Danske bankchefer vil samle it-driften i fælles selskab

27. april 2015 kl. 15:1618
Flere danske bankdirektører ser gerne, at bankernes it-drift og udvikling bliver samlet i et enkelt selskab. Det skal reducere udgiverne på området betragteligt.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

De danske banker bør samle deres it-drift og udvikling i en enkelt virksomhed i stedet for de nuværende tre.

Det mener flere danske bankdirektører ifølge Berlingske Business.

Bortset fra Danske Bank og Nordea, der hver har deres egen datacentral, er alle de danske pengeinstitutter tilkoblet enten SDC, BEC eller Bankdata.

Her udvikles nogenlunde de samme it-systemer til bankerne, og det udløser en årlig omsætning på godt en milliard kroner i hver datacentral.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men det kunne gøres langt billigere ved at fusionere dem.

»Der er ingen tvivl om, at der ville være penge i at fusionere datacentralerne. Det ville give en større volumen og lavere omkostninger. Hver gang, der kommer en ny lov, skal den implementeres alle steder,« siger Gert Jonassen, der er ordførende direktør i Arbejdernes Landsbank og formand for BEC.

Direktører fra både Jyske Bank og Sparekassen Kronjylland bakker idéen op.

Ønsket om en fusion har dog eksisteret i flere år, men indtil videre er det ikke lykkedes for bankerne at blive enige om, hvilke vilkår, det eventuelt skal foregå på.

18 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
28. april 2015 kl. 16:30

Benytter du flere banker, bliver det pludseligt muligt at samkøre hele dit engagement.

For kunden ikke føler at banken kigger i kundens bankdata hos kundens andre banker, kan vi 'man' bare udregne en samlet kreditværdighed og kalde det creditscore.

NU kan bankerne oplyse til de ureflekterende medier at det kun er en fordel for kunden, da alle banker så kan afgive tilbud udfra samme udgangspunkt.

KUN af hensyn til kunden, naturligvis.......

K

12
28. april 2015 kl. 14:19

Er det ikke normalt omvendt? I stedet en enkelt udbyder som kan diktere prisen, så vil man have flere udbydere, så man kan presse prisen ned?

7
28. april 2015 kl. 10:59

Har igennem en lang række år arbejdet indenfor luftfart og blandt andet været med til at bygge Amadeus det pan europæiske system der i dag bruges af 500+ selskaber. Konkurrenter som SAS, Lufthansa og British Airways er i dag samlet i samme IT system, og på trods af dette er der en god konkurrence for mig som forbruger, samtidigt med en modernet IT platform med delte omkostninger. Kunne man gøre det samme for banker. 80% af det der sker i en bank er det samme så hvorfor ikke, måske tiden er inde til at tænke nye tanker?

6
28. april 2015 kl. 10:10

Jeg synes det her lugter af at banker er enige om, at der ikke skal konkureres for meget. Ved at bruge samme systemer, er der en måde hvor de ikke kan differenciere sig på. Selvfølgelig kan de give højere / lavere renter, men det lugter altså af at egentlig konkurrence ikke findes.

8
28. april 2015 kl. 11:49

Det kommer vældig meget an på hvad du gerne vil have at de skal konkurrere på?

At konkurrere på backend-systemer giver i min hjerne ikke så meget mening - det er blot ekstraomkostninger for mig som forbruger. Udviklingsorganisationen vil blive holdt til ilden af konkurrencen med Dansk Bank og Nordea, må man formode. Desuden kigger de i horisonten på konkurrencen med betalingssystemer fra Apple, Facebook, Google osv.

Man kan også forestille sig en situation, hvor der kommer flere valgmuligheder i selvbetjeningssystemerne.

I øvrigt har de større finanskoncerner stadig egenudvikling - de fælles systemer bliver lavet hos en bankcentral.

Disclaimer: Jeg arbejder med web-drift hos JN Data, som laver IT-drift for SDC, BEC, Bankdata, Jyske Bank og Nykredit. Min hverdag ville blive fantastisk meget lettere, hvis sammenlægningen skete. Håber jeg. :-)

17
30. april 2015 kl. 13:32

Hvis man gerne vil kunne lave billige bankforretninger, så er vejen frem mere konkurrence - ikke mindre.

Den danske bankverden er fyldt med koordinerede tiltag mod kunderne, som understreger behovet for mere konkurrence.

Jeg er ikke i tvivl om at en sådan sammenlægning vil være en fordel for de store banker, men for kunderne og samfundet, ser jeg ingenting, som tyder på at det kunne blive en fordel.

18
3. maj 2015 kl. 12:37

Jeg er ikke i tvivl om at en sådan sammenlægning vil være en fordel for de store banker, men for kunderne og samfundet, ser jeg ingenting, som tyder på at det kunne blive en fordel.

Nøjagtigt !

Det er for at enhver (dansk ?) bank kan se kundens samlede engagement i den danske bankverden (ikke at forveksle med Den Danske Bank's verden).

Så er det slut med at forhandle med sin bank, uden de VED nøjagtigt hvad du har af indestående i andre banker.

Hvis monopollignende tilstande fungerer som et monopol, - så er det vel et monopol.??

K

11
28. april 2015 kl. 13:24

Jep, jeg er farvet. Derfor disclaimeren.

13
28. april 2015 kl. 14:23

Er der skam heller ikke noget i vejen med. Jeg vil hellere købe mine bøffer ved slagteren end en selvudnævnt ekspert der har kørt mange dyr ned.

Det er bare trist at besparelser oftest kommer at færre medarbejdere og der allerede er overtal af kandidater til stillinger.

4
27. april 2015 kl. 23:37

Det er da muligt at bankerne vil kunne spare en hel del, men omvendt vil alle danskere ende op med det samme banksystem og udviklingen vil gå i stå. Se bare nu, hvor vi har MobilePay og Swipp. Tænk hvis vi kun havde f.eks. Swipp...

5
28. april 2015 kl. 10:06

Danske Bank og Nordea vil stadig have deres egne udviklingsafdelinger, så der vil stadig være konkurrence.

2
27. april 2015 kl. 18:11

...dvs Landet med de mange kongeriger !

Fatter ikke hvorfor et lille skiderprællerland med sølle 6 mio indbyggere (størrelsen på mange storbyer!!) - igen og igen skal genopfinde den dybe tallerken.

vi spilder millioner af milliarder på at hver eneste direktør i landet først tænker "Hvordan kan vi lave dette selv" fremfor at undersøge om "Hvem har lavet noget lignende i DK eller udlandet og er det noget vi kan købe ?" eller "Er der andre med samme behov som vi kunne arbejde sammen med ?"

Altså... vi er jo ikke det eneste land i verden som har Politi som skal have et IT system. vi er nok heller ikke det eneste land i verden med et Hospital som gerne vil have elektronisk patient journal?

Vi er åbenbart også det eneste land i verden som har en bank med IT-adgang ?

3
27. april 2015 kl. 19:53

Der er mange sjove regler (Udenfor euroen, Realkredit) og eksterne systemer (Dankort, NemKonto, E-boks, Værdipapir-centralen, etc.), som gør at man ikke kan købe en hyldevare. Kommunedata blev heller ikke bygget på en dag.

Det koster sindsyg mange penge at lave den sammenlægning uden et godt resultat:

  • Bankerne får nogle features som de ikke kan bruge pga. feature creep og lobby arbejde.
  • Bankerne mister nogle features pga. laveste fællesnævner og deadlines.
  • Bankernes medarbejdere vil få kæmpe hovedpine pga. manuelle funktions tests, samt oceaner af konverterings tests.
  • Der vil blive låst for alt nyudvikling i flere år.
  • Et fejlet projekt vil måske være så dyrt at de små banker taber til Nordea / Danske Bank.

Håber at de kigger på hvilket system vil have de laveste driftomkostninger og licens-regler. Kan man køre systemet på Linux uden det behøver at være på Mainframe/DB2?

Men det er jo ikke første gang denne sang er blevet sunget. Måske er det igen bare Lobby arbejde, som benytter sig af diverse medier:

http://www.version2.dk/artikel/bec-og-sdc-udskyder-fusion-30264

1
27. april 2015 kl. 16:09

Jeg skifter til Danske Bank hvis SDC eller BEC ender med at sidde med udvikling og drift..