Danske forskere bekymrede over eget bidrag til kinesisk overvågning

24. juni 2020 kl. 10:11
kameraovervågning
Illustration: Pexels.com.
Forskere på Aalborg Universitet har hjulpet firmaet Hikvision med at udvikle en algoritme, der kan bruges til masseovervågning. Dekan mener, at sagen er uheldig.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Forskere på Aalborg Universitet har hjulpet firmaet Hikvision med at udvikle teknologi, som ifølge eksperter kan bruges til overvågning i Kina.

Det skriver Politiken (kræver login).

Christian S. Jensen fra Aalborg Universitet, der har medvirket i projektet, blev først bekendt med problematikken på baggrund af aktindsigt, som Politiken har søgt.

»I og med at den forskning, vi laver, både kan bruges og misbruges, så bekymrer det mig selvfølgelig. Hvis jeg havde vidst i dag, at vi havde en medforfatter fra det selskab, så havde jeg sikkert sagt nej tak til at deltage«, siger Christian S. Jensen til avisen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dekan Henrik Pedersen fra Det Tekniske Fakultet for IT og Design mener, at sagen er uheldig, men at det ikke har været tilsigtet at bidrage til noget, der kan misbruges. Han mener, at hans eget fakultet skulle have opfanget, at der var en risiko til stede.

Af en artikel i Jyllands-Posten tidligere på ugen fremgik det, at Hikvision også har solgt overvågningsudstyr til forsvaret, skriver JyskeVestkysten på baggrund af et telegram fra Ritzau.

Det har medført, at forsvarsministeren har bedt om en redegørelse.

»Selvfølgelig skal Forsvaret ikke handle med leverandører, der forbryder sig mod menneskerettigheder. I forhold til Hikvision har jeg på baggrund af artiklen i JP bedt Materiel- og Indkøbsstyrelsen om at redegøre for Forsvarets brug af udstyret samt undersøge om der er grundlag for at udelukke virksomheden«, lyder det fra forsvarsminister Trine Bramsen i en mail til Jyllands-Posten.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger