Danske Bank-nedbrud: Fejl i nødstrøm og failover og bøvl med mainframe
Det var en strømafbrydelse i et datacenter onsdag eftermiddag klokken 16, som gjorde, at Danske Bank mistede forbindelsen til kundevendte systemer, såsom Mobilepay.
Udover bankforretningen blev en række øvrige systemer ramt, såsom e-mail, hvor der var problemer med at modtage og sende ud af huset, samt sagsbehandlingssystemer, beregningsmodeller og kassebetjening, oplyser pressechef Kenni Leth.
Om selve nedbruddet forklarer Bo Svejstrup, chef for it-operations hos Danske Bank, til Version2:
»Vi kender ikke årsagen endnu. Det skulle ikke være sket, for vi har selvfølgelig backup i form af dieselgeneratorer. Vi har også en failover-proces til vores sekundære datacenter, som ikke fungerede. Det er klart, at vores root cause-analyse skal vise, hvorfor det ikke var tilfældet. Vi har arbejdet intensivt i hele Danske Bank på at få systemet op at køre. Hen over natten får vi vores kritiske mainframe-systemer op at køre, og sidst på formiddagen får vi de sidste kundevendte systemer, herunder Mobilepay, op at køre igen. Det er klart, at det har haft en stor påvirkning på vores kunder, og det er vi ekstremt kede af.«
Har der været fejl på nødstrømsanlægget?
»Ja, det har der været her. Vi har både batterier og dieselgeneratorer, og de har ikke slået til. Vi undersøger, hvad der er sket. Vi kender ikke årsagen lige nu.«
Går systemerne ned igen, hvis der kommer en ny strømafbrydelse?
»Vi har som sagt et sekundært datacenter, og det har vi flyttet de vigtigste af vores tjenester over på. Det arbejdede vi på i løbet af natten, og det tog længere tid, end vi havde regnet med, men det kører nu.«
Hvorfor tog det længere tid end forventet?
»Processen med at overflytte mainframen var mere kompleks end først antaget.«
Hvad har I flyttet?
»Vi flytter trafikken fra det ene center til det andet.«
Hvorfor er det så komplekst at genetablere driften?
»Det bør det heller ikke være, og det er det heller ikke i alle tilfælde, og det er én af de ting , vi undersøger lige nu - hvorfor tog det så lang tid at genetablere vores mainframe. Det ville vi godt have gjort hurtigere, så det havde påvirket vores kunder i mindre grad. Det er en del af vores analyse.«
Det vil sige, at I havde en forventning om, at det skulle være hurtigere at reetablere driften?
»Det er korrekt,« slutter Bo Svejstrup.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.