Danske it-leverandører om fravalg af cloud fra USA: Du bliver hurtigt låst fast

Plus1. december 2022 kl. 03:481
Ugly Duckling Games
Ugly Duckling Games-holdet: Lars Kroll Kristensen (CTO) Tore Neergaard Kjellow (CEO) og Pelle Sølvkjær Christensen (CCO) Illustration: Ugly Duckling Games.
Hvor svært det er for danske edtech-virksomheder at leve uden amerikanske cloudtjenester kommer an på, hvem du spørger. Version2 har taget en snak med to, der har valgt dem fra for at høre, hvilke fordele og ulemper det fører med sig.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er dyrere og kræver umiddelbart også mere arbejde at vælge europæiske cloud-servere frem for amerikanske. 

Det erkender både Lars Kroll Kristensen og Søren Adolph fra edtech-virksomhederne Ugly Duckling Games og Meebook med det samme, når de bliver spurgt ind til deres fravalg af de tre amerikanske cloudtjenester fra AWS, Google og Microsoft. 

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
1. december 2022 kl. 14:02

Dejligt at høre. Jeg gad godt nogen prøve at regne på bare "jern til jern" omkostningen. Hvad ville de ressourcer (cpu+mem) de har i dag - koste hos de store clouds (som jeg ser det, er de MEGET dyrere) - og hvis de har dansk cloud - så er det jo skalerbart - og derfor direkte sammenligneligt. Hvis de har VMs/fysisk jern (lyder det næsten som) - så er det ikke helt det samme, men man kan da sammenligne med 24/7 af tilsvarende - og så se om man kan tror man kan spare nok ved at "slukke/skalere efter behov" til bare at få samme pris hos de store cloud udbydere?

Vi har selv lavet den sammenligning og har valgt Hetzner, over at hoste egne servere (dem har vi efterhånden fået udfaset). Hetzner var ikke meget dyrere end at have egne servere (sammenlignet med det billigste vi kunne købe og hosting pris) - og sparer os for en del besværlig håndtering af eget udstyr.

Så driver vi selv Kubernetes ovenpå Hetzner fysiske servere- så vi har tilsvarende cloud funktionalitet som vi ville have benyttet hos de store udbydere (så vi har ens API på tværs og ikke er låst fast til leverandør specifikke løsninger) - og vi kan hos Hetzner skalere vores clustere op ved at købe VMs efter behov og skalere de fysiske (og noget billigere) servere op - til at klare "basisbehovet" (bundet på 1 måned af gangen).