En dansk forskningsgruppe skal undersøge, hvordan man ved hjælp af et blockchain-baseret valgsystem skaber de bedst mulige tekniske betingelser for et tillidsvækkende internetvalg i Grønland.
Det skriver IT-Universitetet i København (ITU) i en pressemeddelelse.
Læs også: Tysk mediehus ramt af ransomware: Måtte stoppe avisomdelingen
Carsten Schürmann, der er professor ved ITU og Principal Investigator på projektet Privacy-Preserving and Software-Independent Voting Protocols, skal lede gruppen af forskere fra ITU, Aarhus Universitet (AU), Alexandra Instituttet og Lars Seier-projektet Concordium. Han lægger vægt på, at Grønland med sit begrænsede befolkningstal og sine store afstande er et optimalt sted at tage udgangspunkt i, når forskningsgruppen skal undersøge mulighederne for et blockchain-baseret valgsystem.
»Blockchains giver nogle relativt nye muligheder for at skabe sikkerhed og øge gennemsigtigheden, som kan være rigtig interessante, når vi taler om internetvalg. Med det her projekt vil vi konkret undersøge, hvordan blockchain-teknologier kan bruges til at dæmme op for angreb på valgprocessen, detektere tekniske og menneskelige fejl og bevare stemmehemmeligheden. Det vil vi gøre ved at udvikle nogle protokoller til et system, som kan verificeres og som er det, vi kalder software-independent,« siger Carsten Schürmann i pressemeddelelsen.
En lovændring i 2020 betyder, at det grønlandske selvstyre i fremtiden vil kunne give befolkningen mulighed for at afgive deres stemmer online ved nationale valg, hvilket ifølge ITU formodentlig kommer til at ske.
Læs også: Ny DIKU-professor undersøger bias i sprogmodeller: »En blændende forsker«
Bas Spitters er lektor ved AU og internationalt anerkendt for sin forskning i verificering af blockchainteknologier. Han fortæller, at »elektroniske valgprotokoller bruger en slags opslagstavle, og Blockchains kan bruges som en privat og sikker opslagstavle.«
»Man bruger dem allerede i mindre valg for at sikre, at vælgerne kan kontrollere, at deres stemmer er blevet registreret korrekt. I dette projekt vil vi udforske, om det kan også blive brugt i større valg. Vi sigter især efter at verificere, at de protokoller, som bliver brugt til at kontrollere stemmerne, er utilgængelige for uvedkommende og at de er sikre. Derudover skal vi i samarbejde med Concordium undersøge, om man ved at integrere MitID i deres blockchain, vil kunne give vælgerne mulighed for at identificere sig samtidig med, at deres private oplysninger beskyttes,« siger han i pressemeddelelsen.
Forskningsgruppen er bevilliget 3,6 mio. kr. til projektet af DIREC, som er delvist finansieret af Innovationsfonden.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.