En rundspørge foretaget af DR Nyheder viser, at ni ud af ti kommuner er blevet ramt af cyberangreb i løbet af det seneste år.
Så sent som i sidste uge gik det ud over Lyngby-Taarbæk Kommune, hvor et DDoS-angreb ramte og lagde kommunens netværk ned i to timer, så hverken kommunens medarbejdere eller borgere kunne tilgå netværket.
It-chefen i Lyngby-Taarbæk Kommune, Mikkel Arp, fortæller, at det både er nemmere og billigere at købe et angreb på nettet frem for gå ned i den lokale farvehandel, købe maling og så male graffiti på kommunens bygninger.
54 kommuner har svaret på rundspørgen, og ud af dem har 47 kommuner svaret, at de har oplevet et brud på it-sikkerheden i 2016.
De angreb, som kommunerne typisk oplever, er ransomware-angreb. Kommunerne er heldigvis ofte så opdateret, at det kun er dagens arbejde, der går tabt ved angrebene.
Kommer der eksempelvis et ransomware-angreb, løses det ved, at it-afdelingen geninstallerer de inficerede computere og genskaber filerne fra deres backup.
Eskalering af angreb i 2016
I 2015 ramte den første alvorlige bølge de danske kommuner, og siden er det eskaleret.
En rapport fra Europol viser, at cyberangreb i flere EU-lande efterhånden forekommer mere hyppigt end almindelig berigelseskriminalitet, hvilket de kan nikke genkendende til i kommunerne.
»Der er en klart stigende tendens. Truslerne bliver flere og mere avancerede. It og digitalisering breder sig til flere og flere områder, hvilket ligeledes øger behovet for håndtering af cybersikkerhed,« skriver Favrskov Kommune
Af svarene på rundspørgen fremgår det, at enkelte kommuner på det seneste har oplevet færre angreb, hvorfor de har kunnet spare på sikkerhedsbudgettet, og det bekymrer Henrik Larsen, der er chef for DKCert, der overvåger truslen fra it-kriminalitet mod dansk forskning og uddannelse.
»Generelt vil jeg sige, at det halter med sikkerheden. Det er ikke vejen frem at spare på sikkerhedsbudgetterne,« siger Henrik Larsen.
Burde være 100 procent
Det fremgår, at der kun er en ganske lille procentdel af kommunerne, der har et decideret budget for den interne it-sikkerhed i kommunen. Også det bekymrer Henrik Larsen.
»Hvis ikke der er et budget, der er snøret af til it-sikkerhed, så er der risiko for, at det forsvinder ud i det store budget,« siger han.
Det overrasker samtidig Henrik Larsen, at ikke 100 procent af kommunerne har svaret ja til, at de har oplevet cyberangreb. Han mener, at det kan skyldes, at ikke alle kommuner har kendskab til, hvad der egentlig foregår på deres netværk.
»Med det pres, der er udefra, er forventningen, at kommunerne har oplevet flere sikkerhedsbrud i år,« siger Henrik Larsen og fortsætter:
»Det er massivt, hvad der er af malware for tiden.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.