Tusindvis af danskere har fået en skrivelse fra advokater, der mener, at brevmodtagerne har krænket ophavsretten til blandt andet film i form af piratkopiering.
I december kunne mediet beskrive, hvordan danske advokater på vegne af de amerikanske rettighedshavere til den populære film 'Dallas Buyers Club' har sporet den ulovlige download af film til danske ip-adresser.
Dengang blev brevmodtagerne opfordret til at betale 1.500 kroner i kompensation samt et varsel om juridisk efterspil, hvis opfordringen ikke blev taget alvorligt.
Siden har advokaterne fået flere rettighedshavere på klientlisten og har intensiveret indsatsen med at sende breve til de danske internetbrugere.
»Vi er ikke så glade for at gå ud med et specifikt tal, men vi er på den anden side af 1.000 breve. Og vi er også på den anden side af 2.000,« siger Jeppe Brogaard Clausen, partner i advokatfirmaet Njord, til Berlingske.
Han vil ikke ud med navnene på firmaets nye klienter, ud over at det drejer sig om otte til ti yderligere blockbustertitler.
Nogle brevmodtagere erkender og betaler kompensationen, mens andre ignorerer brevet.
»Ikke alle vil vedkende sig, at de har gjort det her, men der er en form for forståelse. Vi har også gjort os den erfaring, at det får forældre til at snakke med deres børn, der har lavet den her ulovlige download, og på den måde sætter fokus på, om det er godt eller skidt. Vi har været mest bekymret for, at vi sender breve ud og aldrig modtager noget svar. Dem er der stadig en stor gruppe af. Jeg kan desværre ikke sige, hvor mange det er, men det er mere end ti procent,« siger Jeppe Brogaard Clausen til Berlingske.
Han advarer mod at ignorere brevet.
»Der er jo tale om filmglade mennesker, som i øvrigt sikkert også går i biografen. Så det bliver lidt et spørgsmål om tid, før de havner i fælden igen, og så er den altså svær at forklare.«