Danske Bank afviser blankt bitcoins-kunder

En stribe større danske banker nægter at tage mod kunder, hvis de vil låne penge eller starte en virksomhed baseret på bitcoins.

»Danske Bank arbejder ikke på nogen måde med bitcoin. Vi åbner heller ikke konti for privatpersoner eller selskaber, der handler med eller udvikler software til bitcoin«.

Sådan lyder en intern e-mail, der forleden blev sendt rundt i Danske Bank, som blankt afviser alle kunder, der har bitcoins. Det skriver Politiken, der har fået adgang til mailen.

Afvisningen fra banken sker formentlig, fordi bitcoins er forbundet med stor spekulation og for nyligt løb ind i en sag med hvidvaskning af penge.

Tilbage i slutningen af januar 2014 blev manden bag Bitcoin-byttecentralen Bitinstant, Charlie Shrem, anholdt og sigtet af de amerikanske myndigheder for hvidvask. Han og en kollega havde nemlig købt bitcoins til en samlet værdi af 1 million kroner, der ifølge de amerikanske politi skulle sælges videre til narkobaroner.

Samtidig steg værdien af én bitcoin fra omkring 70 kroner i januar 2013 til over 6.000 kroner i december samme år.

Alt sammen noget, der får de danske banker til at afvise bitcoins som legitimt betalingsmiddel. Foruden Danske Bank står også Nordea, Sydbank, Nykredit og Jyske Bank. Det fortæller i hvert fald danske Lars Holdgaard til Politiken. Han vil gerne åbne en virksomhed, der kan handle med bitcoins, men som er blevet afvist af samtlige banker nævnt foroven.

Eksempelvis skrev Jyske Bank i en e-mail til Lars Holdgaard, at der er tale om en 'fiktiv valuta', og at der er hele spekulationselementet.

»Tilbage står jeg med en lovlig virksomhed og et potentielt væksteventyr. Det eneste, jeg skal bruge, er min lovpligtige erhvervskonto. Men bankerne afviser efter deres lyst«, siger Lars Holdgaard til Politiken.

Hans Henrik H. Heming mener dommen fra de danske banker er alt for hård. Han er direktør for det danske firma BIPS, som arbejder med at cleare bitcoinbetalinger for selskaber.

»Det er rigtigt, at bitcoins kan bruges til ulovlige formål, men det kan amerikanske dollar sådan set også. Jeg synes, man bedømmer bitcoins på et for tidligt stadie«, fortæller han til Politiken.

Underdirektøren i Danske Bank Søren Rahbek siger følgende om begrundelsen til Politiken:

»Jeg er sikker på, at bitcoins bruges til mange legitime formål, og at der er stor interesse især fra unge. Men vi har valgt at sige, at vi ikke kan stå inde for, hvad der sker på markedet for bitcoins«.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (13)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Henning Wangerin

Afvisningen fra banken sker formentlig, fordi bitcoins er forbundet med stor spekulation

Hvorfor låner de så penge ud til aktiehandel?

 • og generelt opstart af virksomhed? - er det ikke også spekuæltion på et eller andet niveau? Nå ja. Det er de nu i forvejen ikke så pokkers villige til. Kender flere som ikke havde en chance for at låne noget til opstart af egen virksomhed.

/Henning

 • 0
 • 0
Henning Wangerin

»Tilbage står jeg med en lovlig virksomhed og et potentielt væksteventyr. Det eneste, jeg skal bruge, er min lovpligtige erhvervskonto. Men bankerne afviser efter deres lyst«, siger Lars Holdgaard til Politiken.

En ting der under mig er at bankerne egentlig kan nægte at oprette en konto, når konto er lovpligtig. Men er den egentlig det?

Er det egentlig lovpligtigt at en virksomhed har en bankkonto?

 • 0
 • 0
Søren Lund

I den oprindelige artikel fra Politiken er Søren Rahbek fra Danske Bank citeret for at sige følgende om bitcoins:

En af grundene til, at de er så populære, er jo, at de ikke kan spores på samme måde som kontanter.

Det er vel nogenlunde lige svært at spore kontanter og bitcoins, elller hva'?

 • 0
 • 0
Steen Poulsen

Har kikket lidt på Bitcoin. Set med mine øjne, er det ligesom spillemønterne i tivoli, de kan da bruges i tivoli, og man skal købe dem for rigtige penge, men har ingen værd uden for tivoli. (Ikke for det, man kan da godt sige at verdensmarkederne efterhånden er et tivoli- ha ha)

Bitcoin er et forsøg på at lave en valuta udenfor noget lands lov regulering. Men hvem bestemmer så ? og hvem er myndighed, når nogen "snyder" - nej, glem det ! - eller begynd at investere i tivoli mønter, de er da i det mindste fysiske, og bliver måske penge værd en dag !! ha ha... - nå dem som har lavet dem, vil købe dem tilbage... (For rigtige penge)

 • 0
 • 0
Henrik Winther Jensen

Bitcoins er ensbetydensde med åbenhed og demokrati. Det er ikke så mærkeligt at de dominerende finansielle institutioner stritter imod med arme og ben, samt at skattevæsener o.l. (mere eller mindre demokratiske) stater heller ikke er begejstrerede.

Det er i mine øjne faktisk godt der er modstand, fremskridt er godt, men helst ikke for hurtigt!

 • 0
 • 0
Martin Kofoed

Med års mellemrum dukker nogle game changers op. Disse får som regel altid etablerede pengestrømme til at ændre sig til stor opstandelse for entiteter i specielt den modtagende ende af pengestrømmen :-) Oftest vil de nye teknologier støde på indædt modstand - hvem vil også uden videre afgive sin mælk og honning uden kamp?

Vi så det med Napster, hvor musikindustrien tjente fedt på distribution af musik på fysiske medier. I stedet for at søge et samarbejde, valgte branchen konfrontationen. Man troede sikkert, at det dér Internet ville gå væk af sig selv. Resultatet blev det ganske forudsigelige at Napster døde, men fildeling som koncept eksploderede. Først mange år senere lærte branchen at leve med den "nye" måde at distribuere deres produkt på, og tjener nu endda penge på det. I processen indtil dette punkt er milliarder og atter milliarder spildt på forskellige forsøg på at få vand til at løbe opad.

På samme måde vil vi se modstand mod en folkeligt funderet teknologi til overførsel af værdier. Denne gang måske endnu stærkere - vi taler trods alt om et billion $ marked på marginer og gebyrer.

Men som med alle andre game changers, kan ånden ikke proppes tilbage i flasken.

 • 0
 • 0
s_ mejlhede

Jo spørg bare Poul-Henning Kamp :-) http://www.version2.dk/blog/bitcoin-bliver-knust-55306

Men måske lige som med Naster, det bliver ikke denne løsning. Men der findes jo også Paypal og andre betalings tjenester, hvor banken bare er et fordyrende og unødvendig mellemled.

Off. Trop. Er der nogen der kan anbefale, og måske vigtigere advare mig mod en bank til en mindre Virksomhed. Jeg have ikke lyst til at være en del af Danske Banks loyalitet gebyr service, og der for vil de heller ikke have mig som Erhvervs kunde. De har lige bedt om næsten 4000,- kr. årligt for at have en erhvervkonto, med et hævekort kort ved dem. Nu er de åbenbart snart kommet af, med alle deres små private kunder, og nu er det så de små erhvervsdrivende tur, de vil åbenbart heller have store boligspekulanter og Irske Banker :-)

Nogen forslag ? Har ikke brug for en lokal filial. Der er også snart 40 km. til en Danske Bank, og har ikke besøgt en sådan i 2 år.

 • 0
 • 0
Deleted User

Er der ikke tale om at Lars Holdgaard vil LÅNE penge til at starte hans forretning op for? Ellers er det da meget simpelt at starte et ApS / IS og sige i sin bank at man skal bruge en konto til selv samme. Hverken mit gamle pengeinstitut eller min nye bank har på noget tidspunkt spurgt om hvad mit (hobby)firma laver, de har jo ikke penge ude at svømme (Nordea gav mig dog en kassekredit på 30.000, så var der "da lidt at gøre med").

Så hvis Lars vil låne penge til at købe og sælge BitCoins, så forstår jeg godt at de siger nej, men tror ikke helt på at de ikke vil give ham et kontonummer :)

 • 0
 • 0
Casper Steinhauer

Og det er da klart, der er indtægter for over 50mia. kr. bare for overførsler som bitcoin gratis kan varetage, og der til alle de andre forretninger der kan erstattes af bitcoins enkle logik.

Der kommer til at blive en vild dødskamp fra bankernes side, hvem vil se et overskud på 7mia. kr. (DanskeBank 2013) sive til noget der er bedre, hvis man kan så frygt og forhindre det?

Jeg købte lidt Bitcoin, (desværre til $1200, Nu er kursen $700) og har prøvet at købe flere forskellige ting for dem. Det virker glimrende og er hurtigere at bruge en den ventetid vi normalt oplever ved brug af Dankort.

Som det allerede er skrevet er der fin mulighed for at spore en bitcoin betaling, men selv om man kan se en "bunke" bitcoins, og kan se alle de "steder" de kommer fra, og kan følge hvor de senere igen bliver brugt.

Det er da fint at bankerne kommer med gode mobile betalingsløsninger, de først senere vil tage penge for, men med bitcoin findes den allerede, og ingen kan lægge begrænsninger, betingelser eller blokeringer ind for brugen.

Det var vel heller ikke Bitcoin DanskeBank brugte da de manipulerede med obligationskurserne vel? Prøv Bitcoin selv, men vær opmærksom på at vi stadig er i den spæde start af en ny og mere gennemsigtig måde at opfatte penge på. Bitcoin vil få samme store indflydelse på verden som internettet har fået.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere