Danske Bank har i årevis opkrævet for meget gæld fra sårbare kunder på grund af it-fejl

31. august 2020 kl. 09:525
Danske Bank har i årevis opkrævet for meget gæld fra sårbare kunder på grund af it-fejl
Illustration: Danske Bank.
En række system- og datafejl i inkassosystemerne hos Danske Bank har betydet, at storbanken har opkrævet for meget gæld fra de mest sårbare kunder.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I årevis har en it-fejl hos Danske Bank betydet, at banken har opkrævet for meget fra de mest gældsplagede bankkunder.

Det skriver TV2 og Berlingske på baggrund af interne dokumenter fra banken.

Ifølge medierne er det en række alvorlige system- og datafejl i bankens inkassosystemer, der er roden til problemet. Fejlene har betydet, at banken i flere år har beregnet for høj gæld til sine kunder, inddrevet forældet gæld, og inddrevet gæld fra de forkerte personer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere af fejlene har angiveligt eksisteret siden 1979, og omfanget steg drastisk i 2004, hvor banken indførte et digitalt inddrivelsessystem. Ifølge interne dokumenter fra Danske Bank skal over 100.000 nu undersøges for, om de har betalt for meget tilbage til banken.

Banken vurderer selv at have opkrævet 50 millioner kroner for meget for kunderne, og hvis man medregner kompensation og det omfattende oprydningsarbejde, vil sagen komme til at koste 400 millioner kroner, lyder Danske Banks egen vurdering. Det skyldes blandt andet, at tallene i it-systemerne er så fejlbehæftede, at der er behov for at gennemgå tusindvis af sagerne manuelt.

»Der er intet at være stolt af i det her tilfælde. Det er en meget alvorlig sag. Som sagt handler det her om vores mest sårbare kunder, som var i knibe. Vi er i gang med at hjælpe dem igennem de her problemer, så godt vi kan. Vi har begået fejl. Vi vil rette op på dem, og vi vil sørge for, at det ikke kan ske igen i fremtiden,« siger underdirektør Rob De Ridder til de to medier.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
31. august 2020 kl. 22:22

Uden at være belastet af viden om hvad danske bank faktisk har gjort, så tror jeg problemet opstår “over tid” når regler og love ændrer sig imedens langvarige gældforhold består.

Jeg tror at de tekniske udfordringer er betydelige fordi lovene på det område har det med at ændrer sig og ligesom at f.eks. domstolenes afgørelser, renter, gebyrer osv. også griber ind i den måde IT systemerne skal registrer gælden.

Inkasso betyder gældsinddrivelse, men der kan være uenigheder, så det betyder at der er krav og nogle gange også modkrav imellem debitor og kreditor.

Teknisk kan man godt lave et fuldautomatisk gældsinddrivelsessystem, men det vil være for dyrt og besværligt da netop inkassosager ofte er ganske langvarige (20 år er ikke unormalt).

Et sådan IT system til inddrivelse skal som minimum være forbundet til et sagssystem med optisk arkiv, således en sagsbehandler altid kan “slå automikken fra”, når en kendelse fra f.eks. Højesteret lige har underkendt mange års fast praksis og manuelt ændrer alt.

Fuld integration til optisk arkiv over al tidligere korrespondance er et must.

Jeg tror det bedste system er et system som dækker omkring 80% af sagerne, resten skal løses “i hånden”. Hvis man ønsker en 100% løsning, så tror jeg at inkassosystemet kører “i hegnet”.

3
31. august 2020 kl. 16:03

En IT-fejl er vel en fejl, hvor IT-systemet ikke behandler data korrekt i forhold det specificerede

Javel og dette gælder naturligvis også hvis fejlen er i koden, for eksempel når man siger "denne situation forekommer ikke derfor checker vi ikke for det"?

Som når man besluttede at alle systemer som kørte med 2-cifrede årstal ville helt sikkert være udfaset inden udgangen af år 1999.

Eller som når man besluttede at rente altid er et positivt tal for alt andet er utænkligt.

Eller at verden nok ender før 7. februar 2036 for uret går ikke længere.

2
31. august 2020 kl. 13:36

TL;DR: IT fejl gælder alle problemer, der kan opstå på en skærm :)

Jeg har selv, efter 30 års forgæves kamp, givet op med almindelige dødelige.

Den generelle holding fra normale mennesker jeg møder i mit virke; altså, dem uden teknisk forståelse, er typisk IT omhandler alt det der inde i skærmen. Når jeg så svarer tilbage: Jamen; Så er hele verden jo IT?ja... Så begynder deres ikke tekniske hjerner at brænde over, for nu passer deres fordomme ikke mere, og måske har de selv lidt ansvar.

Vi møder samme problem hos os ind i mellem. Pludselig virker en løsning ikke. IT får skylden; med det viser sig, data har ændret sig et sted, uden man måske havde det fulde overblik over hvilken kode, brugte netop dette felt fra databasen.

1
31. august 2020 kl. 13:08

En IT-fejl er vel en fejl, hvor IT-systemet ikke behandler data korrekt i forhold det specificerede.

Men hvis fejlene mest beror på ændrede regler og ændret praksis efter domstolsafgørelser mv. for inkasso og ændret personlig status, som ikke er blevet afspejlet i data og krav til IT-systemet, er det vel egentlig ikke en IT-fejl.

Jeg ved det ikke.

Men jeg sagtens forestille mig, at det er yderst vanskeligt at opdatere inkassokrav i takt med formelle ændringer - bl. a. fordi kreditor ikke automatisk får alle relevante oplysninger.

Så inden alle kaster sig over IT-systemet, bør vi forstå lidt mere af problemstillingerne. Også fordi andre banker og kreditorer sikkert har tilsvarende problemer.

Men jeg kan godt forstå, at Danske Bank bare henholder sig til IT-fejl. For med den generelle stemning får de jo bare flere klø, hvis de begynder at belyse de underliggende problemer.