Danske myndigheder har ingen mål for brugere af ny corona-app
Lande over hele verden har siden starten af corona-pandemien løbende lanceret apps til smittesporing, og en af de store udfordringer har været at få tilstrækkeligt med borgere til at downloade dem.
Efter forsinkelser og ændringer i den grundlæggende teknologi blev den danske app endelig lanceret i dag, men myndighederne har ingen konkrete mål for, hvor mange danskere der minimum skal bruge appen for at få den maksimale effekt.
»Nej, Sundheds- og Ældreministeriet har ikke et specifikt tal for hvor mange danskere, der skal bruge appen,« hedder det i et skriftligt svar fra Sundhedsministeriets embedsværk.
Version2 har siden starten af maj forsøgt at få indsigt i myndighedernes egne forventninger til appen hos først Digitaliseringsstyrelsen og siden hos Sundhedsministeriet.
Sidstnævnte vil ikke stille op til interview, men har indvilliget i at svare på skriftlige spørgsmål.
Ingen nedre fiasko-grænse
Ministeriet oplyser blandt andet, man ikke har sat nogen nedre grænse for, hvor få brugere der kan have og stadig give mening som meningsfuldt værktøj i kampen mod coronavirus.
»Hver enkel smittekæde, der bremses ved hjælp af appen, er med til at bremse udbredelsen af COVID-19 i Danmark. Derfor vil appen gøre en forskel allerede, når den første notifikation om potentiel smitterisiko bliver sendt til en borger,« skriver sundhedsministeriets embedsværk.
»Men det er klart, at appen vil få større effekt desto flere borgere, der vælger at downloade og anvende den. Forskning viser, at digitale smitteopsporingsløsninger som appen, vil have en effekt allerede fra et lille antal download i befolkningen, hvis den er et supplement til andre tiltag.«
Den forskning, ministeriet henviser til, kommer fra Oxford University. Her vurderes det ganske rigtigt, at ganske få brugere kan gøre en forskel, og et der kan undgås en infektion for hver en til to downloads.
Ideen med smittestop-appen er, noget forsimplet, at Bluetooth-funktionen skal registrere, når brugeren er tæt på en anden Bluetooth-bruger. Sammenkoblet med validerede tests skal man som borger kunne få besked, hvis man har været i tæt kontakt med en smittet person – eller i hvert fald med vedkommendes telefon.
Men jo færre der bruger den, jo mindre er chancen for, at de corona-smittede, man som bruger i kontakt med, også er brugere.
Selvsamme forskere konkluderer i øvrigt, at 60 procent af en befolkning skal bruge en lignende app, hvis den skal stoppe spredningen af virus i samfundet.
Ingen lande med over 40 procents udbredelse
Lande over hele verden har lanceret lignende smittesporings-apps, og flere er i gang med det.
Det har dog været en gennemgående udfordring at få tilstrækkeligt med brugere
Danske myndigheder har fremhævet Singapore som førende på området, og her har målsætningen tidligere heddet 75 procent af befolkningen.
Sådan er det imidlertid ikke gået, og ifølge en opgørelse fra MIT Technology Review har kun 26 procent af borgeren i Singapore downloadet appen.
I Norge har man også en app til smittesporing, som dog er sat midlertidigt på standby på grund af en konflikt mellem landets sundhedsmyndigheder og det norske datatilsyn.
Her er målsætningen 50 procent af befolkningen, men pr 3. juni var der mindre end 600.000 aktive brugere.
Ingen af de 29 smittesporings-apps, der figurerer på opgørelsen hos MIT Technology Review, er udbredt til mere end 40 procent af befolkningen i de pågældende lande.
Ministerie: Appen skal ses i sammenhæng
Version2 har derfor spurgt Sundhedsministeriet, hvordan man forholder sig til den udfordring - og her lyder svaret, at appen skal ses i sammenhæng med andre tiltag.
»Derfor måles effekten af appen ikke ved antallet af brugere. Men det er klart, at ministeriet ønsker at så mange som mulig downloader og anvender appen,« hedder det i en mail fra Sundhedsministeriet.
Undervejs i udviklingen af den danske app har man sadlet om og gået væk fra en centraliseret model til en de-centraliseret løsning baseret på et framework fra Apple og Google. Og hos ministeriet forventer man, at den mere privacy-orienterede tilgang vil få flere danskere til at downloade appen.
»Beslutningen om at basere appen på en decentral teknologi, hvor myndighederne ikke har adgang til data omkring borgeres kontakter, og hvor der ikke anvendes GPS til at registrere borgeres bevægelsesmønstre, forventes at bidrage positivt til antallet af downloads i Danmark.«
Jagten på succes
Selvom lande i alle dele af verden forsøger sig med smittesporings-apps, er det indtil videre svært at få øje på de bragende succeser.
Island er indehaver af rekorden for den mest udbredte app, og her har omkring 39 procent af befolkningen downloadet den.
Her har man dog tidligt meldt ud, at udbyttet er begrænset.
»Teknologien er mere eller mindre...jeg vil ikke sige ubrugelig, men..,« sagde inspektør Gestur Pálmason fra det islandske politi, der står i spidsen for landets app-smittesporing, til MIT Technology Review i midten af maj måned.
Også herhjemme har bluetooth-ekspert og DTU-professor Sune Lehmann advaret mig at sætte forventningerne for højt.
»Det er slet ikke oplagt, at kontaktsporing på denne her måde er den rigtige løsning,« sagde han til Version2 i april måned og advarede om, at Bluetooth-teknologi sandsynligvis vil give en masse falske ‘kontakter’, da den ikke kan se, om der for eksempel er et vindue eller en glasvæg mellem to telefoner.
Version2 har forsøgt at få Sundhedsministeriet til at give et konkret eksempel på, hvem man er inspireret af i forhold til at få gode resultater med appen.
Dog uden held.
Har Sundhedsministeriet et eksempel på et land, der har haft signifikant succes med en smittesporings-app?
»Mange lande arbejder på at udvikle tilsvarende apps, der kan understøtte myndighedernes indsats mod COVID-19. De danske sundhedsmyndigheder og Digitaliseringsstyrelsen er i løbende dialog med en række europæiske lande om erfaringer med lignende apps,« skriver Sundhedsministeriets embedsfolk og tilføjer, at det er sparsomt med internationale erfaringer med det framework fra Google og Apple, som den danske app bruger.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.