Danske it-konsulenter overhaler programmørerne

De danske it-konsulenter hiver nu en større del af omsætningen hjem inden for dansk it-service end programmørerne. Samtidig er konsulentbistand nu også den største del af eksporten.

It-konsulenterne har nu overhalet programmørerne i Danmark, når man opgør andelen af omsætningen inden for it-service. Det fremgår af en opgørelse fra Danmarks Statistik.

I 2008 var programmering det største område inden for it-service, men programmering byttede i 2009 plads med konsulentbistand. Det skriver Danmarks Statistik i dets nyhedsbrev.

Konsulentbistand udgjorde i 2009 25 procent af omsætningen, mens programmering udgjorde 23 procent. Det er dog værd at bide mærke i, at omsætningen i 2009 inden for kategorien 'anden udgivelse af software' steg til 13 procent fra 9 procent året før.

Den kategori omfatter ifølge Danmarks Statistiks opdeling systemsoftware, applikationssoftware, downloaded software, online software og softwarelicenser.

Det er også konsulentbistand, som nu udgør den største del af omsætningen inden for eksport af it-serviceydelser, hvor programmering til gengæld har oplevet et stort fald.

Det største fald i omsætningen på det danske it-servicemarked er ifølge Danmarks Statistik sket inden for kategorien databehandling, der blandt andet omfatter webhosting, hvor omsætningen faldt fra 10 procent i 2008 til 4 procent i 2009.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Per Erik Rønne

Jeg tror vi er mange der har arbejdet som selvstændige, momsregistrerede konsulenter - der har fungeret som programmører hos kunderne.

Eventuelt som »underleverandør« gennem en anden konsulent.

Ovenstående tal siger intet før man ved hvad der tales om. Er en »programmør« en lønmodtager der programmerer, mens en »konsulent« er en ikke-ansat progrømmør?

 • 0
 • 0
#2 Thomas Ammitzbøll-Bach

Hvis man skal have en berettigelse som konsulent, så skal man kunne mere end at klikke next tre gange. Det meste konsulentarbejde handler om at få forskellige systemer til at arbejde sammen, og det kan man ikke gøre uden at programmere.

Jeg har netop åbnet dørene til min egen konsulentvirksomhed, og i de opgaver, jeg har nu, er programmering en væsentlig del af det. Noget er decideret udvikling af ny software, men selv de opgaver, der har et mere systemadministrativt snit, er der alligevel en del programkode, der skal tilføjes eller ændres.

Undskyld mig, men computere er altså noget, der kører programmer, og hvis en computer skal gøre noget nyt, så skal der altså ofte programkode til. Det siger sig selv.

Thomas

 • 0
 • 0
#4 Thomas Petersen

Jeg er også lettere forvirret over denne opdeling.

Er virkeligheden ikke at de 2 grænser (hvis de altså har eksisteret) er begyndt at flyde sammen??

Jeg personligt kan ikke yde konsulentbistand uden at kunne programmere. Programmøren kan ikke programmere uden at kende til hvordan tingene virker og er sat sammen....så jeg forstår ikke helt denne artikel?

 • 0
 • 0
#5 Per Hansen

Der er masser af manangement og forretningskonsulenter samt projektledere, som ikke er programmører.

Begrebet konsulent bliver bare mere og mere udvandet, fordi mange større firmaer også kalder deres egne udviklere/programmører for konsulenter. Måske fordi det lyder mere serviceorienteret.

Statistikken er absolut intet værd, før den tydeligt gør klart hvem der betegnes som hhv. konsulent og programmør, og det forudsætter at denne klare skelning er gjort tydelig for dem der har svaret.

 • 0
 • 0
#6 Jakob Holm Hansen

Jeg tror heller ikke det er rykket så voldsomt (hvis det overhovedet er rykket?)

Der er vel bare sket det samme med "konsulent" titlen som der skete med "projektleder" titlen. Alle kalder sig det. Selv folk der installerede 10 windows maskiner kaldte sig projektledere.

Der er måske mere prestige i at kalde sig konsulent end at kalde sig programmør?

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere