I årevis har en it-fejl hos Danske Bank betydet, at banken har opkrævet for meget fra de mest gældsplagede bankkunder.
Det skriver TV2 og Berlingske på baggrund af interne dokumenter fra banken.
Ifølge medierne er det en række alvorlige system- og datafejl i bankens inkassosystemer, der er roden til problemet. Fejlene har betydet, at banken i flere år har beregnet for høj gæld til sine kunder, inddrevet forældet gæld, og inddrevet gæld fra de forkerte personer.
Flere af fejlene har angiveligt eksisteret siden 1979, og omfanget steg drastisk i 2004, hvor banken indførte et digitalt inddrivelsessystem. Ifølge interne dokumenter fra Danske Bank skal over 100.000 nu undersøges for, om de har betalt for meget tilbage til banken.
Banken vurderer selv at have opkrævet 50 millioner kroner for meget for kunderne, og hvis man medregner kompensation og det omfattende oprydningsarbejde, vil sagen komme til at koste 400 millioner kroner, lyder Danske Banks egen vurdering. Det skyldes blandt andet, at tallene i it-systemerne er så fejlbehæftede, at der er behov for at gennemgå tusindvis af sagerne manuelt.
»Der er intet at være stolt af i det her tilfælde. Det er en meget alvorlig sag. Som sagt handler det her om vores mest sårbare kunder, som var i knibe. Vi er i gang med at hjælpe dem igennem de her problemer, så godt vi kan. Vi har begået fejl. Vi vil rette op på dem, og vi vil sørge for, at det ikke kan ske igen i fremtiden,« siger underdirektør Rob De Ridder til de to medier.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.