Danske myndigheder har ingen mål for brugere af ny corona-app

18. juni 2020 kl. 10:3721
Danske myndigheder har ingen mål for brugere af ny corona-app
Illustration: petovarga / Bigstock.
Lande over hele verden har svært ved at få tilstrækkeligt med borgere til downloade deres smittesporings-apps. Den danske app er netop sendt på gaden, men myndighederne har ingen forventninger til, hvor mange danskere der skal bruge den.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Lande over hele verden har siden starten af corona-pandemien løbende lanceret apps til smittesporing, og en af de store udfordringer har været at få tilstrækkeligt med borgere til at downloade dem.

Efter forsinkelser og ændringer i den grundlæggende teknologi blev den danske app endelig lanceret i dag, men myndighederne har ingen konkrete mål for, hvor mange danskere der minimum skal bruge appen for at få den maksimale effekt.

»Nej, Sundheds- og Ældreministeriet har ikke et specifikt tal for hvor mange danskere, der skal bruge appen,« hedder det i et skriftligt svar fra Sundhedsministeriets embedsværk.

Version2 har siden starten af maj forsøgt at få indsigt i myndighedernes egne forventninger til appen hos først Digitaliseringsstyrelsen og siden hos Sundhedsministeriet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sidstnævnte vil ikke stille op til interview, men har indvilliget i at svare på skriftlige spørgsmål.

Ingen nedre fiasko-grænse

Ministeriet oplyser blandt andet, man ikke har sat nogen nedre grænse for, hvor få brugere der kan have og stadig give mening som meningsfuldt værktøj i kampen mod coronavirus.

»Hver enkel smittekæde, der bremses ved hjælp af appen, er med til at bremse udbredelsen af COVID-19 i Danmark. Derfor vil appen gøre en forskel allerede, når den første notifikation om potentiel smitterisiko bliver sendt til en borger,« skriver sundhedsministeriets embedsværk.

»Men det er klart, at appen vil få større effekt desto flere borgere, der vælger at downloade og anvende den. Forskning viser, at digitale smitteopsporingsløsninger som appen, vil have en effekt allerede fra et lille antal download i befolkningen, hvis den er et supplement til andre tiltag.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den forskning, ministeriet henviser til, kommer fra Oxford University. Her vurderes det ganske rigtigt, at ganske få brugere kan gøre en forskel, og et der kan undgås en infektion for hver en til to downloads.

Ideen med smittestop-appen er, noget forsimplet, at Bluetooth-funktionen skal registrere, når brugeren er tæt på en anden Bluetooth-bruger. Sammenkoblet med validerede tests skal man som borger kunne få besked, hvis man har været i tæt kontakt med en smittet person – eller i hvert fald med vedkommendes telefon.

Men jo færre der bruger den, jo mindre er chancen for, at de corona-smittede, man som bruger i kontakt med, også er brugere.

Selvsamme forskere konkluderer i øvrigt, at 60 procent af en befolkning skal bruge en lignende app, hvis den skal stoppe spredningen af virus i samfundet.

Ingen lande med over 40 procents udbredelse

Lande over hele verden har lanceret lignende smittesporings-apps, og flere er i gang med det.

Det har dog været en gennemgående udfordring at få tilstrækkeligt med brugere

Danske myndigheder har fremhævet Singapore som førende på området, og her har målsætningen tidligere heddet 75 procent af befolkningen.

Sådan er det imidlertid ikke gået, og ifølge en opgørelse fra MIT Technology Review har kun 26 procent af borgeren i Singapore downloadet appen.

I Norge har man også en app til smittesporing, som dog er sat midlertidigt på standby på grund af en konflikt mellem landets sundhedsmyndigheder og det norske datatilsyn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her er målsætningen 50 procent af befolkningen, men pr 3. juni var der mindre end 600.000 aktive brugere.

Ingen af de 29 smittesporings-apps, der figurerer på opgørelsen hos MIT Technology Review, er udbredt til mere end 40 procent af befolkningen i de pågældende lande.

Ministerie: Appen skal ses i sammenhæng

Version2 har derfor spurgt Sundhedsministeriet, hvordan man forholder sig til den udfordring - og her lyder svaret, at appen skal ses i sammenhæng med andre tiltag.

»Derfor måles effekten af appen ikke ved antallet af brugere. Men det er klart, at ministeriet ønsker at så mange som mulig downloader og anvender appen,« hedder det i en mail fra Sundhedsministeriet.

Undervejs i udviklingen af den danske app har man sadlet om og gået væk fra en centraliseret model til en de-centraliseret løsning baseret på et framework fra Apple og Google. Og hos ministeriet forventer man, at den mere privacy-orienterede tilgang vil få flere danskere til at downloade appen.

»Beslutningen om at basere appen på en decentral teknologi, hvor myndighederne ikke har adgang til data omkring borgeres kontakter, og hvor der ikke anvendes GPS til at registrere borgeres bevægelsesmønstre, forventes at bidrage positivt til antallet af downloads i Danmark.«

Jagten på succes

Selvom lande i alle dele af verden forsøger sig med smittesporings-apps, er det indtil videre svært at få øje på de bragende succeser.

Island er indehaver af rekorden for den mest udbredte app, og her har omkring 39 procent af befolkningen downloadet den.

Her har man dog tidligt meldt ud, at udbyttet er begrænset.

»Teknologien er mere eller mindre...jeg vil ikke sige ubrugelig, men..,« sagde inspektør Gestur Pálmason fra det islandske politi, der står i spidsen for landets app-smittesporing, til MIT Technology Review i midten af maj måned.

Også herhjemme har bluetooth-ekspert og DTU-professor Sune Lehmann advaret mig at sætte forventningerne for højt.

»Det er slet ikke oplagt, at kontaktsporing på denne her måde er den rigtige løsning,« sagde han til Version2 i april måned og advarede om, at Bluetooth-teknologi sandsynligvis vil give en masse falske ‘kontakter’, da den ikke kan se, om der for eksempel er et vindue eller en glasvæg mellem to telefoner.

Version2 har forsøgt at få Sundhedsministeriet til at give et konkret eksempel på, hvem man er inspireret af i forhold til at få gode resultater med appen.

Dog uden held.

Har Sundhedsministeriet et eksempel på et land, der har haft signifikant succes med en smittesporings-app?

»Mange lande arbejder på at udvikle tilsvarende apps, der kan understøtte myndighedernes indsats mod COVID-19. De danske sundhedsmyndigheder og Digitaliseringsstyrelsen er i løbende dialog med en række europæiske lande om erfaringer med lignende apps,« skriver Sundhedsministeriets embedsfolk og tilføjer, at det er sparsomt med internationale erfaringer med det framework fra Google og Apple, som den danske app bruger.

21 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
20. juni 2020 kl. 11:43

Jeg har IKKE installeret app'n og gør det heller ikke, men i forbindelse med en nylig opdatering af min android, har "man" via opdateringen installeret app'n der kaldes "Notifikationer om COVID-19" og ligger under "Settings / GOOGLE setings".

Er der nogen der kan hjælpe mig med instruktion til at fjerne dette program igen?

19
19. juni 2020 kl. 20:08

Det er også meget få mennesker der ikke kan installere den :-) Det er en bagatal-diskussion, man er altid nødt til at lave et tradeoff

18
19. juni 2020 kl. 16:41

Nu er der vist meget få mennesker, der anskaffer telefon efter at gerne ville have en smitteapp.

17
19. juni 2020 kl. 15:34

Jeg skal lige forstå korrekt, at de har en meget presset økonomi, men har samtidig en af de dyreste telefoner man kan købe? En iPhone ældre end 6 er dårligt brugbar mere, 4S og muligvis 5 kan fx heller ikke bruges med Mobile Pay.

Heldigvis kan en iPhone der understøtter denne app erhverves for 1000-1500 kr, så hvis man absolut vil have Smitte Appen og absolut vil have en iPhone, så er det stadig muligt og folk i lavindkomstgrupper får 1.000 kr i hånden.

Det lyder for mig mest af brok for at være brok og langt fra en virkeligheden jeg kan se og forstå skulle være relevant når man laver landspolitik. En Android der kan bruge app'en koster vel nogle få hundrede kr – den behøver jo ikke være installeret på ens primære telefon.

16
19. juni 2020 kl. 15:28

og jeg må derfor formode, at man i forhold til de investerede resourcer faktisk tillægger den en vis betydning. Med mindre den da er blår i øjnene og rent gas for folket. Jeg tror i al min naivitet på det første, og som overlevende coronapensionist (corona kan virkelig ikke anbefales) fra den gang alle bare kaldte det lungebetændelse og influenza, finder jeg det virkelig ikke OK, at man sender en “officiel” app på gaden, som forlods udelukker uforholdsmæssigt mange af mine alderskollegaer, der af økonomiske (og forståelsesmæssige) årsager hænger ved deres goe’ gamle bekendte iPhone. Skal vi virkelig derhen, hvor vi må konstatere, at vi åbenbart gjorde et dårligt valg i sin tid ? Nix bix - det er stadig ikke OK !!!

15
19. juni 2020 kl. 13:06

Nu er Smitte Appen jo ikke alt eller intet for at undgå smitte, det er blot 1 ud af flere faktorer i strategien. Det har jo også vist sig at de ældre kan tænke sig mere om end de unge, det er også de unge der møder mange forskellige mennesker. Det er typisk de unge, som du siger, der har den seneste telefon, så i den kontekst rammer det jo plet.

14
19. juni 2020 kl. 12:48

Satse på kreativiteten hos den overvældende intelligentia, som flokkes inden for IT og programmering.

13
19. juni 2020 kl. 12:29

Sundhedsministeriet mener, at sålænge man kan få et positivt resultat, så er det fint. Jeg synes, man mangler at se på den risiko der er, når en stor gruppe kan konstatere, at de ikke har været udsat for at være i nærheden af smittede. Der er under 50 personer dagligt af de af de testede, der er testet positiv, så sandsynligheden for, at man skulle rende ind i en af dem, og de har installeret den nye app den, må være meget lille (der er vist også en social slagside og aldersforskel i, hvem der bliver smittet, så der kunne måske være endnu færre smittede med nye iPhones).

Hvad betyder så én opsporet smittekæde i forhold til hundrede tusinder af personer, der dagligt bliver bekræftet i, at de ikke har været udsat for smitte? Kunne det ikke have en effekt i, at man holder lidt mindre afstand eller tager det lidt mere afslappet med at få afsprittet hænder?

12
19. juni 2020 kl. 11:39

er der et større antal mennesker, nok hyppigt ældre, måske den vigtigste målgruppe, som bliver holdt udenfor, og det er sgu’ ikke i orden. Basta.

Men hvad vil du gøre ved det?

Lave en løsning som oprindeligt tænkt hvor data gemmes centralt, så det også kan udvikles til en gammel Windows Mobile telefon, eller acceptere minimums OS kravene udstukket af Apple og Google hvor privacy på papiret er bedre end i dene centrale løsning?

11
19. juni 2020 kl. 11:22

er der et større antal mennesker, nok hyppigt ældre, måske den vigtigste målgruppe, som bliver holdt udenfor, og det er sgu’ ikke i orden. Basta.

10
19. juni 2020 kl. 11:16

Jeg er sikker på du kan købe en brugt android telefon der understøtter de nødvendige API'er, for under 1000 kr.

9
19. juni 2020 kl. 10:16

Jeg syntes sgu det er meget rimelige krav, og jeg er sikker på at både Google og Apple har gjort hvad de kunne for at få så mange med som muligt. Brug af bluetooth på den måde, uden at dræne batteriet lynhurtigt, kræver altså relativt ny hardware.

Der ud over ville det nok kræve ændring af Apples måde at release iOS opdateringer på, da de så vidt jeg ved, kun tilføjer nye features og nye API'er i seneste major version gennem en ny minor versions. Dvs. at de ikke kommer med sådanne opdateringer til iOS 11 eller 12.

7
19. juni 2020 kl. 09:28

Tjah, det nye Exposure Notification API fra Apple og Google kun er tilgængelig på iOS 13.5 og senere. Så hvis man vil bruge dette API på iOS / iPadOS så er man begrænset til de version hvor Apple har frigivet dette nye API. Min umiddelbare tanke er at Apple ikke frigiver nye features til gamle versioner af iOS - kun sikkerhedsopdateringer.</p>
<p>Google har valgt at gøre det tilgængelig på Android fra version 6 selv om seneste major version i dag er Android 10.

Og ældste iPhone der kan køre 13.5 er iPhone 6s fra oktober 2015. Mit bud er at det er meget få der dagligt bruger en iPhone ældre end det.

Android 6 er også fra oktober 2015. Men selv om den sikkert er kommet som opdatering til visse ældre telefoner, så plejer producenterne jo ikke ligefrem at være særligt flinke til det.

Jeg syntes sgu det er meget rimelige krav, og jeg er sikker på at både Google og Apple har gjort hvad de kunne for at få så mange med som muligt. Brug af bluetooth på den måde, uden at dræne batteriet lynhurtigt, kræver altså relativt ny hardware.

6
19. juni 2020 kl. 06:22

Så jo rigere du er (og har råd til nyere telefon) jo bedre stillet er du over for smitten. ? ?

5
18. juni 2020 kl. 14:57

Som skrevet står længere oppe er API'et kun tilgængeligt fra iOS 13.5 og op.. Så det er Apple der er problemet...

4
18. juni 2020 kl. 14:27

Den nye App er tilsyneladende kun til nye telefoner. Forsøg på at hente til iPhone 6 - Softwaren er ajour iOS 12.4,7

Melding: Denne app kræver iOS 13.5 eller nyere.

Det tyder ikke på den store omtanke hos udbyder?

mvh Egon Laursen Laursen Trading A/S Kogtvedparken 22 DK-5700 Svendborgel@laursen-trading.dkPhone: +45 2423 2721

3
18. juni 2020 kl. 11:08

Hvor er det altså lissom på en enormt majet måde super smart, at man min. skal have IOS 13.5 på sin telefon for at kunne anvende appen.

Tjah, det nye Exposure Notification API fra Apple og Google kun er tilgængelig på iOS 13.5 og senere. Så hvis man vil bruge dette API på iOS / iPadOS så er man begrænset til de version hvor Apple har frigivet dette nye API. Min umiddelbare tanke er at Apple ikke frigiver nye features til gamle versioner af iOS - kun sikkerhedsopdateringer.

Google har valgt at gøre det tilgængelig på Android fra version 6 selv om seneste major version i dag er Android 10.

1
18. juni 2020 kl. 10:56

Hvor er det altså lissom på en enormt majet måde super smart, at man min. skal have IOS 13.5 på sin telefon for at kunne anvende appen.

Det må vist være det, man kalder aktiv fiaskosøgning.

Eller også er udviklerne noget ude af trit med den omliggende virkelighed !