Oprettelsen af falske Facebook profiler, spionage og automatiseret overvågning bliver gransket i en ny kritisk rapport, som Berlingske har set på udkastet til.
For at spore deres kunder har nogle forsikringsselskaber anvendt GPS-sporing, hvor en magnetisk enhed bliver placeret under bilen for at spore personens færden.
Denne praksis er angiveligt ikke ulovlig, og inden for branchen er den velanerkendt. Tryg og Alm. Brand har selv oplyst til Berlingske, at de har anvendt metoden imens at Topdanmark, Codan og PFA Pension lover, at de ikke bruger GPS-overvågning.
Historien har fået tidligere justitsminister Morten Bødskov til at kræve en lovændring.
»Jeg kan simpelthen ikke forstå, at det her er lovligt. Og det mener vi ikke, at det skal være. At man som forsikringsselskab i skjul og uden at orientere den pågældende sætter GPS-udstyr på den pågældende. Derfor vil vi bede ministeren om en redegørelse for retstilstanden på dette område og opfordre ham til at få ændret det,« fortalte Bødskov til Berlingske.
Blandt andet brugte Alm. Brand GPS-senderen til at overvåge en »rockertype, der kørte mellem 180-200 km/t på motorvejen«.
Praksissen er desuden blåstemplet af brancheorganisationen Forsikring og Pension, så længe de enkelte selskaber ikke trænger ind på privat grund for at placere GPS-senderen.
»Det er som taget ud af en gammel spionfilm fra koldkrigstiden,« siger forsikringsekspert og formand for Foreningen for Erstatnings- og Forsikringsret, Karsten Høj, til Berlingske.
»Der lader til at være et hul i loven,« siger Jacob Mchangama, ekspert i menneskerettigheder og direktør i tænketanken Justitia, ligeledes til Berlingske.
GPS-overvågning er ifølge Finanstilsynet ikke direkte ulovligt, men det bliver beskrevet som »etisk forkert« af Karsten Høj.
Og når kunden ikke bliver informeret om overvågningen, så er det i strid med »redelig og loyal handling« i henhold til bekendtgørelsen om god skik for finansielle virksomheder, skriver Berlingske.
»Dette skyldes, at de data, der indsamles via en GPS-enhed om skadelidtes færden, kan indsamles og registreres automatisk og elektronisk, uden at der behøver at være en aktiv og løbende stillingtagen fra efterforskerens side til, om registreringen af de aktuelt indgående informationer er relevant for efterforskningen. Overvågningen ved GPS-sporing kan i øvrigt utilsigtet risikere at foregå på privat område, omfatte personer, som ikke er genstand for overvågningen, og foregå over længere tidsrum end først tiltænkt. Derudover har brugen af elektronisk sporingsudstyr en særdeles indgribende karakter,« skriver Finanstilsynet i rapporten