Danske Banks mobilbank til iPhone bruger NemID-papkort ? men ikke Java

Danske Bank-kunder kan fra i morgen gå i banken fra deres iPhone, og Android-versionen er allerede på vej. Sikkerheden er baseret på NemID's papkort ? men uden Java-applet.

Tjek din saldo, overfør penge til andre konti, find den nærmeste hæveautomat eller se, hvad kursen på Euro er lige nu. Det er tilbuddet fra Danske Bank, der i dag officielt har lanceret iPhone-applikationen iDanske.

»Mere end halvdelen af vores kunder benytter i dag netbank og i fremtiden forventer vi, at en stor del af vores kunders daglige bankforretninger flytter over på mobilen. Det er nemt og fleksibelt, fordi de fleste af os altid har mobilen lige ved hånden, siger Danske Banks CIO, Peter Trier Schleidt.

Applikationen er netop blevet godkendt i Apples App Store og kan, som Version2 i går kunne berette, downloades fra i morgen til iPhone, iPod Touch og iPad.

Eftersom Apple ikke understøtter Java, kan Danske Bank indtil videre ikke benytte den traditionelle NemID-løsning, der kræver, at brugeren kører en Java-applet. I stedet har banken udviklet en løsning, der minder om NemID ? blot uden Java.

»Vi har lavet en løsning, hvor brugeren skal logge på med sit cpr-nummer eller sit NemID-login. Derefter skal man indtaste sin firecifrede servicekode, hvorefter man får en challenge og skal indtaste den sekscifrede kode fra sit NemID-papkort,« forklarer Peter Trier Schleidt.

Den omtalte firecifrede servicekode er en, Danske Bank-kunder får tildelt og som blandt andet kan ses i netbank og aftaler, man har med banken.

Men løsningen er midlertidig, for ifølge Peter Trier Schleidt er DanID på vej med en 'ægte' NemID-løsning til mobilen.

»Og når DanID understøtter, at vi kan det ud af boksen, vil vi selvfølgelig også understøtte det,« siger han.

Løsningen er ind til videre kun tilgængelig på Apple-produkter, men en version til Googles Android-styresystem er allerede klar til testbrugerne og vil blive lanceret i løbet af efteråret.

»Apple og Google er dem, vi satser først på. Vi holder også et vågent øje med Nokia, mens Microsoft mere er dark horse i det spil, siger Peter Rørsgaard, der er underdirektør i Danske Banks forretningsudvikling.

Danske Bank forventer, at 50.000 kunder inden nytår har downloadet applikation fra en af de tilgængelige platforme.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (19)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Hans Schou

Det lyder rigtig godt. Det har også hele tiden undret mig at det skulle være nødvendigt med Java.

En ting springer dog i øjnene. Det virker som om Danske Bank laver en special løsning til hver smartphone. Det er så ikke den løsning jeg helst ser. Den bedste løsning er ren javascript som Jyske Bank havde i gl. dage. Og så bruger man en standard browser.

 • 1
 • 0
#2 Mads Bendixen

Egentlig burde det her været noget Danid kom med, så alle banker havde mulighed for at tilbyde deres kunder det.

Hvor "låst" er applikationen til DBs systemer? - Er det "nemt" for andre banker at tilpasser applikationerne til deres systemer?

 • 0
 • 0
#3 Stephen Aaskov

Det vil begrænse mulighederne for brugeroplevelsen, hvis det skal passe ind i fællesnævneren for mobile browsere.

F.eks vil følgende funktioner blive noget besværlige: - Rotér for at skifte mellem oversigt/detaljer - Integration til teelfonen´s kort service (og navigation) - Mulighed for telefonopkald fra app´en (Ring op til din bankafdeling) - Integration til telefonens kalender (Book møde, opret aftale i kalender)

Desuden giver en dedikeret applikation en helt anden mere helstøbt "feel" end en hjemmeside.

 • 0
 • 0
#7 Jesper Kleis

Kan ikke lade være med at undre hvor sikker ovenstående løsning er?

Hvis det har kunnet lade sig gøre at jailbreake ens telefon igennem en pdf, er det vel også muligt at proppe en anden danske bank app på - her får brugeren mulighed for at indtaste sin pin, og sit challenge, hvorefter den melder at forbindelsen til serveren desværre er blevet brudt/eller programmet bare crasher - hvorefter data uploades et andet sted. Håber i hvert fald at der er taget højde for noget sådant.

 • 0
 • 0
#12 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Stephen,

Du prøver hårdt, hvad.. :-)

Jeg skrev "Det[monoTouch] eller native, det er vel en afvejning mellem ambitioner og kompetencer."

Det lød på dig som at afvejningen betød, at hvis man manglede ambitioner eller kompetencer, så brugte man MonoTouch.

... personligt har jeg det sådan, at jeg vildt gerne ville lege med iPhone-udvikling - men jeg bliver så træt, så træt over bare at tænke på at skulle sætte mig ind i et nyt sprog og værktøj. Derfor er værktøjer som MonoTouch meget tiltalende - i hvert fald for mig.

... det er jo bare en fucking telefon, for pokker :o)

 • 0
 • 0
#13 John Jensen

@Jesper Lund Stocholm

Nu er det sådan, at MonoTouch kun eksisterer til iPhonen. Så cross-platform er det ikke. Jeg ved godt Mono også findes til Android nu, men jeg tror udviklerne af Danske Banks app har holdt sig fra at bruge .NET netop fordi Apple indførte nogle uhensigtsmæssige restriktioner med iOS 4. Med andre ord - det vil ikke give mening at udvikle en iPhone-app i .NET. At Apple så LIGE har løftet restriktionerne en anelse, er en anden historie.

 • 0
 • 0
#14 John Jensen

@Jesper Kleis

Hvorfor er det mere usikkert at man kan jailbreake sin iPhone, end at man kan installere alverdens skrammel på sin PC/Mac/whatever..? Hvis du vil være helt sikker, kan du jo bare traske ned i banken som i gamle dage... for du anvender vel ikke netbank i dag..?

 • 0
 • 0
#15 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej John,

Nu er det sådan, at MonoTouch kun eksisterer til iPhonen.

Ja, det så jeg pludseligt også (beklager misinformationen). Jeg havde overset, at MonoDroid endnu var på beta-stadiet.

http://androidcommunity.com/novel-monoc-is-developing-monodroid-20100217/

http://www.go-mono.com/monodroid/

jeg tror udviklerne af Danske Banks app har holdt sig fra at bruge .NET netop fordi Apple indførte nogle uhensigtsmæssige restriktioner med iOS 4. Med andre ord - det vil ikke give mening at udvikle en iPhone-app i .NET.

Jeg tror heller ikke, at DanskeBanks app er lavet i .Net.

Men der er mange brugsmønstre for mobile apps. Hvis ex CIBER som virksomhed kan/skal levere en mobil-app til en kunde, så skal den jo aldrig i AppStore. Derfor kommer de tidligere regler fra Appe slet ikke i spil - for vi putter bare selv programmerne på medarbejdernes telefoner. Derfor er det i høj grad vigtigt for os, hvordan vi kan anvende de resourcer og kompetencer vi allerede nu har i biksen. Disse peger ikke i retning af Objective-C - men udelukkende i retning af Java til Android eller .Net .

At Apple så LIGE har løftet restriktionerne en anelse, er en anden historie.

Det er måske "en anden historie" - men det er da uhyggeligt relevant.

 • 0
 • 0
#16 Stephen Aaskov

Ahh, i "bagklogskabens ulideligt klare lys" kan jeg godt se, at det skrevne kunne opfattes sådan.

Men vi er vist ganske enige, afhængig af hvad man vil, hvad man kan og en business case, er native what-ever-telefon-OS kontra en (fremtidig) generisk platform et valg man står over for.

Og til sidst: Jeg tror ikke du skal være så bange for Objective-C, det er ikke så svært - og det giver unikke muligheder. Det ér et fedt sprog. Message-passing kontra hårde funktions kald giver en stor den af fleksibilitet man ser på Apple´s software.

 • 0
 • 0
#17 Deleted User

Kan ikke lade være med at ærgre mig over at vi skal tilbage til homebanking-tiden med applikationer til at komme i banken. Internettets websites er da glimrende til netbanking - også på mobil. Længere argumentation her: http://blog.creuna.dk/2010/02/25/savner-du-dit-homebanking-program/

Noget andet er adgang uden java. Jyske Bank har lavet en adgang uden papkort. Jeg bliver mere og mere puzzled over løsningen og bankernes commitment til den.

Når det er sagt, så lad os få åbnet op for mobile banking (til alle devices og via den webteknologi, som bankerne allerede bruger mio på at drifte og udvikle) på en god og sikker måde.

 • 0
 • 0
#18 Tore Green

Selv når MonoDroid kommer ud af beta giver det ikke en "write once, run anywhere" platform.

De mobile Mono-platforme har ikke en fælles indpakning af UI-bibliotekerne fra hhv. iPhone og Android. Applikationer i Netbank-genren laver næppe meget andet end UI og serverkald, så der ville stort set ikke være noget at genbruge mellem platforme (-andet end lidt C#-kompetencer).

(Se http://monodroid.net/FAQ#I_have_a_MonoTouch_or_WindowsPhone_7_applicatio... )

Hvis Mono-familien en dag bilver udvidet med f.eks. XAML er det straks en anden snak.

 • 0
 • 0
#19 Kenney Andersen

En ting springer dog i øjnene. Det virker som om Danske Bank laver en special løsning til hver smartphone. Det er så ikke den løsning jeg helst ser. Den bedste løsning er ren javascript som Jyske Bank havde i gl. dage. Og så bruger man en standard browser.

Det kan man faktisk også. Start mobil browseren på http://mobil.danskebank.dk og log in med nemid-nr/cpr og danske bank service kode, efterfulgt af kodeord fra nøglekort. Funktionen er muligvis mere basal end den i iPhone udgaven, men den giver da adgang til de vigtigste ting, og burde virke på det fleste mobiler.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere