Danske kommuner fortsætter med Chromebooks: »Det er ikke, fordi vi ikke har forstået alvoren«

8. august 2022 kl. 05:0020
Syddjurs Kommune, Rådhuset i Ebeltoft
Illustration: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.
Det får i første omgang ingen konsekvenser for flere danske skoleelevers brug af Chromebooks, at Datatilsynet i juli nedlagde et behandlingsforbud mod Helsingør Kommunes brug af Google-enhederne. Kommunerne afventer vejledning fra KL.
Artiklen er ældre end 30 dage

Mandag morgen møder danske skoleelever over hele landet ind efter sommerferien, og selvom Helsingør Kommune i sidste øjeblik har vurderet, at elevernes Chromebooks den kommende uge skal blive i tasken, så er det ikke tilfældet i en række andre kommuner.

En række danske kommuner fortsætter nemlig med brugen af Chromebooks på trods af, at Datatilsynet har udstedt et behandlingsforbud mod Helsingør Kommune om at stoppe brugen af Google Workspace.

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
20 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
9. august 2022 kl. 09:24

Man kunne jo lære børnene at administrere deres egen Linux på deres chromebook. Just saying. To fluer med et smæk: 1) lære børn om OS og partitioner 2) smide google på porten. Moderne 'Sløjd' :-)

18
9. august 2022 kl. 11:03

Ksn man smide Chromebooks OS på porten? Er den kike brændt ind i dets ROM?

15
9. august 2022 kl. 09:53

Glem det, det er intet problem med børnene, det er lærerne der skal lærer om OS og partitioner ;-)

17
9. august 2022 kl. 10:46

Ja det er ihvertfald et implicit punkt 0. Tre fluer.

13
9. august 2022 kl. 08:25

@Anne-Marie, det kan godt være at det ikke er et amerikansk firma, men det er bemærkelsesværdigt så engelsk/irsk-lydende navne, der sidder i bestyrelsen. De skriver iøvrigt på hjemmesiden: "G Suite for Education Som den største Google Premier Partner i Norden kan vi hjælpe dig med alt fra kurser til opsætning og administration af Chromebooks og G Suite." Og fra deres seneste årsrapport 1/7-20-30/6-22: "We want to increase our marketing efforts with more online events in each country together with our close partner Google." så ved jeg ikke hvor troværdigt, det er mht. ikke at gå i seng med fjenden her.

16
9. august 2022 kl. 10:13

@Anne-Marie, det kan godt være at det ikke er et amerikansk firma, men det er bemærkelsesværdigt så engelsk/irsk-lydende navne, der sidder i bestyrelsen.

Ja, det slog også mig, Ulf Herold-Jensen. Er der en forbindelse direkte til Google, sådan ejermæssigt, et eller andet sted? Eller til USA?

Men jeg har ikke kunnet finde den.

10
8. august 2022 kl. 17:08

Hvad er WizKids, som Helsingør vist vil sætte sin lid til mht. support, egentlig for et firma? Jeg kan ikke rigtigt finde noget om, hvor de hører hjemme. Ingen adresse, intet om ejere.

Ved googling kan man finde noget wiki:https://en.wikipedia.org/wiki/WizKids

Men det er et amerikansk spil-firma, der ikkenævner noget om google-partnerskab. Og det kan vel ikke være det? For hvis det også er amerikansk, så er vi jo lige vidt?

"Om OS" er meget lidt oplysende:

"Alle har ret til lige udviklingsmuligheder Wizkids sætter fokus på literacy og digital dannelse. På den måde er alle udstyret til at udleve deres fulde potentiale i skoler, på arbejdsmarkedet eller i privatlivet. Vi berører mange områder, men fælles for dem er, at skabe lige udviklingsmuligheder for alle gennem teknologi. I løbende dialog med vores brugere og partnere, stræber vi efter at udvikle den mest brugervenlige software inden for læse- og skriveteknologi og it-drift. Vi udvikler altid vores løsninger så de er stabile, enkle og sikre for brugeren. Som den største Google Premium Partner i Norden, har vi en stor viden inden for Googles portefølje og er løbende i dialog om udviklingsplaner."https://www.wizkids.dk/om-os/

Så hvad er WizKids egentlig for et firma? Er det i virkeligheden et Google-datterselskab, som ikke vil stå ved det?

8
8. august 2022 kl. 15:29

Jeg synes, den måde, Lars Rich, Benedikte Kiær, Pia Færch og co. i Helsingør piver om hvor uretfærdigt det dog er at man har udstedt et påbud, og nu vil tage sagen videre til justitsministeriet, er simpelthen for pinligt.

Så se det dog i øjnene... Det er Helsingør Kommune i sin helhed inkl. alle beslutningstagere i Helsingør Kommune, der nu har ansvaret for denne fejl, der blev begået. Ikke Datatilsynet.

Hvor frækt det dog er at gå efter Datatilsynet, og oven i købet så at sige "Datatilsynet har en uge til at give os besked på afslutningen af sagen, ellers anser vi forbuddet for ophævet". Øh, hvem giver jer lige lov til det?

Jeg bliver vitterlig forargret, når jeg læser disse historier, for det betyder jo bare, at kommunalpolitik sejler ad pommern til i nærmest hele Danmark. Hvis beslutninger og processer foregår på den her måde, så er der ingen hjælp at hente... meget meget dårligt forbillede og meget dårlig repræsentant af hvad der er muligt i Danmark.

Det er ren og skær at redde ansigt... bare helt latterligt og pinligt gjort.

9
8. august 2022 kl. 16:07

Ja, jeg synes også, at det var en pinlig omgang. Jeg har nu fået kæmpet mig igennem byrådsmødet, og jeg er blevet lidt klogere på Helsingørs tankegang, men der er nogle ting, der undrer mig:

  • Helsingør fremstiller sagen som om, det er et spørgsmål om 3. lands-overførsler i forbindelse med online-support. De mener så nu at have løst det problem ved at frasige sig online-support (en løsning foreslået af Google, som har ydet en del rådgivning, og skrevet masser af erklæringer om det ene og det andet, som en del af de 1700 sider). Det har de indført i kontrakten, og desuden også aftalt det med WizKids, som er en Google-partner i Danmark. Jeg ved ikke, om jeg har forstået det rigtigt, men for mig lød det som om, man i stedet ville lade WizKids stå for supporten. Bech-Bruun-advokaten mente, at det garanterede mod 3. lands-overførsler, og at Helsingør var den eneste kommune, som - med Googles hjælp - havde fundet den finte. Men det lød mest som noget aftalebaseret noget - ikke som egentlig opsætningsmæssig fjernelse af muligheden for online-support, så forbindelsen er der måske stadig i systemet?
  • Desuden kan man vel ikke helt undvære support? Hvis en Google-partner som WizKids skal tage over, hvilken garanti har man så for, at Wizkids ikke henter online support hos Google i USA ang. danske skolers evt. problemer, så data alligevel ryger afsted, nu bare med et mellemled mere? Og hvem ejer WizKids? Google? For så er vi jo lige vidt mht. NSA.
  • Desuden kom det frem, at kommunens smartboards kører på android - Google-ejet. Er det så også et problem, hvis der vises persondata via boardet?
  • Endvidere: Er det virkeligt kun online-supporten, som er problemet? Er det ikke også behandlingen og opbevaringen af børnenes (og forældrenes/lærernes) data i clouden, som er et problem?
  • Helsingør lader til at være af den opfattelse, at hvis 3. lands-overførsler er et problem, det er umuligt at løse, så er det begrundelse for, at at kravene omkring 3. lands-overførsler falder væk.
  • De nævnte overhovedet ikke oplysningerne om, at nogle lande mener,at Google har skjulte huller, hvor man ikke ved, hvad der sker med data.
  • Bech-Bruun-manden sagde på et tidspunkt noget med, at når garantier fra et "velrenommeret firma som Google" ikke er godt nok, så.... Google velrenommeret? Han har vist ikke læst sin Shoshana Zuboff. Jeg betragter i hvert fald ikke Google som velrenommeret.
12
9. august 2022 kl. 07:30

Bech-Bruun-manden sagde på et tidspunkt noget med, at når garantier fra et "velrenommeret firma som Google" ikke er godt nok, så....

"Det er problematisk at have så central en aktør til at levere et så centralt produkt, når vi historisk ikke har særlig god grund til at stole på Google. Lucas Cone, ph.d.-stipendiat Aarhus Universitet"https://www.dr.dk/nyheder/penge/datatilsynet-undersoeger-google-software-i-20-kommuner-som-foraelder-ville-jeg-vaere

Er Bech-Bruun mon også betalt af Google?

7
8. august 2022 kl. 14:21

Eleverne på folkeskoler i Helsingør Kommune tager hul på det nye skoleår uden brug af Chromebook-computere.

Det sker, fordi byrådet ifølge det lokale dagblad sent søndag aften besluttede, at eleverne foreløbig den første uge ikke må bruge computerne udviklet af amerikanske Google.

Og hvad er så alternativet? Ingen computer? Købe dyre PC'er med dyre Office365 licenser, som reelt set OGSÅ er tvivlsom med hensyn till opbevaring af data, Stockholm har af nettop den årsag droppet Office365.

For mig virker det hele som et forsøg på at stikke en kæp i hjulet på Google Chrombooks og Gooleapps. Gad vide hvem det kunne være og med hvilke interesser?

Jeg stoler bestemt ikke fuldt ud på Google, de (mis)bruger i høj grad informationerne om mig, men når de reelt set har et godt produkt og de andre måske ikke er bedre (med hensyn til opbevaring af data), så .......

20
9. august 2022 kl. 13:39

Nu kan man jo faktisk godt sætte Office 365 op til kun at køre mod On Premise tjenester og dermed ikke gemme noget i cloud'en overhovedet - men så skal man jo til at have filserver/mailserver kørende lokalt (som skal vedligeholdes) og man kan ikke køre sine applikationer i browseren.

Og ja, så er det nok også NOGET dyrere men man kunne jo bare lade være med fra starten at budgettere med at bryde loven ;)

19
9. august 2022 kl. 12:49

Og hvad er så alternativet? Ingen computer?

I princippet, ja.

Hvis man ikke har råd til en styrthjelm, så må man lade være at køre motorcykel.

Den eneste forskel her er, at børnene ufrivilligt tvinges til at betale Google med deres data. Sandsynligvis er Google/Microsoft ikke billigere end andre muligheder. Betalingen er bare anderledes.

3
8. august 2022 kl. 09:48

Interessant udvikling.

Far artiklen i Helsingør Dagblad:

"Samme vurdering kom fra en ekstern juridisk rådgiver, som har hjulpet Helsingør Kommune under sagen med Datatilsynet."

Googles?

6
8. august 2022 kl. 11:19

Jeg kan alligevel ikke lade være med at undre mig over, at kommunen skulle have været i stand til på så kort tid at producere næsten et par tusind sider argumenter. Har de mon også betalt Bech-Bruun for det?

Nå jeg vil se mødet, og se, om det bliver opklaret der.

5
8. august 2022 kl. 10:16

Hej Sune.

Ok, tak for opklaring og link.

Men hvis de lovlige løsninger faktisk findes, kan det undre, at datatilsyn i andre landet har konkluderet, at de ikke findes (så vidt jeg har forstået).

Det bliver spændende at høre, hvad Datatilsynet siger.

1
8. august 2022 kl. 07:07

"Datatilsynet vurderer, at afgørelsen i Helsingør Kommune formentlig får betydning for en række andre kommuner, der også benytter sig af Chromebooks."

Det betyder, at det vel er ulovligt at bruge disse chromebooks, uanset om Datatilsynet har givet skolerne en direkte afgørelse? Er det lovligt at bryde loven, indtil man bliver grebet i det?

"En af dem er Kolding Kommune. Her tager man afgørelsen fra Datatilsynet alvorligt, men kommer ikke til at foretage nogen ændringer, før man har et større overblik over afgørelsens detaljer. »Vi skal danne os et overblik over, hvad det betyder for os. Vi forventer at vi stadig må bruge Chromebooks, og det handler om de platforme, som vi benytter sammen med dem,« siger Karen Mortensen, skolechef i Kolding Kommune."

Er det da, hvad Datatilsynet har sagt til kommunerne på mødet forleden? Har Datatilsynet bag lukkede døre sagt "Fortsæt bare"? For så er den nyerhvervede glorie godt nok faldet lidt af Datatilsynet.

"»Det er vi selvfølgelig også ved at undersøge. Det er ikke, fordi vi ikke har forstået alvoren, men vi går i gang med arbejdet og gør de tiltag, der måtte være nødvendige.«"

Jo, det er fordi, I ikke har forstået alvoren, når I først nu går i gang med arbejdet. Det er jo grotesk.

"»Eleverne i Syddjurs Kommune forventes for nuværende at fortsætte med brugen af Chromebooks efter sommerferien. I forbindelse med brugen af Chromebooks og Google Workspace for Education på folkeskolerne i Syddjurs Kommune, så er der i tidens løb foretaget en række begrænsninger for brugen af tjenesterne med henblik på bedre sikring af elevernes og medarbejdernes data,« skriver børne- og læringschef i Syddjurs Kommune, Per Viggo Larsen."

Betyder det, at Syddjurs Kommune har løst den gordiske knude, og fundet en løsning? Den løsning, som ingen andre indtil nu har kunnet finde? Så er det da bare at gå i gang med at indføre samme løsning i alle andre kommuner. Eller er det mon ikke bare endnu et forsøg på at trække tiden og spænde ben for GDPR?

"»Afgørelsen fra Datatilsynet i forhold til Helsingør Kommune medfører samtidig, at Børn og Læring i Syddjurs Kommune i den kommende tid grundigt vil gennemgå afgørelsen i relation til brugen af Chromebooks og Google Workspace for Education på folkeskolerne her hos os med henblik på eventuel yderligere forbedring af datasikkerheden for elever og medarbejdere. Samtidig genbesøger vi naturligvis den nuværende risikovurdering, vi har på området”."

Kort sagt: De ved nok godt, at løsningen ikke er lovlig! For den vurdering skulle jo have været foretaget for længst.

"Hos Solrød Kommune vil man ikke stille op til interview om sagen. Kommunen oplyser til Version2, at man har travlt med at finde ud af, hvordan man skal forholde sig til Datatilsynets afgørelse, og derfor vil man ikke sige noget om sagen på nuværende tidspunkt."

Var de ikke til møde med Datatilsynet i fredags? Skal de lige have Google til at hjælpe med at udlægge teksten?

"Og netop diskussioner med KL går igen fra flere af kommunernes ansvarlige for brugen af Chromebooks. "

"Diskussioner med KL"? Hvad mon de diskuterer med KL?