I den nyligt overståede valgkamp i USA spillede hackerangreb og lækager af følsomme data en væsentlig rolle. Og efterspillet er bestemt ikke slut endnu. I øjeblikket raser der en heftig debat i USA om, hvorvidt de mange cyberangreb var en del af en koordineret kampagne for at få valgt Donald Trump. Og her topper Rusland CIA’s liste over hovedmistænkte.
Uanset, hvem der stod bag cyberangrebene, viste de sig som et effektivt politisk våben, hvorfor det også er en trussel, man skal være opmærksom på herhjemme i det danske politiske landskab. Derfor beskriver Forsvarets Efterretningstjenestes Center for Cybersikkerhed i deres nyeste trusselsvurderinger - som et nyt element - et øget fokus på angreb fra andre lande. Det skriver Politiken
Og frygten for cyberangreb fra en fremmed nation er reel nok. Det mener Sten Rynning, der er leder af Center for War Studies ved Syddansk Universitet.
»I Danmark skal vi ikke undervurdere, at vi på mange måder er lige så sårbare overfor den type hackerangreb rettet mod partier og organisationer, som vi har været vidne til i den amerikanske valgkamp«, siger han til Politiken.
Derfor er truslen fra hackere heller ikke noget, man er fuldstændig uforberedt på i de danske partier. Stor sikkerhed er et must for at kunne bevare og beskytte følsomme oplysninger og data, fortæller Socialdemokratiets partisekretær Jan Juul Christensen.
»Det er selvfølgelig noget, vi har stor fokus på. Som parti ligger vi jo inde med følsom data fra vores medlemsdatabaser, vores mailservere, og så videre. Vi har satset meget på at have intern kompetence til at sikre vores it-systemer, men vi læner os i stigende grad op ad eksterne leverandører, der har et meget højt niveau af sikkerhed«, siger han til Politiken.
Dog har hændelserne i løbet af den amerikanske valgkamp alligevel fået Socialdemokratier til at oppe sikkerheden, skriver avisen. Dog har an til gode at opleve helhjertede hackerforsøg på egen krop, fortæller Jan Juul Christensen.
»Vi har oplevet forsøg på at lægge vores servere ned, men indtil nu har vi ikke set systematiske forsøg på at hacke vores oplysninger. Vi kan dog altid gøre mere, og vi tager derfor hele tiden alle de sikkerhedsforanstaltninger, vi kan«.
Også hos det nyudnævnte regeringsparti Konservative er man bevidste om cybertruslen.
»Vi har egne folk til varetage sikkerheden i vores databaser, men vi kører også i høj grad via Folketingets systemer. Blandt andet i forbindelse med vores mailsystemer«, siger partisekretær Søren Vandsø til Politiken.
Han er dog ikke overbevist om, at vi kommer til at opleve angreb af den karakter, som udspillede sig under den amerikanske valgkamp. Dertil er de to systemer for forskellige.
»Selvfølgelig tilgår der fortrolige oplysninger til og fra personer i vores systemer eller medlemsregistre, men både embedsapparatet og det politiske system i Danmark adskiller sig markant fra det amerikanske. Hvis vi skulle opleve et brud, så ville det nok ikke være så kontroversielt,« siger Søren Vandsø.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.