Dansk Wave-opfinder: Vi vil give fri adgang til Google Wave om et år

Interview: Danske Lars Rasmussen er i gang med at forme internettets udvikling med Google Wave. Version2 mødte ham i Wien og hørte, hvad fremtidsplanerne er for Googles nye vidunder-værktøj.

Wien: Google Wave er lige nu på et meget tidligt stadie, hvor ingen ved, hvad det vil føre til. Men mulighederne for at gentænke måden at kommunikere digitalt på er ikke gået ubemærket hen hos erhvervslivet, fortalte Lars Rasmussen, en af de to danske brødre bag Google Wave, på et seminar til SAP-konferencen TechEd.

Her fik Version2 som det første danske medie en snak med den danske Google-kendis, der har boet så længe i Australien, at han foretrak at svare på engelsk.

I dag har Google nogle hundredetusinde beta-testere til Google Wave, der er kommet til gennem invitationer. Det håber Lars Rasmussen at kunne udvide inden alt for længe, om end det først kræver et skift til nogle kraftigere servere.

»Vi har et ret småt teknisk setup og kan ikke håndtere en masse brugere lige nu. Vi er i den situation, at vi hver dag sender lidt flere invitationer, indtil systemet går ned. Nej, nu overdriver jeg lidt, men det er den måde, vi tester, hvordan belastningen faktisk er. Du kan bruge scripts til at simulere mange brugere, men det viser ikke, hvordan folk faktisk bruger det. Det er, hvad vores preview går ud på lige nu,« forklarer han.

Om alt går vel, vil der i starten af 2010 blive opgraderet, så Google Wave kan udvides til millioner af brugere.

»Og så kan vi - forhåbentligt - give fri adgang inden udgangen af 2010. Vi får se. Jeg kan ikke love noget,« siger han og tilføjer, at der lige nu er to millioner på venteliste til at komme med i Wave-klubben.

30.000 virksomheder står i kø
Fremtidsplanerne for Google Wave er meget åbne. Der er ikke lagt faste planer, og meget vil afhænge af, fra hvilken side, der er mest efterspørgsel på Google Wave-projekter, fortæller Lars Rasmusssen.

»Normalt er det forbrugerne, der først viser interesse for de produkter, Google udvikler. Men med Google Wave er vi blevet overraskede - positivt overraskede - over hvor mange virksomheder, der har henvendt sig. Vi har fået over 30.000 henvendelser fra firmaer, der gerne vil arbejde med Google Wave, selv på dette tidlige stadie,« fortæller han.

Men set i bakspejlet er det måske ikke helt underligt, at resultatet af Google Wave-projektet også tiltaler virksomheder, mener han.

»På Google Wave-teamet på omkring 60 personer bruger vi Google Wave til al kommunikation og samarbejde, så vi har nok uden at tænke så meget over det også lagt vægt på funktioner, som kan bruges i virksomheder. Vi joker med, at vi ikke har noget liv uden for Google Wave, så derfor er det blevet et værktøj til erhvervslivet,« siger Lars Rasmussen med et smil.

Hvis for eksempel Wave-holdet skal skrive et blog-indlæg, er de måske fem, som samarbejder om det via Google Wave. Og her gør det nye værktøj en stor forskel, mener Lars Rasmussen.

»Det er utroligt, så meget hurtigere det er, i forhold til hvis du havde et Word-dokument og udvekslede det via e-mail. Der er nogle opgaver, som bare bliver løst så meget hurtigere. Vi kalder det Wave-øjeblikke,« siger den danske udvikler.

Skal han gisne om, hvordan Google Wave vil blive brugt i virksomheden engang i fremtiden, vil det først og fremmest være samarbejde om dokumenter, og så en stor del specialiserede applikationer, som for eksempel dem, som SAP har udviklet til at tegne diagrammer eller hente data fra ERP-systemerne.

»Hvis jeg ser på mine egne Waves lige nu, er det mest samarbejde om dokumenter, diskussioner og udvikling af design-dokumenter. Men der er millioner af applikationer hos Google, som jeg ville elske var tæt integreret med Wave. Vores afregning af bilag, behandling af klager og så videre. Det ville gøre alting hurtigere,« siger han.

Alle skal kunne få egen Wave-server
Som det ser ud nu, kører Google Wave kun på Googles servere. Men det er planen, at alle med tiden skal kunne køre deres egne Wave-servere.

»Spørgsmålet om, om man skal kunne køre sine egne Google Wave-servere, dukker op tit. Vi har konstrueret protokollen, så det er muligt at køre sin egen Wave-server, inden for firewall'en og med private waves. Vi vil ikke selv bygge sådan en Wave-server, men vi vil være glade, hvis andre går i gang med det. Hvis efterspørgslen er stor nok, vil vi sikkert også selv tilbyde at hjælpe med en privat Wave-server, men det er alt for tidligt at sige nu,« forklarer han.

Det er også en af forklaringerne på, at Wave-protokollen bliver open source.

»Da vi så, hvad Google Wave blev til, kunne vi se, at det ikke var sandsynligt, at alle virksomheder ville køre deres egen Wave-server, for algoritmerne til samarbejdsværktøjerne er ret fintfølende. Vi besluttede så at gøre det meste af koden til open source. Det har vi ikke helt gjort endnu, udover den centrale del, men over det næste år vil vi gøre mere og mere af koden åben, for at hjælpe virksomheder med at bygge deres egen Wave-server,« siger Lars Rasmussen.

En anden forklaring er selvfølgeligt, at Google Wave skal have en solid udbredelse, før det bliver interessant for folk at bruge.

»Vi skal have udbredt Google Wave, og så tage en bid af det marked, i stedet for at prøve at have det hele selv,« forklarer Lars Rasmussen.

Google Wave er i dag en protokol og en klient, som Google i sagens natur lige nu er det eneste firma, der producerer. Den oprindelige idé til projektet var at udvikle protokollen, som den ville se ud, hvis e-mail blev opfundet i dag. Det har givet teknikerne kam til deres hår.

»Den største udfordring, rent teknisk, er realtime-redigering. Det er notorisk svært at implementere, og det har vi brugt en hel del tid på. Mens flere personer arbejder på samme Wave skal vi sørge for, at det er konsistent hos alle, og samtidigt bliver søgbart i realtime. Det er svært,« fortæller han.

Hvordan Google vil tjene penge på Google Wave, hvis alle kan få lov at drive deres egen Google Wave-server, er ikke soleklart endnu. Men Lars Rasmussen peger på en forretningsmodel som med Google Apps, hvor virksomheder køber en samlet pakke fra Google og så betaler per bruger, uden at skulle tænke på teknikken.

»Det er begyndt at blive en rentabel forretning for os. Ved at inkludere Google Wave i Google Apps, kan vi bruge det til at øge salget,« forklarer han.

Den måde, som en række test-virksomheder afprøver Google Wave på lige nu, er også igennem en særlig udgave af Google Apps, og Lars Rasmussen er ganske overbevist om, at Google Wave med tiden bliver en helt integreret del af Google Apps.

En anden mulighed for at tjene penge på Google Wave vil være igennem en forretning for applikationer, som Googles Android Marketplace eller Apples App Store.

»Der er en stor efterspørgsel efter, at vi udvikler sådan en markedsplads, og så kan vi måske også tjene penge på den måde,« siger han.

Hvordan føles det at arbejde på noget, som I ikke aner, hvor vil føre hen?

»Jeg elsker det!« siger Wave-opfinderen med et stort grin.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (2)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#2 Morten Strårup

Jeg kom med på "bølgen" i fredags, og det virker rigtig imponerende, men man kan godt mærke at det er en beta, og her mener jeg en rigtig og ikke en Google beta. Det virker i Chrome, men Firefox halter på nogle punkter, på Windows opdaterer den ikke altid og på Mac virker Google Gears ikke korrekt, så man kan ikke tilføje billeder og andre filer.

Men bortset fra det så har jeg kun positive ting at sige om det. Indrømmet, jeg har ikke brugt det ret meget endnu, andet end diverse testbeskeder og leg og så lige en post på Twitter igennem systemet, men potentialet i det virker stort og snakken har allerede flere gange gået på kontoret om hvad det alt kunne erstatte af interne systemer.

  • 0
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere