Danske forskere vil bygge 'ultimativ sikker kommunikationslinje' mellem KU og DTU

Illustration: Golden Sikorka/Bigstock
15 års kvanteforskning på Københavns Universitet skal nu omsættes til reelle produkter, der kan sælges og bruges til at sikre sikkert internet, lyder det fra forskerne.

I fremtiden skal kvanteteknologi sørge for, at vores data bliver omgivet af en ubrydelig kryptering. I hvert fald hvis det står til forskere fra Niels Bohr-instituttet og DTU, der har startet et nyt forskningsprojekt.

I en pressemeddelelse skriver de to universiteter om FIRE-Q (Field-ready single-photon quantum technology), som skal sørge for, at der bliver taget kvantespring mod realiseringen af sikkert internet.

Projektet skal i løbet af de næste fire år føre laboratorieforskning ud i ud virkeligheden, og det sker helt konkret ved at bruge fibernet mellem Niels Bohr-instituttet og DTU.

Her er målet ’at bygge en ultimativ sikker kommunikationslinje’, lyder det fra Leonardo Midolo, der er adjunkt ved Københavns Universitet.

Læs også: Forsker: Teknologiforståelse bør være del af almendannelsen

I første omgang skal lyspartikler fra kvanteinformation tilbagelægge 10 kilometer mellem de to forskningsinstitutter, men håbet er, at det senere kan bruges ude i samfundet.

Det er forskerteamets opgave at sørge for, at teknologien er ’robust’ og kan sælges som moduler til det eksisterende net.

Lyspartikler er nøglen til sikkerhed

Det er fotoner, lyspartikler, der gør kvanteforbindelsen sikker, idet det er et ’ubrydeligt link’.

Læs også: FE advarer: Virksomheder bør kigge på kvantekryptering

Projektet har en række samarbejdspartnere, som blandt andet skal sikre, at Danmark forbliver blandt de førende nationer i det, der bliver beskrevet som ’kvantekapløbet’.

Projektet bliver støttet med 18 millioner kroner fra Innovationsfonden.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Ole Tange Blogger

men håbet er, at det senere kan bruges ude i samfundet.

Dette er jeg nok tvivlende overfor. Hvis jeg ikke tager fejl, så bygger selve kvantekrypteringsteorien på, at der er line-of-sight (evt. via fiber eller spejl) mellem de to end-points.

Med andre ord: Du kan ikke have en router, der er ejet af djævlen, undervejs.

Og fjerner vi alle routere fra internettet, så er daler brugbarheden af internettet ganske betragteligt.

Hvis målet er at lave sikre forbindelser, der kan modstå kvantecomputere, så var de 18 mio bedre brugt på at videreudvikle PQcrypto - altså kryptering, der kan laves på normale computere, men ikke brydes af kvantecomputere.

Se uddybning: https://www.version2.dk/blog/kryptering-kvantecomputere-1089016

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere