Danske it-sikkerhedsfirmaer i åben krig om opdaterings-software

It-sikkerhedsfirmaet CSIS lancerer et gratis program, der holder øje med, om din software er opdateret. Det ligner en krigserklæring mod Secunia, hvis software laver præcis det samme.

Den danske it-sikkerhedsvirksomhed CSIS har netop lanceret et nyt program, der skal hjælpe internetbrugere med at holde softwaren på deres pc opdateret. Programmet Heimdal overvåger, om den installerede software er den nyeste version og opdaterer automatisk, hvis der er behov for det.

Lyder denne funktionalitet bekendt, er det ikke tilfældigt. Den ligeledes danske sikkerhedsvirksomhed Secunia har nemlig et lignende produkt på markedet med navnet Personal Software Inspector, PSI. Begge er gratis at anvende for privatbrugere.

LÆS OGSÅ Her er hemmeligheden bag Secunias nye auto-patch software

Sikkerhedsanalytiker Peter Kruse fra CSIS mener ikke, at Heimdal er en kopi af Secunias PSI:

»PSI er et udmærket værktøj, men for lidt brugervenlig, sådan som vi ser det. Vores tilgang har været, at det skulle være mere simpelt. Sikkerhed skal kunne forstås af alle, og derfor genbruger vi smiley-symbolerne, som alle kender og forstår,« siger Peter Kruse.

Ud over at slå på en mere brugervenlig grænseflade har CSIS' Heimdal en ekstra feature i forhold til PSI. Programmet har nemlig også en mere traditionel antivirus-funktionalitet, idet Heimdal aktivt scanner efter netbank-, kreditkort- og informationstyve.

»Vores erfaring er, at traditionel antivirus desværre har meget lav detektion af for eksempel Patcher-informationstyven. Derfor kigger vi på behavior, så brugeren i kombination med eksisterende antivirus får en bedre detektion. Det gælder også for Zbot, Gozi og TDSS-rootkit'et, som vi ser i stigende grad på computerne,« siger Peter Kruse.

Heimdal er gratis for privatbrugere, men planen er at lancere en betalt pro-udgave med mere funktionalitet efter nytår, ligesom en corporate udgave beregnet til udrulning i Windows-miljøer også er i støbeskeen.

I skrivende stund har 256 personer downloadet Heimdal, hvoraf 86 procent manglede kritiske opdateringer til den installerede software. To procent var inficeret med en informationstyv.

Video: Se CSIS' egen video om, hvordan du installerer Heimdal

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#4 Jimmy Krag

Har Secunia både på min egen Windows partition, og kærestens computer. Kører Ubuntu normalt, så er vant til at opdateringer er noget der kommer automatisk. Umiddelbart ser det også hurtigere ud end Secunia (der tager laaang tid om at scanne, og som ikke kan installere opdateringerne selv, og konstant brokker sig over flash, da flash som regel ikke kan rydde ordentligt op efter sig selv når den opdaterer).

 • 0
 • 0
#5 Simon Moore Højer-Simonsen

Har lige installeret og kørt Heimdal på min Vista-spand og her kommer den og siger at der er en opdatering til både media palyer og IE8, men henter jeg opdateringerne fra Microsoft og kører dem får jeg at vide at de ikke er relevante for mit system, og windows/microsoft update melder da heller ikke om at der er opdateringer til nogle af programmerne :-)

 • 1
 • 0
#7 Jeppe Toustrup

Jeg bruger selv filehippo.com's update checker program. Det findes i to versioner, én som automatisk tjekker efter nye versioner af programmer hver gang computeren starter, og en stand-alone version som man kan starte når man vil og som ikke kræver installation, der blot åbner en webbrowser med en side hvor man kan se hvilke programmer der er nyere versioner tilgængelig af, og også hvilke beta versioner der er udgivet af software man bruger.

Det er som sådan rimeligt basalt, hvilket jeg dog foretrækker. Der er ikke noget med automatisk download og installation af softwaren, men filehippo har dog selv filerne til at ligge hos dem, så der er et link ud for hvert stykke software hvor man kan downloade det fra dem med god hastighed, i stedet for at skulle lede rundt omkring på nettet efter det. Changelogs er også tilrådighed på deres site.

 • 0
 • 0
#8 Morten K. Thomsen

Har installeret Heimdal på min Windows 7-maskine. Resultat: Har fået udbyttet min danske Firefox med en engelsk version uden dansk stavekontrol samt en besked hver halve time om, at min pc er i fare og skal opdateres. Sun Jre fejler tilsyneladende i den automatiske opdateringsproces.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere