Folkeskoler installerer overvågnings-software på elevernes pc'er

Mindst 40 danske skoler har købt et overvågningsprogram, så læreren kan holde øje med elevernes skærmbilleder og dermed se, om eleverne er på Facebook eller ej.

Lærerne på mindst 40 af landets skoler behøver ikke gætte sig til, om eleverne sidder på Facebook midt i undervisningen. De har nemlig investeret i overvågningsprogrammer, der gør det muligt for læreren at følge med i, hvad eleverne foretager sig på internettet. Det skriver jp.dk.

Mens 15 skoler har investeret i en overvågningsløsning fra en amerikansk producent, har 25 skoler en løsning fra det danske firma Netop. Begge løsninger giver læreren mulighed for på sin egen computer at se hver elevs skærmbillede.

Viceskoleleder på Hedeboskolen i Skagen udtaler til Jyllands-Posten, at han ikke er interesseret i teknisk at blokere for eksempelvis adgangen til Facebook.

»Vi har da muligheden for at lukke ned for Facebook, men det er sjældent, at det er nødvendigt. Programmet har også en forebyggende effekt, og det er klart, at eleverne er mindre tilbøjelige til at gå på Facebook, når de ved, at læreren kan holde øje med dem,« siger John Thomsen til Jyllands-Posten.

John Thomsen understreger over for Jyllands-Posten, at programmet, skolen har investeret i, indeholder en række pædagogiske redskaber, der efter sigende skulle spare tid i undervisningen.

Overvågningen bekymrer skoleledernes formand, Anders Balle.

»Jeg kan godt forstå, hvis skoler forsøger at fastholde elevernes opmærksomhed, når de bruger nettet i timerne, men jeg er betænkelig ved for meget overvågning. Vi skoler skal gerne lære eleverne at bruge de nye medier. Det lyder, som om denne overvågning nærmer sig overvågning af elevernes privatliv, selv om det, som foregår i timerne, af princip er undervisning,« siger Anders Balle til Jyllands-Posten.

Betænkeligheden er, ifølge direktøren i firmaet Netop, grunden til, at virksomheden endnu kun har solgt 1.000 licenser på 25 skoler i Danmark, men fire millioner licenser til resten af verden.

Han oplyser, at hver femte skole i USA har installeret tilsvarende programmer.

Læs også: Netop-direktør: Vores software til folkeskolen spionerer ikke

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (21)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Cristian Ambæk

Er det lovligt at en lære kan kikke med på ens Facebook profil? Ens Facebook profil er jo i princippet en privat ting. Hvermindre du er blevet inviteret til at være venner. Og det er læren nok ikke. Samtidig kan læren se med i private indstillinger som er 100% privat for den individuelle Facebook bruger.

Det er sku svinsk. Så hellere blokere for siden i de tidsrum der er undervisning.

 • 3
 • 6
#2 Jens Holm

Kom lige ind i kampen. Forbud er ikke vejen frem. Eleverne er orienteret om at der kan forekomme overvågning af de ting de laver, så der er intet lusket i det. Hvis de vil have privatliv, så skal de ikke bruge skolens computere i skoletiden.

 • 9
 • 1
#3 Jacob Pind

Er det elevens egen computer ?, hvordan kan det være forenligt brevhemmelighede, er vel intet som hindre dem i at kigge hvad der sker på en maskine i frikvaeret ? eller uden for skoletid for den sags skyld.

 • 1
 • 1
#5 Anders Hovgaard

Jeg synes det er ærgerligt, at de børn skal vokse op med den form for overvågning som en fast del af hverdagen. Det er jo en skidt tendens og hvis man allerede i folkeskolen bliver vænnet til den her slags, så kan man jo forestille sig hvor meget grænserne for overvågning måske senere udvides.

 • 2
 • 2
#6 Sune Foldager

Det er også ærgerligt at børnene laller rundt på nettet i timerne, og det vil de jo gøre. De er ikke voksne, og kan ikke administrere al den frihed de får ved at have en åben pipe til THE INTERNETS. Der er ikke tale om deres egne computere og det er oplyst på forhånd så jeg kan ikke se de store problemer i det.

 • 5
 • 1
#7 Jacob Pind

syntes netop ikke den artikle i jp , gør det klart om det er skolens eller eleverne computer, der er tale om. Ved da at de lokale skoler her netop installer skole releatert software på elevers egnemaskiner, om der også er den slags statiware imellem, skal jeg dog ikke kunne sige.

 • 1
 • 1
#8 Anders Hovgaard

Artiklen hedder jo "Folkeskoler installerer overvågnings-software på elevernes pc'er". Jeg ved ikke om det er en fejl og det ændrer selvfølgelig sagen lidt.

Så synes jeg, at man hellere skal blokere for f.eks. Facebook og så oplyse om det på forhånd. Jeg synes det er bedre at eleverne accepterer at visse sider ikke er tilgængelige på skolen netværk, frem for at de lærer at acceptere, at de altid er under overvågning.

Det er selvfølgelig heller ikke det ideelle, men det er efter min mening bedre.

 • 1
 • 0
#9 Leif Neland

Hvis det er for at læreren lige kan logge på Louises skærm og give hjælp, så er det da fint. Hvis man så som bieffekt kan logge på Lones skærm og se at det ikke er undervisningsrelevant, når hun fniser over et eller andet...

Så svarer det til at nogle har ondt over at der på 750 skoler er hamre i sløjdlokalet, der kan bruges til at lave hjemmerøverier med.

 • 3
 • 1
#10 Benny Petersen

Er der ikke tale om en historie, med en skarptskåret vinkel, for nu ikke at kalde det en and, med den hensigt at skabe forargelse og få folk op af stolene eller blot skabe halløj og helt på rygraden angribe noget der smager af kommunalt eller offentligt samt få nogle ekspertudtalelser på en forkert baggrund.

Der er næppe nogle skoler der anskaffer et program som Netop, kun for at overvåge om eleverne tilgår Facebook eller overvåge elevernes færden på Internettet generelt (der kan man vist med Netop spærre skærmen - helt enkelt), men derimod, fordi det er vurderet at programmet har nogle undervisningsmæssige fordele i forbindelse med IT.

 • 0
 • 0
#12 Mikael Andersen

Jeg kan oplyse at netop bruges i stor stil i erhverv og offentlig sektor som en del af normal IT fejlsøgnings værktøj. det bruges som fjernsupport redskab. f.eks. Region Sjælland har det, (skud fra hoften) installeret på 14.000 pc'er.... kan i høre det?.. lyt godt efter.. ja det er ramaskriget over det. intet. og her snakker vi om sygehus pc'er med personfølsom oplysninger på skærmen. det hele handler om hvordan man benytter software som dette. og at alle involveret selvfølgelig skal have tavshedspligt og retningslinjer osv. men nu er det også sjældent at en person har tid til at kigge med på så mange pc'er alligevel. at artiklen ligger ud med en facebook vinkel er yderest sensationalistisk og høre mere til EB/BT end her. er de i skole? ja?. er det i undervisningen? ja? må de være på facebook? nej? kan det bruges til at undervise og support af elevernes primære funktion i skolen.. altså undervisning ikke underholdning. JA!

 • 0
 • 0
#13 Peter H. Rankin Hansen

Jeg har principielt intet imod at elevernes computere overvåges i timerne, da det gang på gang gange har vist sig, at eleverne ikke er modne nok til at holde sig fra Facebook, mv. Overvågning udenfor timerne må ikke være mulig.

Nu ville det blot være langt nemmere, at tilknytte hver klasse til en gruppe på skolens netværk, og så tænde og slukke for gruppens adgang til eksterne sites efter behov. Så er vi tilbage hvor de må lade sig nøje med at lægge kabale - eller selv betale for mobil adgang til nettet.

Der skal naturligvis også spærres for de porte/adresser der benyttes til de spil der kan spilles over det lokale netværk, som f.eks. Counter Strike.

 • 0
 • 0
#14 Jacob Pind

Er det elevers egne maskiner har den slags software intet at gøre der,skal elevers indlæring overvåges skal det ske i det enkelt program og ikke via et skærmbilede som viser alt muligt andet.

En spærning af facebook og ligende sider, må siges at være det værktøj som har færrest utilsigtede konsekvenser, og er da helt på sin plads, men software til general overvågning er langt ud over de beføjelser som en skole har.

 • 0
 • 0
#15 Deleted User

Det er vigtigt at forstå at de omtalte programmer er beregnet som en hjælp til lærerne når der undervises i eksempelvis et IT-lokale. Ja, der er også mulighed for at se en elevs skærm, præcis på samme måde som en lærer kan bevæge sig rundt i lokalet og se elevernes skærme. Der er tale om et værktøj til lærere så man bl.a. kan vise sin skærm til eleverne, blokere hjemmesider, hjælpe eleverne og helt enkelt spare tid i undervisningen.

Mht. Region Sjælland er det ikke den samme løsning som der omtales i artiklen. Netop bruges ganske rigtigt i stor stil indenfor det offentlige, men det er Netop Remote Control som anvendes her. Indenfor det offentlige system er der høje krav til sikkerhed og sporbarhed hvilket Netop Remote Control opfylder.

Hilsen Carsten fra Netop Solutions

 • 4
 • 0
#16 Venligst Slet Min Bruger
 • 0
 • 1
#19 Jens Holm

Det lyder alt sammen meget fint, men der er formodentlig ikke ret mange der vil være uenige i, at det primære formål er at overvåge eleverne.

Jeg vil være uenig. Det primære formål er, for lærerne, at vise eleverne, på deres skærme, ting, der har med undervisningen at gøre. Det er tilladt at tage Staniolhatten af, Folkeskolen er til for at lære elever ny viden, ikke for at Paranoide forældre kan blive bekræftiget.

 • 4
 • 0
#21 Erik Nørgaard

Hvad er det for noget .... der jamres med. Jeg havde som underviuser ingen problemer med at 'se', hvad eleverne havde gang i, hvis jeg ikke var i stand til at fange opmærksomheden. Det var såre simpelt at benytte eleverne selv til at holde fornøden justits, sa glatnakkerne ikke sænker niveauet for meget for klassen. Der skulle jo bruges ressourcer til at motivere dem til at deltage aktivt i undervisningen. Desuden kan man jo som lærer vandre rundt i klassen - det er langt fra nødvendigt at være klistret fast til tavlefladen. Elever kan bruges som kridt / whiteboard / smart board penneførere. Kan gennemføres selv ved gennemgang af nyt stof der bygger videre på gammelt.

Hvad har læreren gang i, hvis han/hun skal bruge ressourcer til at tjekke elevernes skærme via sin pc??????? Find hurtigst muligt et andet job vil jeg mene.

"Privatlivets fred" og "datatilsyn".. GLEM DET! Eleverne sidder i en læringssituation hvor de på statens regning bliver tilbudt viden de har brug for hvis de vil noget med sig selv i vores pulveriserende samfund. Hvis de ikke lærer tilstrækkeligt bliver de pulveriseret = tabere i samfundsgamet. Så kan I lære det!!!

 • 2
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere