et tidspunkt,« siger hun til Berlingske."

Men hvis hun intet har at skjule så er det vel ikke et problem.

Er det ikke det politikere og totalovervågnings fortalerne altid bruger som argument ?

3
16. april 2018 kl. 11:14

"Hvis du ikke noget at skjule..."

Nu må Søren Pape da lige sætte et par med-politikere på plads, så politiet har mulighed for at tjekke for terrorister på Christiansborg og i Ida Aukens soveværelse!

Hvad med et forbud imod tape, der jo hjælper terrorister i at holde deres ansigter hemmelige?

... Ironi kan være anvendt i ovenstående!

2
16. april 2018 kl. 10:00

Det fakta at de aflytter Merkel & præsidenter fra Sydamerika. Tror også det er kommet frem den engelske efterretningstjeneste gjorde det samme til topmøder med sydamerikanske lande.

Så alt i alt lidt underligt vores politikere reelt ikke tager den debat. Kunne være super fint med sanktioner på data fra lande som aktivt forsøger at aflytte landets beslutningstagere.

1
16. april 2018 kl. 09:47

Ha ha, det er da underholdende, at de refererer til russerne. Det eneste vi ved med sikkerhed (fra Ed Snowden) er at NSA kigger med.