Danske afsløringer om NSA-overvågning på vej

De kommende måneder vil byde på afsløringer om, hvordan NSA samarbejder med Danmark og overvåger landet. Det siger journalisten Glenn Greenwald, som Edward Snowden overlod de lækkede NSA-dokumenter til.

Siden Edward Snowdens afsløringer om NSA’s massive overvågning fandt vej til verdens medier i juni måned, har der været historier om mange af verdens store lande - senest Tyskland, hvor Angela Merkel reagerede kraftigt på, at hendes egen mobiltelefon blev overvåget af NSA.

Læs også: Tysk mistanke: Merkels telefon aflyttet af NSA

Men snart er turen også kommet til Danmark og Sverige, siger journalisten bag afsløringerne, Glenn Greenwald, som var en af de to personer, som Edward Snowden turde overlade det sprængfarlige stof til.

Det fortæller Glenn Greenwald i et interview med Berlingske, hvor han fortæller, at de danske myndigheder har ’et tæt forhold’ til den amerikanske efterretningstjeneste NSA. De to skandinaviske lande har adopteret en del af NSA’s metoder, og tankegangen er meget på linje med, hvordan amerikanerne hos NSA tænker, fortæller han.

Glenn Greenwald er i dag blandt en af de få, der har adgang til alle de tusindvis af dokumenter, Edward Snowden kopierede fra NSA's servere, og Edward Snowden selv valgte ikke længere at have dem, da han rejste til Rusland. Men de to er i næsten daglig kontakt gennem krypteret chat, fortæller den amerikanske journalist, der har bosat sig i Rio de Janeiro i Brasilien.

Generelt mener Glenn Greenwald, at magtbalancen mellem stat og borgere radikalt er ændret. Staten ved - gennem den vidtrækkende overvågning af al elektronisk kommunikation - næsten alt om alle borgerne. Omvendt har borgerne før Snowdens afsløringer stort set ikke anet, at denne overvågning fandt sted, og at kommunikation i stor stor skala blev indsamlet og gemt til senere analyse.

»Overvågningsstaten har potentialet til at tage dette værktøj, internettet, som kunne være tidernes største opfindelse til frigørelse af mennesket, og vende det til det modsatte: et af de værste og mest ondsindede værktøjer til undertrykkelse,« siger Glenn Greenwald til Berlingske.

Læs hele interviewet på Berlingske.dk.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
Jens Ulrik Pedersen

Hmmm, hvordan kan vi Danskere overhovedet finde på, at stemme på politikere, som i den grad sætter al information over styr -til vore konkurrenter. Dette gøres igennem undskyldninger om terror overvågning etc. Så er det pludseligt lovligt, at logge -monitorere på alt og alle ?!. Enhver der har læst i en avis ved, at USA's efterretningstjenester, er blevet omstillet til kommerciel efterretnings virksomhed efter murens fald, altså nupper de alle informationer, som kan generere cash i US. Men okay det er jo så bekvemt, at have alt og alle overvåget, så slipper man også for, at skulle vække en dommer, for at få en godkendelse af overvågningen osv. Vi må sgu stemme på nogen, som tager DK alvorligt næste gang.

PS: Vi ses på McDonalds ;)

 • 8
 • 1
Klaus Elmquist Nielsen

Nu giver det straks langt mere mening! Uden en fælles patentdomstol i EU bliver det ganske enkelt for dyrt at profitere på de indhentede efterretninger om mindre IT-firmaers opfindelser. Det er klart derfor patentdomstolen skal gennemtvinges. Velbekomme!

 • 1
 • 0
Peter Lund

Nååå fordi du mener det er bedre at stemme på levebrøds politikere som foretrækker at bruge vores penge på aktivt at subsidiere rejse branchen meget generøst.

Mon ikke, det i sidste ende handler mere om at vi på nuværende tidspunkt har et politisk landskab besat af selvfede levebrøds politikere som kun er interesseret i sig selv og har en gennemgribende "hvad kan jeg få" mentalitet - Foruden det er usmageligt på mange niveauer om du er så dum at du syntes fremmed overvågning er godt(tm) eller du kan kun rejse på første klasse fordi du er speciel - så er det vel også et tegn på at de har fuldstændig og endegyldigt mistet kontaktet med folket og vores virkelighed.

Du liker lige på Facebook! :)

 • 2
 • 0
Jens Ulrik Pedersen

Det har jo ikke noget med rød eller blå stue at gøre, hvis man sælger ud af sit lands viden -patenter ( med den nye lov ), lader sig overvåge, til gengæld for beskyttelse mod en ..muligvis potientiel trussel, ja så er man i mine øjne ikke egnet, til at være aktiv politiker i DK, så derfor stem anderledes næste gang.

PS: Husk det har ikke noget med politisk farve at gøre, men mere om vore politikeres evne til at være habile.

 • 1
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere