Danske konsulenter vil score kassen på frigivne geodata

8. januar 2013 kl. 07:4022
Danske konsulenter vil score kassen på frigivne geodata
Illustration: ©2017 Google LLC.
Den danske højdemodel er nu blevet sluppet fri som led i en åbning for offentlige data, der kan give gevinster for op mod en halv milliard om året, men dataene kan være svære at fordøje.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Det er ikke helt ligetil at tage punktskyen fra den danske højdemodel, som Kort- og Matrikelstyrelsen nu har frigivet, og bruge den til eksempelvis at finde ud af, hvilke huse i et område der får udsigt til en ny vindmølle.

Geodata som højdemodellen kræver viden om blandt andet kortprojektion, og derfor kan det være vanskeligt for en virksomhed, som ikke har GIS-specialister, at tage de frigivne data i brug.

Det har et nystartet dansk konsulentfirma set et potentielt forretningsområde i.

»Vi ved, at der er rigtigt mange muligheder i data, men vi ved også, at det kræver indsigt og viden at anvende disse data på en smart måde. Vi har erfaringen og kvalifikationerne, der gør, at vi for eksempel kan lave beregninger på den digitale højdemodel, så banker og realkreditselskaber hurtigt kan få et overblik over, om en ejendom vil blive ramt af oversvømmelser som følge af klimaforandringerne,« udtaler partner i konsulentfirmaet Septima ifølge en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Finansministeriet har beregnet, at der er potentiale for en samfundsgevinst på op mod 800 millioner kroner årligt ved at sætte de såkaldte grunddata fra det offentlige fri. Cirka en kvart milliard vil komme fra besparelser i det offentlige, mens resten er potentielle gevinster i den private sektor, som kan udnytte dataene.

Det er dér, konsulenterne fra Septima håber at finde et marked hos virksomheder, som er interesserede i at bruge dataene, men hvor det ikke passer ind i forretningsmodellen at have interne specialister til at håndtere dataene.

Nyt rådgivningsfirma hjælper virksomheder med at få fuldt udbytte af gratis offentlige data

Den 1. januar 2013 gør staten en lang række offentlige digitale grunddata frit tilgængelige for alle - det gælder bl.a. landkortsdata, matrikelkort, højdedata og CVR- og selskabsdata.

De gratis data åbner op for både besparelser og nye forretningsmuligheder. Samlet set er der udsigt til samfundsgevinster for 800 millioner kroner årligt, viser Finansministeriets beregninger.

Her kommer det nye rådgivningsfirma Septima ind i billedet:

“Vi er syv mand, der gennem mange år har arbejdet professionelt med geografisk IT (GIS) og de data, som det offentlige nu slipper løs. Vi er enige med Finansministeriet i, at der er et enormt potentiale i disse data. Vi har derfor startet Septima med det formål at rådgive private og offentlige virksomheder i, hvordan de kan høste det store effektiviseringspotentiale”, siger Bo Overgaard, partner i Septima.

På mange måder udgør de nye frie grunddata rygraden i den digitaliserings- og selvbetjeningsbølge, der rammer Danmark i disse år. Frigivelsen er et led i regeringens digitaliseringsstrategi, der skal være med til at sikre velfærden i Danmark.

Gevinstpotentialet alene for den private sektor vil være op mod 500 millioner årligt.

De brancher, som ifølge Finansministeriet forventes at kunne drage størst fordele af aftalen, er ejendomsbranchen, forsikringsbranchen, den finansielle sektor, teleselskaber, gps-producenter og offentlige selskaber.

Partner i Septima Bo Overgaard er enig:
“Det handler i høj grad om at kunne koble de offentlige grunddata med forretningsdata i virksomhederne - det er det, der skaber værdi”, siger han og tilføjer:

“Vi ved, at der er rigtigt mange muligheder i data, men vi ved også, at det kræver indsigt og viden at anvende disse data på en smart måde. Vi har erfaringen og kvalifikationerne, der gør, at vi for eksempel kan lave beregninger på den digitale højdemodel, så banker og realkreditselskaber hurtigt kan få et overblik over om en ejendom vil blive ramt af oversvømmelser som følge af klimaforandringerne”.

Indtil nu har samfundet kun fået en begrænset værdi ud af kort og i særdeleshed den landsdækkende højdemodel. Sagen er at højdemodellen kan skabe rigtig meget værdi, men det er ikke et produkt der er lige til at anvende. Der er tale om store datamængder der ikke bare lige kan indgå i normale forretningssystemer. I Septima satser vi på at udvikle web-services der gør at virksomheder kan få gavn af data uden at skulle ansætte eksperter. Med de nye services vil det være muligt at lave risikovurderinger af en ejendom i forhold til skybrud. Det vil også være muligt at få beregnet hvor mange ejendomme der vil kunne se en ny vindmølle. Det er i dag noget der kræver specialister, vores mål er at gøre disse komplekse beregninger tilgængelige direkte i virksomhedernes forretningssystemer.

22 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
8. januar 2013 kl. 14:40

@Thorbjørn Nielsen - du giver mig her en chance for at prøve at forklare mit udgangspunkt:

Ja, selvom UTM-systemet er forklaret er det ikke en komplet triviel opgave at omsætte denne forklaring til brugbare on-the-fly koordinat-konverterings-algoritmer i forskellige sprog. Derfor netop nødvendigheden af eksterne konsulenter, som du påpeger, hvilket også er artiklens og min egentlige kommentars udgangspunkt. (Omend jeg muligvis misbrugte ordene 'eksotisk' og 'lukket').

Uden at have villet starte en flame-war tillod jeg mig at håbe kort- og matrikelstryrelsen måske SELV kunne få bemidlet en mere pædagogisk åbning af dataen. Sådan at selv måske amatører, studerende og hobby-interesserede kunne bruge den relativt nemt.

Hvorfor kun lade banker og realkreditselskaber, der har råd til konsulenterne, have glæde af denne nye data? Hvis mere bemidling kom til, kunne man håbe på bedre gennemtrængningskraft af dataens reele værdi. Det var alt, fortsat god dag til alle på tråden :D

21
10. januar 2013 kl. 09:12

Uden at have villet starte en flame-war tillod jeg mig at håbe kort- og matrikelstryrelsen måske SELV kunne få bemidlet en mere pædagogisk åbning af dataen. Sådan at selv måske amatører, studerende og hobby-interesserede kunne bruge den relativt nemt.

@Andreas

Det kunne man måske godt håbe på, men business casen på 800 mio i samfundsgevinst kommer jo ikke fra at give data fri til amatører, studerende og hobby-interesserede.

Jeg synes man bør rose Geodatastyrelsen for at gå absolut forrest, når det drejer sig om at gøre offentlige data tilgængelige på bedst mulige måde, endda for en meget bred skare af brugere fordelt på mange forskellige brancher. Det har de gjort i lang tid og også før frikøbet.

15
8. januar 2013 kl. 15:57

@Andreas Rudolph: Hvilke formater eller koordinatsystemer opfatter du værende mere "mainstream" end f.eks. UTM?

16
9. januar 2013 kl. 13:42

Hvilke formater eller koordinatsystemer opfatter du værende mere "mainstream" end f.eks. UTM?

Andreas nævnte lon/lat som en defacto-standard, og det er da også det der dukker op i langt de fleste funktioner i OpenLayers/Google Maps API-dokumentation.

...

Min personlige holdning at det er noget rod at skulle udstille så store datamængder i alle mulige formater, og jeg skulle mene at der er større udfordringer end projektionen ift at bruge data på forsvarlig vis.

Jeg synes at Geodatastyrelsen (alias Kort- og Matrikelstyrelsen) skal fokusere deres energi (og midler) på at distribuere data så strømlinet så muligt.

Men det kunne sagtens være op til frivillige at lave en service til at servere data i "små mundrette bidder", ligesom at jeg ville synes at et e-mail-liste, et diskussionforum, eller hvad de unge bruger nutildags, til gensidig support mellem amatører (og også gerne professionelle) ville være fedt. Men efter min mening ikke statens opgave.

18
9. januar 2013 kl. 21:32

Min personlige holdning at det er noget rod at skulle udstille så store datamængder i alle mulige formater,

En særlig lille krølle på halen, er at det ikke altid er muligt at konvertere 1:1 imellem forskellige formater, ofte er koordinat konversioner f.eks polynomier med et dusin eller flere grader.

KMS har desuden lagt et stort arbejde i deres open-source koordinat-transformations bibliotek, se links ovenfor.

Så efter selv at have leget med disse data nogle aftene, er jeg villig til at sige at klynkeriet ovenfor er uden substans.

Hatten af for KMS og glem alt om dyre konsulenter...

22
10. januar 2013 kl. 10:11

En særlig lille krølle på halen, er at det ikke altid er muligt at konvertere 1:1 imellem forskellige formater, ofte er koordinat konversioner f.eks polynomier med et dusin eller flere grader.

Ja, det problem havde vi, da vi skiftede fra System 34 til UTM/ETRS89. Her stillede KMS (nu Geodatastyrelsen) også sin ekspertise til rådighed i form af fx. kmstrlib.dll (kernekomponenten i KMS' transformationsbibliotek). Årsagen til problemerne er altid bundet til forskellige ellipsoider, men i dag er der ingen problemer med de frie data, når de skal benyttes i OSM eller ifm benyttelse af GPS, idet omregninger fra UTM/ETRS89 er ren regnearbejde.

Så efter selv at have leget med disse data nogle aftene, er jeg villig til at sige at klynkeriet ovenfor er uden substans.</p>
<p>Hatten af for KMS og glem alt om dyre konsulenter...

Helt enig, men måske kunne Geodatastyrelsen gøre opmærksom på forholdene, så der ikke opstår forvirring. Der sidder mange dygtige folk i Geodatastyrelsen, og de har været helt fremme i skoene i arbejdet med de frie data. (Mange tak!) De vil let kunne strikke et lille skriv sammen, så lægfolk kan komme videre med at skabe merværdi af de åbne data.

17
9. januar 2013 kl. 21:11

Min personlige holdning at det er noget rod at skulle udstille så store datamængder i alle mulige formater, og jeg skulle mene at der er større udfordringer end projektionen ift at bruge data på forsvarlig vis.

Det er ikke et format, det er bare andre enheder til at angive en orientering i planen. EUREF89/ETRS89 bruger vist endda samme datum som WGS84, men det nu egentlig ligegyldigt, for der findes et væld af gratis programmer derude til at få fjernet de mærkelige angivelser i meter og den slags snavs. Der blev linket til QGIS tidligere, men ellers er der fx. OGR2OGR (http://www.gdal.org/ogr2ogr.html) ETRS89 bliver i øvrigt brugt af alle i den offentlige sektor.

19
9. januar 2013 kl. 22:36

Sjovt som der er forskellige betragtninger på snavs, Søren :-) Jeg har altid synes at det var nemmere at arbejde med projicerede data, men det er måske fordi jeg aldrig rigtigt har haft behov for at arbejde med længde/bredde...

20
9. januar 2013 kl. 23:18

Sjovt som der er forskellige betragtninger på snavs, Søren :-)

Nåja, ironien var næsten ikke til at forstå ;-)

Jeg har altid synes at det var nemmere at arbejde med projicerede data, men det er måske fordi jeg aldrig rigtigt har haft behov for at arbejde med længde/bredde...

Ja! Helt enig. Om koordinater er angivet i DMS eller cm, bliver selvfølgelig ret ligegyldig i daglig brug. Her er geometrisk nøjagtighed, fuldstændighed, koderigtighed og tidstrohed vigtigere, når vi taler om grundkortdata. Værdien bliver først rigtig stor, når vi kan lave noget GIS ovenpå.

6
8. januar 2013 kl. 11:48

Det store problem med kort- og matrikelstryelsens frigivne data er at de arbejder med koordinat-projektioner, der ikke har nogen offentligt tilgængelige koverterings-algoritmer.

Jeg har tidligere efterspurgt metoden til at omdanne mellem f.eks. almindelig longitude & latitude og deres eksotiske format. Intet held, so far.

Det undrer mig at en offentligt betalt instans får lov til at arbejde med reel lukket data, når en virkelig gennemskuelighed kunne betyde stor gevinst for hele samfundet!

Det er et klart ønske herfra, jeg håber bemidlingen til mere åbenhed kan lade sig gøre.

EDIT:Er blevet gjort opmærksom på referencer, jeg ikke tidligere har fået gennem kommunale korrespondancer [Se længere nede - rigeligt med feedback ;)]. Jeg takker selvfølgelig for svaret.

Som notat ville jeg dog stadig ønske at kort- og matrikelstyrelsen benyttede sig af et mere mainstream format til koordinater, eller havde mere tilgængelige algoritmer, oh well.

7
8. januar 2013 kl. 12:08

Det store problem med kort- og matrikelstryelsens frigivne data er at de arbejder med koordinat-projektioner, der ikke har nogen offentligt tilgængelige koverterings-algoritmer.

Det passer ikke: https://bitbucket.org/KMS/trlib/wiki/Home

Og med hensyn til hvor svært det er at bruge de data: Hvis man ikke sov hele vejen igennem matematik i gymnasiet, er det altså ikke noget der tager mere end en dags tid at sætte sig ind i...

8
8. januar 2013 kl. 12:14

Enig med Poul-Henning. Det er helt misforstået, at kalde en kortprojektion for "lukket"

Derudover tilbyder KMS alle deres wms og wfs tjenester med WGS84 (lat/lon) såvel som det "lukkede" UTM Euref89.

2
8. januar 2013 kl. 10:23

Jeg kunne godt tænke mig kort over Danmark i følgende formater: SRTM, DTED og GTOPO30. Nogen der ved hvor og hvordan man henter dem ?

14
8. januar 2013 kl. 15:19

Du henter dhm modellerne i esri ascii format og benytter så ogr2ogr for at konverterer dem til bl.a. Dted eller hvad du måtte ønske!

Ogr og gdal kan findes kompilleret i pakke fwtools

4
8. januar 2013 kl. 11:22

Start her: download på kortforsyningen

  • Opret dig selv som bruger
  • Vælg det ønskede datasæt under DHM (Danmarks højdemodel)
  • Udpeg de ønskede kvadrater, som du ønsker at hente data for

Højdemodellen her hentes som ESRI Ascii grid filer og kan indlæses i en del standard GIS-systemer, f.eks. MapInfo, QGIS m.fl.

Har du behov for data i andre formater, skal du selv konvertere eller få andre til at gøre det for dig

5
8. januar 2013 kl. 11:24

Jeg har desværre ikke noget GIS system. Nogen der kender et sted, hvor jeg kan få hentet hele Danmark og få konverteret til et af følgende formater for en fornuftig pris (det er til privat brug, så skal være til at betale) ?

SRTM, DTED og GTOPO30.

3
8. januar 2013 kl. 11:10

Du kan udtrække data fra KMS punktskyen og oparbejde et grid i f.eks ESRI ArcGis el. Lign. Gis system. Herfra burde du kunne komme videre til de nævnte formater.

1
8. januar 2013 kl. 08:31

Gad vide om partneren har et navn?