Danske kommuner har brugt store millionbeløb på omdiskuterede Chromebooks

5. august 2022 kl. 13:5122
Danske kommuner har brugt store millionbeløb på omdiskuterede Chromebooks
Illustration: Konstantin Savusia | Bigstock.
Knap halvdelen af de danske kommuner har brugt et trecifret millionbeløb på at købe titusindvis af Chromebooks til landets folkeskoleelever. Men brugen af Chromebooks er kommet i kraftig modvind, efter Datatilsynet har bedt Helsingør Kommune om at stoppe brugen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er brugt millioner af kroner landet over på at udstyre de danske skoleelever med en Chromebook, der lige nu er i vælten for at være på kant med loven. 

Efter Datatilsynet midt i sommerferien nedlagde et behandlingsforbud mod Helsingør Kommune, er flere danske kommuner begyndt at se deres egen brug af Google-maskinerne efter i sømmene. For der er tale om en stor it-udgift for de danske folkeskoler.

Danske kommuner har nemlig brugt mere end 100 millioner kroner på at indkøbe og udlevere Chromebooks til folkeskoleelever i knap halvdelen af landets kommuner.

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
22 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
8. august 2022 kl. 07:30

Det håber jeg godt nok ikke er sandt. Mange har frygtet/håbet det ville ske, men hvis de ikke har været klar over retsagen kørte og hvad det kunne få af konsekvenser, så vil jeg mene det er de forkerte folk der sidder med vores børns data.

Det kan da vel forhåbentlig ikke overraske, at det er de helt forkerte, der sidder med ansvaret for vores (børns) data? Alle tegn tyder jo på det. Ligeså med vores andres data. Vi bliver skidt et stykke, eftersom vi blot er arbejdsdyr.

Samme taktik benyttes i folketinget. Der har de jo samme manglende forståelse for en simpel lov (som de selv har vedtaget). Og dér kører sagerne også i langdrag. Ingen vil tage ansvar i en simpel sag; her private data, hvor der ikke burde være den mindste forvirring om, at Google + Microsoft skal holdes langt væk fra det.

15
5. august 2022 kl. 22:47

Så vidt jeg kan søge mig til bruger de fleste Chromebooks Coreboot (open-source BIOS) og det burde vist ikke være et problem at installere mere fornuftige Linux distributioner end ChromeOS.

Investeringen kunne vise sig at være et skridt i den rigtige retning.

GDPR til side. Er vi klar til at USA kan lukke for undervisningen? Eleverne overlever nok at tage en ekstra sweater på for at komme udenom EUs afhægighed af russisk gas.

Generelt er IT systemer meget mere besværligt at udskifte end gas og jeg tvivler på at nogen har overvejet i hvilken grad EU kan ramme USA på samme måde hvis det skulle komme dertil (gud forbyde #Trump24).

20
8. august 2022 kl. 07:03

ville være fantastisk hvis man kunne installere nogle helt andre programmer og en anden cloud end Googles på Chromebooks. Mon ikke en skole et sted har prøvet det? ville være den bedste løsning. også på lang sigt. hvis altså computere til 2000 kr er gode nok..... Børn skal lære at bruge andre værktøjer end overvågningsindustriens....

14
5. august 2022 kl. 22:33

Nu de er købt, så er der forholdsregler som kan laves. Men om ændringerne vil have en reel effekt, er mindre sandsynligt (næsten urealistisk) ift. Googles historik. De har et utal af gange bevidst overtrådt aftaler indgået med myndigheder, og hvor privatlivsindstillinger ikke alligevel havde en effekt som lovet.

Men okay, her er en guide udarbejdet af Electronic Frontier Foundation, lavet til skoleelevers Chromebooks og Google konti (dog fra ~2016, så UI er sikkert anderledes):

 1. https://www.eff.org/deeplinks/2015/11/guide-chromebook-privacy-settings-students
 2. https://www.eff.org/deeplinks/2015/11/guide-google-account-privacy-settings-students
9
5. august 2022 kl. 18:33

Laptops i den prisklasse er typisk en gang piece of shit, så jeg er som sådan glad for at kommunerne formentligt ikke er gået efter det billigeste de kan finde... jeg ved ikke hvem leverandøren er, men en vigtig parameter er formentlig også nem og smidig service på maskinerne, så man ikke skal købe en ny hver gang der er en defekt på dem.

Helsingørs ageren lige nu er sørgelig at se på, men overordnet set syntes jeg at de er gået ind i det hele i god tro, det kom bag på mange at korthuset ville falde med Schrems II, omend jeg syntes den letsindige omgang med data om vores børn er tarvelig, dog har det nu heller ikke tidligere været et fokus område, med alle de problemer der har været med utallige skole systemer.

18
6. august 2022 kl. 20:16

det kom bag på mange at korthuset ville falde med Schrems II

Det håber jeg godt nok ikke er sandt. Mange har frygtet/håbet det ville ske, men hvis de ikke har været klar over retsagen kørte og hvad det kunne få af konsekvenser, så vil jeg mene det er de forkerte folk der sidder med vores børns data.

Pt. bør mange også have fokus på google analytics og de domme der er kommet i andre lande. Hvis datatilsynet kommer om nogle måneder og stemmer i de andres landes domme, så er det kun inkompetente IT folk der ikke allerede har en plan B liggende klar, som ikke er "Jamen det er noget EU må finde ud af, indtil da bryder vi bare loven"

21
8. august 2022 kl. 07:28

Det håber jeg godt nok ikke er sandt. Mange har frygtet/håbet det ville ske, men hvis de ikke har været klar over retsagen kørte og hvad det kunne få af konsekvenser, så vil jeg mene det er de forkerte folk der sidder med vores børns data.

Det kan da vel forhåbentlig ikke overraske, at det er de helt forkerte, der sidder med ansvaret for vores (børns) data? Alle tegn tyder jo på det. Ligeså med vores andres data. Vi bliver skidt et stykke, eftersom vi blot er arbejdsdyr. Samme taktik benyttes i folketinget. Der har de jo samme manglende forståelse for en simpel lov (som de selv har vedtaget). Og dér kører sagerne også i langdrag. Ingen vil tage ansvar i en simpel sag; her private data, hvor der ikke burde være den mindste forvirring om, at Google + Microsoft skal holdes langt væk fra det.

19
7. august 2022 kl. 10:39

Det håber jeg godt nok ikke er sandt.

Det er det... holdningerne har været: "Ham Schrems kan da umuligt vinde" og "nogen finder en løsning hvis han vinder"...

...og efter han vandt: "Der kommer snart en løsning på Schrems-problemet, EU kan umuligt tillade det".

2
5. august 2022 kl. 15:28

Hvor er den største fejl? (ved godt at det kan være svært at udpege en bestemt)

 • Datatilsynets langsommelige behandling af klagesag fra Helsingør
 • Kommunernes fortsatte indkøb af Chromebooks
 • Helsingør kommuness manglende efterlevelse af Datatilsynets påbud
 • Datatilsynets manglende trykprøvning af andre kommuners aftaler med Google
 • Datatilsynets manglende tilsyn med aftaler med andre US-baserede leverandører til kommuner og folkeskoler
 • Folketingets fravær i hele forløbet
 • eller?

Der er i hvert fald nok at rydde op i.

13
5. august 2022 kl. 22:06

Datatilsynets langsommelige behandling af klagesag fra Helsingør Datatilsynets manglende trykprøvning af andre kommuners aftaler med Google

Ved ikke om man kan klandre Datatilsynet. Det er ikke en myndighed med mange ressourcer set ift. dets opgaves størrelse. De har udtalt de igang i lign. undersøgelser af andre kommuner.

Datatilsynets manglende tilsyn med aftaler med andre US-baserede leverandører til kommuner og folkeskoler

Google er den mest oplagte at starte med af flere grunde. Så set ift. ressourcer, så er det nok derfor de er først i vælten. Google har en virksomhedsaktivitet ift. europæiske forbrugere som går mindst i spænd med GDPR. Uden lige at komme med tal på det, selvom jeg kan finde dem. Så vil jeg våge at påstå, at Google er mindre integreret i den digitale infrastruktur end f.eks. Microsoft. Så casen vil måske også være et bedre udgangspunkt for Datatilsynet.

4
5. august 2022 kl. 16:24

Den største fejl er samfundets grundlæggende manglende forståelse af digitaliseringens betydningen. Derfor nærliggende at :

 • Folketingets fravær i hele forløbet. Jeg har besøgt Børne & Undervisningsudvalget 2 gange de seneste 4 år. Begge gange fik jeg ingen reponds, ingen kommentarer, ingen reaktion.

 • Helsingør kommuness manglende efterlevelse af Datatilsynets påbud. Ja, de har haft 4 år, og jeg har både besøgt kommunens børne og undervisningsudvalg, men også her mødt absolut tavshed. Forsøgt utallige gange, at få bormesteren i tale, men ingen responds.

Datatilsynet har været en utrolig sagsbehandler overfor mig igennem 4 år. Helt igennem enestående behandling og håndtering af sagen. At Datatilsynet nu møder kritik er imo. rent politisk spin, for at placere det politiske ansvar , så KL og kommunerne selv kan frasige sig ethvert ansvar. Det er et forsøg på, at fordreje fakta og bruge angreb fremfor sund fornuft og påtagelse af sit administrative og politiske ansvar.

6
5. august 2022 kl. 16:34

Folketingets fravær i hele forløbet. Jeg har besøgt Børne & Undervisningsudvalget 2 gange de seneste 4 år. Begge gange fik jeg ingen reponds, ingen kommentarer, ingen reaktion.

Og det gælder jo sådan set stadig: Larmende tavshed. Det er faktisk ret utroligt. Jeg frygter, at man er i gang med i al hemmelighed at fifle en kattelem til kommunerne sammen.

5
5. august 2022 kl. 16:32

Datatilsynet har været en utrolig sagsbehandler overfor mig igennem 4 år. Helt igennem enestående behandling og håndtering af sagen.

Det er rigtigt godt at høre Jesper G. For os andre har det ikke været så synligt, at Datatilsynet faktisk er gode sagsbehandlere. Men 4 år? Er det ikke en lovlig lang snor, man har givet Helsingør?

Nå, lige nu hepper jeg på Datatilsynet, som nu i den grad er trådt i karakter. Enig med dig i, at der er gang i spin-trommerne for at vaske hænder blandt de ansvarlige.

3
5. august 2022 kl. 15:36

I mine øjne her, Ebbe Hansen:

Kommunernes fortsatte indkøb af Chromebooks Helsingør kommuness manglende efterlevelse af Datatilsynets påbud

For Helsingør har udmærket vidst, at de overtrådte reglerne.

Men selvfølgelig har du ret i, at der er meget andet, der kan og skal ryddes op i. Jeg ser meget frem til, at det bliver undersøgt og åbenbaret, hvordan disse elendige beslutninger er kommet i stand. Sådan helt konkret: Hvem har holdt møder med hvem? Hvor mange gange? Hvor? Hvordan lyder kontrakterne? Hvem har betalt middagene? Hvad har man aftalt? Hvad har disse firmaer doneret til parti- og kandidatstøtte? Hvor mange svingdørskarrierer har der være i forløbene? Hvilke VL-klubber er tech-giganternes lobbyister medlemmer af? Osv.

1
5. august 2022 kl. 15:14

Det er klart, at det er en af grundene til panikken, men det skulle man have tænkt på noget før. Når man lytter til jammerkommoderne i kommuner og KL, fremgår det jo tydeligt, hvis man tager deres argumenter på ordet, at disse kommuner i praksis har stavnsbundet sig til Google. Og det i sig selv burde jo have været nok til, at en horden af vildt blinkende alarmlamper og bimlende alarmklokker var gået i gang. Man stavsbinder sig ikke til en enkelt - organiseret kriminel (se Zuboff) - leverandør.

Mon ikke også, de faktisk har gjort det - bimlet og blinket - alarmlamper og -klokker? Mon ikke man bare valgte at overhøre dem, fordi man var så forelsket i/forlovet med Google, at man ikke havde lyst til at se skriften på væggen? For vi andre har jo kunnet se det længe, så det kan ikke passe, at de ansvarlige fagfolk - topledere på området, velsagtens - ikke har kunnet se det.

Det beslutningsmakværk burde få konsekvenser for de ansvarlige, for de har - helt bevidst - handlet med hovedet under armen. Ganske vist på opfordring fra Brian Mikkelsen, men ikke desto mindre tåbelige beslutninger.

"Men standardprisen for at indkøbe Chromebooks til skolens elever lyder på 2.050 per enhed, og 175 kroner for en licens til at bruge Googles Workspace for Education."

Det lyder vanvittigt dyrt ift. de priser, som har været nævnt i et par andre kommentarer (vist noget med 1500 kr, sådan ca.). Har man ligefrem også ladet sig snøre mht. indkøbsprisen, og betalt Google overpris på ordrer, som jo burde indebære en voldsom mængderabat?

Og licensprisen: Det er da en uhørt frækhed, at børnene/borgerne både skal betale Google med kontanter og private data.

Og derudover: Hvor længe holder en sådan chromebook? Evigt?

Der er lidt "Konen med æggene" over den danske, hovedløse digitalisering.

16
6. august 2022 kl. 12:47

grunden til en hæjere pris er non man ikke gider det billigste produkt som tit giver dårlig ydelse og brugeroplevelsen. ram betyder faktisk noget selv i Chromebook. og et godt tastetur og skærm ligeså.

17
6. august 2022 kl. 12:50

Ok, det lyder fornuftigt. Tak for svar.

7
5. august 2022 kl. 18:01

Nu sælger Google ikke chromebooks, det er PC producenterne som laver dem og sælger gennem de normale kanaler så Google scorer de 175 kr for licens, resten går til Lenovo, HP eller whoever og prisen afspejler sedvanligvis kvaliteten på kassen.

8
5. august 2022 kl. 18:09

Ok, tak - det har jeg i mellemtiden også fået forklaret af en mere kyndig herhjemme. Men lyder prisen så rimelig?

10
5. august 2022 kl. 20:01

Det er ikke så enkelt at svare på, du kan få chromebooks væsentligt billigere men kommunerne skal handle på SKI så de har ikke de store valgmuligheder - det er SKI som vælger hvad der kan købes.

11
5. august 2022 kl. 20:11

Tak for svar, Maciej.. Ulogisk, hvis offentlig storindkøb er dyrere...