Danske forskere bekymrede over eget bidrag til kinesisk overvågning

Illustration: Pexels.com
Forskere på Aalborg Universitet har hjulpet firmaet Hikvision med at udvikle en algoritme, der kan bruges til masseovervågning. Dekan mener, at sagen er uheldig.

Forskere på Aalborg Universitet har hjulpet firmaet Hikvision med at udvikle teknologi, som ifølge eksperter kan bruges til overvågning i Kina.

Det skriver Politiken (kræver login).

Christian S. Jensen fra Aalborg Universitet, der har medvirket i projektet, blev først bekendt med problematikken på baggrund af aktindsigt, som Politiken har søgt.

»I og med at den forskning, vi laver, både kan bruges og misbruges, så bekymrer det mig selvfølgelig. Hvis jeg havde vidst i dag, at vi havde en medforfatter fra det selskab, så havde jeg sikkert sagt nej tak til at deltage«, siger Christian S. Jensen til avisen.

Dekan Henrik Pedersen fra Det Tekniske Fakultet for IT og Design mener, at sagen er uheldig, men at det ikke har været tilsigtet at bidrage til noget, der kan misbruges. Han mener, at hans eget fakultet skulle have opfanget, at der var en risiko til stede.

Af en artikel i Jyllands-Posten tidligere på ugen fremgik det, at Hikvision også har solgt overvågningsudstyr til forsvaret, skriver JyskeVestkysten på baggrund af et telegram fra Ritzau.

Det har medført, at forsvarsministeren har bedt om en redegørelse.

»Selvfølgelig skal Forsvaret ikke handle med leverandører, der forbryder sig mod menneskerettigheder. I forhold til Hikvision har jeg på baggrund af artiklen i JP bedt Materiel- og Indkøbsstyrelsen om at redegøre for Forsvarets brug af udstyret samt undersøge om der er grundlag for at udelukke virksomheden«, lyder det fra forsvarsminister Trine Bramsen i en mail til Jyllands-Posten.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere