Danske forsikringsselskaber kritiseres for GPS overvågning af kunder

Opdateret. Flere forsikringsselskaber bruger omfattende overvågningsmetoder i opklaring af sager om forsikringssvindel.

Oprettelsen af falske Facebook profiler, spionage og automatiseret overvågning bliver gransket i en ny kritisk rapport, som Berlingske har set på udkastet til.

For at spore deres kunder har nogle forsikringsselskaber anvendt GPS-sporing, hvor en magnetisk enhed bliver placeret under bilen for at spore personens færden.

Denne praksis er angiveligt ikke ulovlig, og inden for branchen er den velanerkendt. Tryg og Alm. Brand har selv oplyst til Berlingske, at de har anvendt metoden imens at Topdanmark, Codan og PFA Pension lover, at de ikke bruger GPS-overvågning.

Historien har fået tidligere justitsminister Morten Bødskov til at kræve en lovændring.

»Jeg kan simpelthen ikke forstå, at det her er lovligt. Og det mener vi ikke, at det skal være. At man som forsikringsselskab i skjul og uden at orientere den pågældende sætter GPS-udstyr på den pågældende. Derfor vil vi bede ministeren om en redegørelse for retstilstanden på dette område og opfordre ham til at få ændret det,« fortalte Bødskov til Berlingske.

Blandt andet brugte Alm. Brand GPS-senderen til at overvåge en »rockertype, der kørte mellem 180-200 km/t på motorvejen«.

Praksissen er desuden blåstemplet af brancheorganisationen Forsikring og Pension, så længe de enkelte selskaber ikke trænger ind på privat grund for at placere GPS-senderen.

»Det er som taget ud af en gammel spionfilm fra koldkrigstiden,« siger forsikringsekspert og formand for Foreningen for Erstatnings- og Forsikringsret, Karsten Høj, til Berlingske.

»Der lader til at være et hul i loven,« siger Jacob Mchangama, ekspert i menneskerettigheder og direktør i tænketanken Justitia, ligeledes til Berlingske.

GPS-overvågning er ifølge Finanstilsynet ikke direkte ulovligt, men det bliver beskrevet som »etisk forkert« af Karsten Høj.

Og når kunden ikke bliver informeret om overvågningen, så er det i strid med »redelig og loyal handling« i henhold til bekendtgørelsen om god skik for finansielle virksomheder, skriver Berlingske.

»Dette skyldes, at de data, der indsamles via en GPS-enhed om skadelidtes færden, kan indsamles og registreres automatisk og elektronisk, uden at der behøver at være en aktiv og løbende stillingtagen fra efterforskerens side til, om registreringen af de aktuelt indgående informationer er relevant for efterforskningen. Overvågningen ved GPS-sporing kan i øvrigt utilsigtet risikere at foregå på privat område, omfatte personer, som ikke er genstand for overvågningen, og foregå over længere tidsrum end først tiltænkt. Derudover har brugen af elektronisk sporingsudstyr en særdeles indgribende karakter,« skriver Finanstilsynet i rapporten

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (21)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Jørgen L. Sørensen

Citat: "For at spore deres kunder har nogle forsikringsselskaber anvendt GPS-sporing, hvor en magnetisk enhed bliver placeret under bilen for at spore personens færden."

Det vil jeg kalde rendyrket vrøvl - det er bilens færden der bliver sporet. Der kan sagtens være andre der bruger bilen.

Og så vil det nok være en fordel om Morten Bødskov og kolleger lige klapper hesten lidt med at ændre loven - det første skridt må være at afklare om der er love der allerede bliver overtrådt. Dernæst kan kan kigge på ændring af love så det bliver forbudt med denne snagen og overvågning.

Jeg ser gerne at alle forsikringssvindler bliver taget - men eftersom svindel er kriminelt må det være politiet der skal efterforske!

 • 10
 • 1
#2 Peter Jensen

Det forekommer mærkeligt om det virkelig skulle være lovligt for et privat firma at montere GPS-overvågningsudstyr på en privatpersons bil uden dennes vidende eller accept. I mine øjne burde dette da være strafbart og medføre fængselsstraf til samtlige involverede personer. Der bør være et personligt strafferetsligt ansvar for den enkelte person der medvirker til forbrydelsen.

 • 19
 • 1
#5 Jørgen L. Sørensen

Greenpeace blev dømt for at sætte GPSer på fiskekuttere så for nogen er der love, der kan bringes i spil.

Fint link - og særligt dette afsnit synes jeg meget klart siger at forsikringsselskaberne har lavet overtrådt:

" Uanset at de tiltalte har handlet med det formål at indsamle beviser for et angiveligt ulovligt fiskeri, har de tiltalte efter det anførte som led heri tilsidesat væsentlige retssikkerhedsgarantier for de ejere af fiskekuttere, der gennem fredskrænkelserne fik påmonteret sporingsudstyr på kutterne. På denne baggrund finder landsretten ikke grundlag for at lade straffen bortfalde, skriver Østre Landsret i sin begrundelse."

 • 7
 • 0
#6 Troels Christensen

Hvor går grænsen ? så skal dyreelskere vel også have lov at sætte et hemmeligt kamera i forlygterne så de kan se om du køre et dyr over, eller politiet skal have lov at sætte hastighedsmåler i bilen uden vi ved det, eller benzin selskaberne vil gerne lige vide noget om dit brændstof forbrug og montere noget overvågnings udstyr... osv.

 • 5
 • 0
#7 Henrik Hansen

så for nogen er der love, der kan bringes i spil.

Ja, den lov som specifikt nævnes i artiklen at forsikringsselskaber undgår.

Greenpeace blev dømt fordi de bevægede sig op på dækket af kutterne, og dette blev anset som en krænkelse af fiskernes husfred.

Artiklen beskriver specifikt at forsikringsselskaberne ikke må gå ind på privat grund for at påsætte GPS modulerne, altså at de netop skal undgå at krænke personens husfred.

 • 2
 • 0
#8 René Nielsen

Nu er jeg sikkert gammeldags, men jeg mener at dem som kræver lovens beskyttelse, passende selv kan starte med at overholde loven, uanset motivet for deres handlinger.

Da formålet med at sætte GPS udstyret på en bil, er at bryde privatlivets fred, mener jeg at vi taler en strafbar handling. Det er vist mere politiets opklaringsprocenter vi taler om end noget andet.

Men lad os et kort øjeblik antage at jeg har misforstået Straffelovens §264, stk. 1 om ulovlig indtrængen og at det vitterlig er lovligt at benytte GPS udstyr på en uvidende person.

Hvad skulle så afholde Se- og Hørs redaktør i at købe 5.000 sæt og systematisk sætte udstyret på ”de kendtes biler”? Derpå hyrer han en IT ekspert til at opbygge en database over de kendtes bevægelser hvori der bliver lavet geografiske opslag således at interessante emner som afvænningsklinikker, tosseanstalter, fødeklinikker og lignende kan afdækkes.

Han kunne også lade kører nogle natkørsler der kunne kigge efter koordineret adfærd/bevægelsesmønstre, således at udenomsægteskabelige affærer blandt ”de kendte” bedre kan dækkes.

Med sådan et værktøj er Se- og Hørs redaktør bedre i stand til at sende fotografer og journalister afsted – og møde ”de kendte” på ”det rigtige sted og det rette øjeblik”. Det værktøj ”er guld værd” for redaktøren.

Den synsvinkel med Se- og Hørs redaktør tror jeg virker bedre på politikkerne, end at tale om paragraffer, da de jo selv er i ”risikozonen” for en Se- og Hør GPS!

Og så behøver vi ikke at beskikke folk til at ringe når en kongelig kommer på fødegangen.

 • 11
 • 0
#11 Ken Poulsen

Vil godt vide hvis man finder sådan en GPS tracker på sin bil. Tilfalder den så mig? Kan jo ikke vide om den har sat der siden man købte bilen? For der står jo vel ikke navn på den? :)

 • 4
 • 0
#12 Jan Heisterberg

Der er udemærkede citater og henvisninger. Noget besynderligt, at "indtrængning på privat grund" spiller en rolle.

Sammenlign lige med krav til brug af videoovervågning - hvilket man ikke umiddelbart må på offentlig vej (uden tilladelse).

Der har vel næppe været en mere klokkeklar sag om "privatlivets fred" - uanset hvor sympatisk formålet (måske) kan være. Måske kan det sidestilles med telefonaflytning, som kan ske efter dommerkendelse.

 • 1
 • 0
#15 Bjarne Nielsen

Det er godt nok ubehageligt, at det ikke blot er et klart "ulovligt" fra Datatilsynet, men at der væves en hel del.

Nu er Datatilsynet en institution, som plejer at tie stille indtil de har haft lejlighed til at tænke sig grundigt om, og helst på baggrund af en konkret sag, så bare det, at der her skydes fra hoften på en mere generel handlemåde er bemærkelsesværdigt.

Hvis det var mig, så ville jeg også belægge mine ord med forsigtighed under de vilkår.

 • 2
 • 0
#19 Ivo Santos

Hvis jeg fadt en gps under min bil, så ville jeg prøve at finde en bil, som tilhører det pågældende forsikrings selskab, helst direktøren, og placere den under den pågældendes bil.

 • 0
 • 0
#20 Benny Nissen

Hvorfor? Du må gerne sætte den på min bil, hvis jeg kan få billigere forsikring på den måde. Jeg kører ikke for stærkt, jeg er ikke min kæreste utro og jeg laver ikke ballade, så gerne for mig. Hvorfor vil du af med den? Af ovenstående grunde?

 • 0
 • 1
#21 Jørgen L. Sørensen

Jeg kører ikke for stærkt, jeg er ikke min kæreste utro og jeg laver ikke ballade, så gerne for mig.

Du låner nok heller aldrig din bil ud - kører i områder hvor der måske er kvinder/mænd som sælger natural-ydelser, i nærheden af stadioner når der er højrisiko-kampe osv. osv.

Problemet er ikke kun hvad man laver, men også hvad andre tror man laver/har lavet.

Det der er uskyldig færden/hændelser i dag, kan måske være suspekt om et år eller to når nogle graver fakta frem, og man ikke selv kan huske præcist hvor man var, hvad man lavede, eller hvem der lånte bilen på det pågældende tidspunkt.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere